8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjUltima restauratoare de la Muzeul Judeţean Gorj

Ultima restauratoare de la Muzeul Judeţean Gorj

Fiică a unui olar vestit al Gorjului, Rodica Udrişteoiu s-a perfecţionat în meseria de restaurator ceramică-metal, fiind singura angajată a Muzeului Judeţean Gorj cu această specializare. Nici în ţară nu sunt mulţi restauratori metal-ceramică din cauza faptului că restaurarea metalului este periculoasă pentru sănătate, lucrându-se cu substanţe toxice. Acest lucru nu a împiedicat-o pe Rodica Udrişteoiu să facă însă ceea ce îi place. La Muzeul Judeţean Gorj s-a angajat în 1980 şi a stat aici până în 1987, când s-a căsătorit şi s-a mutat, alături de soţ, la Ialomiţa. Şi acolo a lucrat tot la muzeu. A revenit în Gorj în 2007. Din păcate, este singura angajată a muzeului specializată în restaurare şi nu are cui să îi transmită meşteşugul artei sale. „Este un om deosebit şi un mare profesionist. Nu ştiu ce se va întâmpla după ce Domnia sa va ieşi la pensie. Acum nu avem voie să facem angajări“, a declarat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj.

Talent moştenit de la tată  

Ultima restauratoare de la Muzeul Judeţean Gorjului s-a născut la Rasova de Băleşti şi a avut o copilărie fericită. Mereu alături de tatăl său, Nicolae Udrişteoiu, vestit meşter ceramist, Rodica a deprins tainele olăritului şi ale picturii.
„Lucram alături de tata. Era foarte frumos. El făcea oale deosebite, cu modele, cum nu erau altele, eu pictam unele din ele. De la el am învăţat să fac replici după obiecte. De la el am învăţat să iubesc lucrurile făcute de mâna omului, arta şi frumosul“, a povestit restauratoarea. Femeie puternică, supusă de-a lungul vieţii la numeroase încercări, Rodica Udrişteoiu vrea ca în urma ei să rămână ceva. Muzeul şi laboratorul îi sunt a doua casă. Pasionată de ceea ce face, şi-ar dori să aibă cui să transmită meşteşugul restaurării. Ucenicii săi au fugit, însă, de restaurarea metalului din cauza efectelor pe care le pot avea substanţele toxice asupra organismului uman.
„Metalul se restaurează cu diverşi acizi, care sunt toxici. De aceea, mulţi fug de restaurarea metalului“, a spus maestra.

Restaurator-creator de suveniruri

Rodica Udrişteoiu mai are doi ani până la pensie şi puţine şanse ca la muzeu să se angajeze un restaurator nou, dornic să înveţe tainele meseriei de la ea.
„Mi-am făcut planul de a-mi amenaja acasă un atelier de olărit, ceramică. Au rămas foarte multe lucruri de la tata şi vreau să îi continuu munca. Îmi place foarte mult“, a afirmat restauratoarea. Pe lângă munca de restaurator, Rodica Udrişteoiu s-a implicat activ în acţiunile de promovare a muzeului. De câteva săptămâni lucrează la diverse suveniruri, unele modele fiind realizate cu ani şi ani în urmă de olarul Nicolae Udrişteoiu, tatăl său.
„O să promovăm muzeul, obiectivele culturale din Gorj prin suveniruri. Am realizat de mai multe feluri: replici după chipul lui Brâncuşi şi ale operelor sale, monede, lei, lilieci, îngeri şi chiar diavoli. Tatăl meu făcea scrumiere în formă de chip de diavol şi am preluat ideea. Lucrez pe tiparul său. Sperăm să se vândă“, a spus maestra.
Rodica Udrişteoiu este mama unei tinere de 23 de ani, studentă la Târgu Jiu şi pasionată de fotografie, dar şi de restaurarea ceramicii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS