12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRevizia apometrelor, la mâna asociaţiilor

Revizia apometrelor, la mâna asociaţiilor

Apometrele din apartamentele craiovenilor ar trebui verificate metrologic, controlul acestora fiind la latitudinea asociaţiilor de proprietari.
„Apometrele sunt aparate de măsură supuse controlului metrologic. Termenul de verificare este de patru ani la cele pentru apă caldă şi cinci ani la cele de apă rece. La final se dă un buletin metrologic, care atestă buna funcţionare a apometrului. Asemenea verificări sunt făcute de firme autorizate de noi, precum şi în laboratorul Companiei de Apă Oltenia, contra cost. Singurele care pot impune sau nu aceste verificări sunt asociaţiile de proprietari“, a precizat Sorin Gruia, reprezentantul Direcţiei Regionale de Metrologie Legală (DRML) Craiova.
Singura măsură care poate fi luată împotriva celor care refuză controlul instalaţiei şi verificarea metrologică a apometrelor este facturarea consumului de apă la pauşal. În acest sens, în cadrul Asociaţiei nr. 8 Brazda lui Novac există un afiş în care se precizează: „Cei care au refuzat verificările în apartamente, precum şi cei a căror verificare metrologică este expirată şi nu au efectuat-o până în prezent vor fi trecuţi la consum pauşal, respectiv 5 metri cubi de apă rece şi 3,4 metri cubi de apă caldă de persoană, fără posibilitatea de reglaj în lunile următoare“.
Reprezentanţii asociaţiilor de proprietari din Craiova au puncte de vedere diferite în ceea ce priveşte obligaţia de a verifica periodic apometrele.
„În cadrul asociaţiei am cerut părerea proprietarilor. Unii au fost de acord, alţii nu. Prin urmare, s-au făcut verificări metrologice doar la apometrele proprietarilor din blocurile care au acceptat. Costul acestor verificări metrologice este suportat de proprietari, iar eu nu le pot impune“, a susţinut Dan Remus, preşedintele Asociaţiei nr. 16 Rovine II.

CAO duce grija propriilor apometre

Compania de Apă Oltenia (CAO) SA ţine evidenţa verificării metrologice a apometrelor montate la nivel de branşament de bloc sau scară de bloc. Singura problemă a furnizorului de apă este că apometrele montate la nivel de branşament de bloc sau scară de bloc au clasa de precizie C, cea mai sigură, în timp ce cele din apartamente au clasa de precizie B – montate în poziţie orizontală şi clasa de precizie A – în poziţie verticală. De aici şi diferenţele de consum, deoarece cele din clasele A şi B nu înregistrează debitul mic de apă.
Reprezentanţii CAO recomandă înlocuirea acestora, pentru a se evita diferenţa dintre cantitatea de apă înregistrată de apometrul general şi cea înregistrată de cele din apartamentele proprietarilor. Această diferenţă este facturată la pauşal şi uneori este mai mare decât consumul pe apartament.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

13 COMENTARII