10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCâinii şi restaurantele, problemele din centru

Câinii şi restaurantele, problemele din centru

Craiovenii care locuiesc în zona centrală a municipiului s-au plâns edililor că sunt deranjaţi de câinii comunitari şi de muzica dată prea tare la restaurante şi terase

Campania „Fii vocea cartierului tău“, iniţiată de Gazeta de Sud, a adus din nou autorităţile în faţa cetăţenilor care locuiesc în zona centrală a oraşului. Câteva zeci de cetăţeni au venit la întâlnirea organizată săptămâna trecută la Colegiul Naţional „Elena Cuza“ pentru a pune întrebări edililor legate de problemele specifice zonei. Cele mai stringente astfel de probleme sunt aceleaşi din ultimii ani: câinii comunitari şi gălăgia făcută de restaurantele şi terasele din zonă.

Câinii, eterna problemă

Asi Demir le-a solicitat edililor să ia măsuri împotriva câinilor comunitari de pe străzile Lipscani şi Unirii, care îi atacă pe trecători, dar sunt îngrijiţi de persoanele din zonă: „Cei de la magazine le-au făcut culcuşuri din cartoane, cei de la restaurante le dau de mâncare“.
Şi Daniela Buleandră le-a solicitat reprezentanţilor primăriei să intervină împotriva haitelor de câini care s-au aciuat în curtea interioară a blocurilor M17-18-19 de pe Calea Bucureşti: „Tulbură liniştea şi ţie frică să ieşi din bloc sau să laşi copilul singur afară. De cum se luminează începe concertul de lătrături. Au venit de câteva ori hingherii, dar câinii sunt mai isteţi decât ei. În loc să se posteze fiecare la câte o ieşire din curte, hingherii vin toţi odată la o singură intrare, iar câinii fug pe celelalte. Parcă nici n-ar dori să-i prindă“.
„În spatele blocului L din Piaţa Unirii e o haită de 11 câini. Trebuie făcut ceva cu ei, pentru că, dacă se înmulţesc, peste câţiva ani vor fi mai mulţi decât oamenii. Nici în Grădina Botanică nu te mai poţi plimba, tot din cauza câinilor care te atacă“, a spus, la rândul său, Nicolae Mandache.
„Eu sunt una dintre victimele acestor câini fără stăpân, fiind atacat nu cu mult timp în urmă de o haită de zece patrupede, chiar în centru, lângă statuia lui Mihai Viteazul. Pentru rezolvarea acestei probleme, eu văd o singură cale: eutanasierea câinilor fără stăpân, pentru că aşa nu se mai poate“, a spus Alexandru Brumaru.
Teodor Sas, viceprimarul Craiovei, le-a explicat celor prezenţi la întâlnire că eliminarea de pe străzi a haitelor de câini fără stăpân este ilegală. „Eutanasierea câinilor nu este posibilă, decât dacă parlamentul modifică legislaţia actuală. Acum noi nu putem decât să prindem aceşti câini, să-i sterilizăm, apoi să le dăm din nou drumul în aceeaşi zonă. Organizaţiile pentru protecţia animalelor sunt cu ochii pe noi să respectăm această legislaţie. Alta va fi situaţia dacă legea se schimbă“, a spus Sas.

Restaurantele, sursă de deranj

Altă problemă ridicată de locuitorii zonei centrale a Craiovei o reprezintă deranjul produs de restaurante sau terase.
Asi Demir a ridicat problema restaurantului şi cafe-barului de la Doljeana: „Ne-am săturat să cânte muzica până la 1.00 – 2.00 noaptea, iar sâmbăta şi duminica până la 3.00 – 4.00 dimineaţa. Geamurile încep să trepideze când dau muzica la maximum şi încep sârbele. Nu se mai poate tolera aşa ceva!“.
„Programul de funcţionare a restaurantului este până la ora 23.00. După această oră, Agenţia de Protecţia Mediului poate aplica sancţiuni, dacă se constată depăşirea unui anumit nivel de zgomot“, a explicat viceprimarul Sas.
Tot din cauza zgomotului, Petre Bontea a solicitat retragerea autorizaţiei pentru localul All Stars: „Închid la 4.00 – 5.00. Am chemat Agenţia de Mediu anul trecut şi au constatat că la ora 3.00 erau 130 de decibeli. Nu s-a luat însă nici o măsură. Sunăm la poliţie, vine un echipaj, zece minute e linişte, apoi începe din nou gălăgia“. „În primul rând, vom verifica dacă are autorizaţie, iar dacă nu are, vă asigurăm că va fi închis. Cu privire la zgomot, repet, Agenţia de Mediu se ocupă de acest aspect“, a răspuns Teodor Sas.
Florea Voicu a ridicat problema restaurantului Bulevard, unde s-ar fi modificat destinaţia spaţiului din magazin în restaurant fără acordul locatarilor: „Primăria a controlat, a constatat modificările, dar nu a luat nici o măsură“. Şi Romulus Stoica a vorbit despre gălăgia de la restaurantul Bulevard. „Cunosc problema acestui spaţiu. Nu are autorizaţie de funcţionare, a fost şi amendat“, a spus Sas, menţionând că demersurile pentru închiderea sa vor fi făcute zilele următoare de Direcţia Juridică a Primăriei Craiova.

Pensionarii şi artezienele

De la întâlnire nu au lipsit nici pensionarii. Unul dintre ei, Theodor Roşu, a ridicat problema fântânii arteziene din Grădina „Mihai Bravu“, care „are nişte jeturi anemice“ şi pe care „trebuie să le îmbogăţiţi“. Tot el a solicitat „modernizarea cimitirelor cu fonduri europene“, în sensul reparării împrejurimilor şi a introducerii unei reţele de apă pe alei. Viceprimarul Teodor Sas i-a promis bătrânului că va fi verificată presiunea apei la arteziana din Grădina „Mihai Bravu“, astfel încât aceasta să fie redată în funcţiune în bună stare în ziua de Florii, odată cu cea de la Mercur. Cât despre cealaltă problemă ridicată de interlocutorul său, edilul a amintit doar de extinderea cimitirelor Nord şi Ungureni, care sunt în atenţia primăriei în acest an.
Un alt pensionar, Gheorghe Mitoaica, le-a solicitat reprezentanţilor municipalităţii să reabiliteze staţiile de autobuz din preajma Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, în sensul dotării lor „cu scaune, un telefon cu cartelă şi o fântână arteziană“. Viceprimarul i-a dezvăluit că municipalitatea are un proiect de modernizare a staţiilor de autobuz, cu finanţare europeană, „dar cu siguranţă nu vor avea şi fântâni arteziene“.
Mai mulţi pensionari au solicitat gratuitate pe mijloace de transport în comun. „Măcar sâmbăta şi duminica să putem circula gratuit doar cu cuponul de pensie şi buletinul, fără să ne mai luăm vreun abonament, ca să mergem prin parc să ne plimbăm, ori la vreun magazin să ne facem aprovizionarea“, a spus Nicolae Mandache. Alţii din sală au cerut să li se dea transport gratuit pensionarilor peste 70 de ani. „În privinţa transportului pentru pensionari, în luna aprilie vom reevalua situaţia şi, în funcţie de fondurile necesare în acest sens pe primul trimestru, vom încerca să reducem mai mult preţul abonamentelor pentru pensionari, ori, cine ştie, chiar să revenim la abonamentele gratuite“, a promis Teodor Sas.

Despre gentileţea poliţiştilor locali

De la întâlnirea reprezentanţilor municipalităţii cu cetăţenii nu au lipsit nici problemele inedite. Radu Vergică, directorul SC Fodemi, de care aparţin toate patiseriile El Greco, a cerut sprijinul primăriei ca să nu rămână fără acces la laboratorul de patiserie de pe strada Nicolae Titulescu, unde maşinile firmei nu mai pot ajunge din cauza închiderii zonei pentru construirea pasajului din Valea Vlăicii. „Am dori să fim păsuiţi măcar câteva săptămâni, să ni se asigure accesul până ne vom muta activitatea într-o nouă locaţie“, a solicitat directorul firmei Fodemi. „Accesul nu a fost restricţionat de primărie, ci de constructor“, a explicat viceprimarul Sas, promiţându-i reprezentantului firmei amintite că-l va ajuta să ia legătura cu constructorii pasajului, pentru a găsi o soluţie.
Maria Popescu a ridicat o altă problemă. Locuind pe A. I. Cuza, ea are de-a face în fiecare weekend cu poliţiştii locali, de a căror atitudine s-a plâns: „Ca să intru cu maşina în zona centrală, care este închisă sâmbăta şi duminica, sunt oprită de poliţiştii locali, care, fără măcar să se prezinte, îmi verifică actele, apoi îmi spun că pot să trec, dar nu se obosesc să dea la o parte gardul greu care îmi blochează drumul. Trebuie ca eu, femeie, să mă dau jos din maşină, să împing acel gard, apoi să mă urc înapoi şi să trec cu maşina, toate astea fără ca poliţistul să se sinchisească în vreun fel. Mi se pare că asta e cel puţin lipsă de respect“, a spus femeia.
„Sunt uimit, pentru că o asemenea sesizare n-am primit niciodată. Poliţiştii locali au ca atribuţie în acea zonă doar să verifice actele şi să le permită accesul riveranilor, nu şi să manevreze acele garduri“, a răspuns Octavian Mateescu, directorul Poliţiei Locale Craiova, promiţând însă că va discuta cu subalternii săi, pentru a-i convinge să fie ceva mai gentili. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

19 COMENTARII