Acasă Local Dolj Scurte ştiri

Scurte ştiri

Cursurile de apă, la control
Primăriile care nu salubrizează cursurile de apă riscă amenzi semnificative în această perioadă. În urma controalelor efectuate luna trecută de reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Jiu, 18 localităţi au primit deja termene pentru a realiza igienizarea şi pentru a găsi modalităţi legale de a strânge şi depozita gunoiul. „În cazul în care la expirarea termenului, igienizarea nu va fi efectuată se va trece, potrivit legii, la sancţionarea contravenţională, iar amenzile nu sunt tocmai mici“, a declarat Camelia Bărbuţu, purtător de cuvânt al ABA Jiu, care a explicat că, potrivit legislaţiei în vigoare, la persoanele juridice, acestea variază între 25.000 – 30.000 şi 75.000 – 80.000 de lei. Controale similare continuă până pe 8 aprilie.
• Andreea Horcone

Bilete de tratament pentru pensionarii gorjeni
Casa Judeţeană de Pensii Gorj a primit 155 de bilete de tratament pentru staţiunile Sovata, Băile Herculane, Călimăneşti-Căciulata, Buziaş, Felix, Govora, Lacul Sărat, Băile Olăneşti, Sângeorz Băi, Slănic-Prahova. Plecările în staţiuni sunt programate între 9 şi 12 aprilie, pensionarii fiind aşteptaţi la sediul instituţiei.
• Mihaela Floroiu

Slujbă de canonizare a lui Irodion de la Lainici
Zeci de mii de credincioşi sunt aşteptaţi la Mănăstirea Lainici pe 1 mai, când va avea loc slujba de canonizare a Sfântului Irodion, ale cărui moaşte au fost găsite în curtea locaşului de cult în aprilie 2009. La slujba de canonizare este aşteptat şi Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care alături de Înalt Prea Sfinţitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, şi de 30 de ierarhi vor oficia slujba de canonizare. Tot în aceeaşi zi, va fi sfinţită şi Biserica Nouă. Prefectul de Gorj, Liviu Andrei, va merge la Petroşani săptămâna viitoare, pentru a discuta cu prefectul de Hunedoara măsurile care se impun a fi luate cu această ocazie.
„La evenimentul de canonizare a Sfântului Irodion vor participa aproximativ 20.000 de credincioşi. Voi avea o întâlnire cu prefectul de Hunedoara pentru a stabili măsurile care trebuie luate. Ne vom pune de acord cu jandarmeria şi poliţia din ambele judeţe. La slujba de canonizare vor participa înalte feţe bisericeşti, dar şi politicieni. Îl aştept pe stareţul Ioachim de la Mănăstirea Lainici pentru a stabili programul manifestării“, a declarat Liviu Andrei, prefectul judeţului Gorj.
• Mihaela Floroiu

Profesorii, obligaţi să-şi găsească suplinitori
Pentru a nu influenţa negativ procesul educaţional, cadrele didactice care pleacă din ţară pe perioada anului şcolar trebuie să-şi anunţe superiorii cine va intra în locul lor la fiecare oră. „Având în vedere faptul că anul acesta Doljul s-a clasat pe primul loc la nivel naţional la atragerea de granturi pentru derularea de stagiu de formare prin Comenius, iar numărul dascălilor care pleacă în acelaşi timp în străinătate s-a triplat, am constituit o nouă procedură separată pentru mobilităţile de formare continuă sau în cadrul proiectelor de cooperare europeană. În cererea tip de aprobare a deplasării, cadrele didactice trebuie să menţioneze cine şi când îl suplineşte“, a declarat Diana Brătucu, inspector şcolar pentru proiecte educaţionale în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj. Profesorii care pleacă pot să-şi delege sarcinile pe perioada respectivă uneia sau mai multor persoane care sunt cadre didactice şi au aceeaşi specialitate pe diplomă. „Dacă nu îşi găsesc suplinitori pe perioada efectuării mobilităţii, dascălii trebuie să-şi rezilieze contractele de finanţare“, a adăugat Diana Brătucu.
• Andreea Horcone

Exit mobile version