17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOri giratoriu, ori tramvai

Ori giratoriu, ori tramvai

Poliţia se pregăteşte să decline propunerea primăriei, nedorind ca tramvaiul să treacă printr-un sens giratoriu pe Calea Bucureşti, la Universitate

Soarta celor trei sensuri giratorii noi pe care Primăria Craiova le-ar dori în municipiu se decide în şedinţa Comisiei de Sistematizare Rutieră de săptămâna aceasta. Cu două dintre ele se pare că nu vor fi probleme.
Sensul giratoriu de la intersecţia bulevardului Nicolae Romanescu cu strada Râului şi Calea Dunării a fost propus chiar de poliţie de ani buni, oamenii legii considerând că ar simplifica foarte mult circulaţia către Calafat şi Bechet. Nici cel dorit în Brazda lui Novac, la intersecţia străzilor Constantin Brâncuşi cu Şerban Vodă, nu va întâmpina opoziţie, mai cu seamă că municipalitatea doreşte să amplaseze un sens giratoriu definitiv în acea intersecţie în momentul reabilitării acestei zone, astfel că unul provizoriu n-ar face decât să arate dacă s-a ales sau nu soluţia optimă pentru reglementarea circulaţiei prin intersecţie.

Fără tramvai în giratoriu

Altfel stă, însă, treaba cu sensul giratoriu provizoriu ce ar urma să fie amplasat pe Calea Bucureşti, la intersecţia cu străzile Carol I şi Arieş.
Oficial, poliţiştii încă se mai gândesc. „Nu am ajuns încă la o concluzie cu privire la acest sens giratoriu. În acest moment analizăm situaţia, decizia urmând să o luăm în şedinţa Comisiei de Sistematizare“, a declarat comisarul Emil Zuican, şeful Biroului Rutier Craiova.
Surse din poliţie susţin însă că oamenii legii se vor opune ferm înfiinţării la Universitate a unui sens giratoriu prin care să treacă şi tramvaiul. Poliţiştii sunt pregătiţi să dea primăriei două opţiuni: ori vor giratoriu, ori vor tramvai prin respectiva intersecţie, pentru că altfel nu se poate.
De fapt, o asemenea opinie era de aşteptat pentru conducerea Primăriei Craiova încă dinaintea închiderii străzii Calea Bucureşti, când Poliţia Rutieră propusese ca, pe perioada lucrărilor la pasaj, tramvaiul să nu mai ajungă în intersecţia de la Universitate, ci să întoarcă în zona cuprinsă între intersecţiile cu străzile Nicolae Bălcescu şi Carol I. Edilii s-au opus, reprezentanţii RAT Craiova nu au fost nici ei de acord, ajungându-se în situaţia actuală, cu o intersecţie deseori blocată. Şi care, dacă s-ar da curs propunerii primăriei, s-ar putea transforma într-un sens giratoriu blocat…

Se mută staţia?

În această primăvară sau cel târziu în vară urmează să înceapă lucrările şi la pasajul subteran de la Universitate. Asta va însemna închiderea circulaţiei pe strada Arieş, pe sectorul dintre A.I. Cuza şi Calea Bucureşti, pentru că de acolo va începe pasajul, care ar ieşi la suprafaţă nu departe de Casa Studenţilor. În asemenea condiţii, circulaţia prin intersecţia de pe Calea Bucureşti s-ar reduce, dar tramvaiul tot pe acolo va trece, aşa că problema rămâne.
Dacă municipalitatea vrea cu orice preţ un giratoriu în acea intersecţie, soluţia ar fi cea deja prevăzută de viceprimarul Teodor Sas: mutarea staţiei de tramvai şi a buclei pentru întoarcerea tramvaielor în zona dintre Universitate şi Piaţa Centrală a Craiovei. Şi-atunci… De ce nu s-a făcut asta de la început?
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII