11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVile cu banii CFR-ului

Vile cu banii CFR-ului

Secţia Regională de Poliţie Transporturi Craiova a anunţat vineri finalizarea cercetărilor într-un dosar penal complex, privind o fraudă de proporţii în dauna SC Electrificare CFR – Sucursala Electrificare Craiova. 18 volume numără acest dosar în care poliţiştii de la Transporturi au propus Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj trimiterea în judecată a şapte persoane.
În fruntea listei celor acuzaţi se află Gheorghe Mitroi, fostul contabil-şef de la CFR Electrificare Craiova, şi Valentina Ghizdăveţ, fostă contabilă la aceeaşi unitate, cercetaţi pentru delapidare, abuz în serviciu şi evaziune fiscală. Alin Florin Neacşu şi Marian Spînu, foştii directori ai Sucursalei Electrificare Craiova, împreună cu Gabriel Arnăutu, şef birou Financiar-Contabilitate la aceeaşi unitate, sunt cercetaţi pentru neglijenţă în serviciu, ca şi Dumitru Rădoi, şef la punctul de lucru Râmnicu Vâlcea al unităţii craiovene de electrificare a căilor ferate.
În acelaşi dosar este cercetat pentru complicitate la delapidare şi Dumitru Mitroi, fratele contabilului-şef.

Construcţia de pe strada Banilor

Din cercetările efectuate de poliţişti a rezultat faptul că în cursul anilor 2007 şi 2008, contabilul-şef Gheorghe Mitroi, cu complicitatea contabilei Valentina Ghizdăveţ, a efectuat aprovizionări de materiale de la mai multe societăţi comerciale pentru SC Electrificare CFR – Sucursala Electrificare Craiova, dar fără ca marfa să fi ajuns vreo clipă în unitate, pentru a fi recepţionată şi dată în consum. Concret, potrivit oamenilor legii, Mitroi a achiziţionat o enormă cantitate de materiale de construcţii – de la cărămidă, gresie şi faianţă, la becuri, întrerupătoare, căzi şi chiuvete – pe care a plătit-o din contul unităţii, deşi toate aceste materiale ar fi fost utilizate la vila pe care şi-o construia vizavi de Selgros, pe strada Banilor din Cârcea. Din aceste materiale de construcţie şi-a făcut parte şi contabila Ghizdăveţ, care şi-a modernizat o vilă în comuna Drăgoteşti.
Prejudiciul produs pe această cale unităţii se ridică la 1.564.803,44 lei, la care se adaugă 287.517,11 lei, reprezentând TVA datorat bugetului de stat care a fost dedus ilegal.

Reparaţie decontată la maşina fratelui

În sarcina celor doi directori care s-au succedat la conducerea Sucursalei Electrificare CFR Craiova – Alin Florin Neacşu şi Marian Spînu – s-a reţinut faptul că şi-au îndeplinit în mod defectuos sarcinile de serviciu, semnând ordinele de plată cu ajutorul cărora Mitroi a achitat facturi pentru materialele pe care şi le însuşise. La rândul său, şeful biroului Financiar-Contabilitate, Gabriel Arnăutu, nu a verificat evidenţele contabile (jurnale TVA, balanţe, situaţii centralizatoare) în care Valentina Ghizdăveţ, fără a-i aduce la cunoştinţă, a înregistrat documente contabile fictive, ce se refereau la aprovizionări de materiale şi obiecte de inventar.
Dacă tot şi-a „tras“ atâtea materiale pe banii unităţii, contabilul-şef s-a gândit să-şi ajute şi fratele, Dumitru Mitroi, pentru care a plătit la un service – tot din contul unităţii Electrificare CFR Craiova – suma de 4.407 lei, reprezentând contravaloarea reparaţiei la autoturismul personal, un Volkswagen Golf. Acceptând acest „cadou“, fratele a devenit, la rândul său, părtaş la delapidare.
La rândul său, Dumitru Rădoi, şeful subunităţii de electrificare din Vâlcea, şi-ar fi încălcat îndatoririle de serviciu prin acceptarea a două facturi de lemne emise de o societate comercială. El a certificat prin semnătura sa recepţionarea cantităţii de 15 mc de masă lemnoasă, care, în realitate, nu a ajuns niciodată în unitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

30 COMENTARII