10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAlgocalminul se vinde fără reţetă

Algocalminul se vinde fără reţetă

Algocalminul se vinde la liber, în ciuda legislaţiei care prevede că eliberarea lui se face de la 1 aprilie doar pe bază de prescripţie medicală.
În Craiova, majoritatea farmaciilor nu ţin cont de această restricţie şi vând algocalminul fără să ceară reţetă. Printre acestea este farmacia din staţia de autobuz de lângă Spitalul de Urgenţă Craiova, unde algocalminul sub formă de comprimate costă şapte lei. Farmacista te întreabă doar dacă îl preferi sub formă de comprimate sau fiole, ba îţi mai dă şi bon fiscal, ca să iasă mai bine în evidenţă ilegalitatea.
Vânzarea la liber merge şi mai bine la o farmacie din centru, de pe strada A.I. Cuza, unde o cutie cu 20 de comprimate se vinde cu 6,81 lei.

Antibiotice şi medicamente pentru boli psihice, la liber

Legislaţia din România reglementează strict modul de eliberare a medicamentelor şi prevede sancţiuni pentru farmaciile care încalcă legea. „Modul de eliberare a medicamentelor este reglementat foarte clar, prin Legea 95/2006, la Titlul XIV, şi de Legea 266 /2000 a farmaciei, cu completările ulterioare. Vânzarea la liber a medicamentelor pentru care trebuie solicitată prescripţie medicală este sancţionată de lege“, susţine Elena Călin, preşedinta Colegiului Farmaciştilor Dolj.
De respectarea legislaţiei în domeniul comercializării medicamentelor se ocupă Autoritatea Naţională a Medicamentului şi Comisia Farmaceutică a Ministerului Sănătăţii. Acestea ajung însă atât de rar în control, încât vânzarea fără reţetă a medicamentelor a devenit o practică generală pentru farmaciile ahtiate după profit. Cel mai mult au de câştigat chiar farmaciile din imediata vecinătate a spitalelor, care, pe lângă algocalmin, vând foarte bine fără reţetă antibioticele atât de folosite în secţiile de chirurgie şi reanimare, indiferent dacă este vorba de antibiotice uşoare sau cu spectru larg, sau medicamentele pentru boli psihice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII