5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjNatura i-a alungat din casă

Natura i-a alungat din casă

O familie formată din şase persoane din comuna gorjeană Samarineşti a fost evacuată marţi noapte din casă, după ce o alunecare de teren a distrus locuinţa

Alunecarea de teren a apărut marţi, zona nefiind afectată până acum de astfel de probleme potrivit primarului Marian Ardeiu. Din cauză că alunecarea avansa foarte repede, proprietarii locuinţei au fost nevoiţi să-şi ia bunurile şi să plece la rude. Potrivit primarului, locuinţa are două camere, un hol şi o bucătărie, plus anexele gospodăreşti şi este singura ameninţată de malul de pământ, cel puţin în prezent.  „Există totuşi în apropiere o fermă de capre, realizată cu fonduri europene, aflată la 80 metri de alunecare. Alunecarea de teren a apărut pe o fâşie de circa 150 de metri în satul Valea Bisericii. Am reuşit să scoatem până aseară târziu (marţi – n.r.) toate bunurile din casă. Am luat până şi ţigla de pe acoperiş pentru a nu fi distrusă, deoarece tinerii din casă au în construcţie una nouă, dar care nu este finalizată şi nu poate fi locuită. În această casă locuiau şase persoane.
Oamenii nu vor mai putea să salveze nimic din locuinţă sau anexe, din păcate. Ne aşteptăm să cadă casa, pentru că malul de pământ a înghiţit-o“, a declarat Marian Ardeiu, edilul din Samarineşti.
În cursul nopţii de marţi spre miercuri a fost debranşat şi un stâlp de electricitate aflat în apropierea locuinţei afectate. Din păcate, există posibilitatea ca acesta să se rupă şi să fie întreruptă alimentarea cu energie electrică în tot satul Valea Bisericii. Marian Ardeiu spune că de vină pentru alunecare este exploatarea minieră de subteran Boca din această comună.

Încă patru comune afectate de alunecări

Patru comune din Gorj sunt afectate de alunecările de teren apărute în ultimele două săptămâni. Case, drumuri comunale şi judeţene, terenuri agricole sunt în pericol sau chiar au fost înghiţite de pământ. La Crasna, în satul Dumbrăveni, a apărut o alunecare de teren la sfârşitul săptămânii trecute, DJ 665 C fiind rupt. Trei comune au primit ajutor financiar de la guvern. Potrivit unui comunicat al Guvernului României, s-au alocat 700.000 de lei pentru extinderea şi finalizarea unor lucrări de consolidare a Şcolii cu clasele I-IV, din localitatea Roşia de Amaradia, judeţul Gorj. Alte 700.000 de lei sunt destinate comunei Negomir, pentru consolidarea terasamentelor pe drumul local din satul Artanu. Pentru Comuna Vladimir, din judeţul Gorj, s-a alocat suma de 500.000 de lei, bani care vor fi utilizaţi pentru consolidarea terasamentelor pe drumul comunal 44 din satul Frasinu.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS