22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCârciumaru: PSD va nominaliza candidatul pentru consiliul judeţean

Cârciumaru: PSD va nominaliza candidatul pentru consiliul judeţean

Primarul din Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, vorbeşte, într-un interviu acordat GdS, despre proiectele pentru oraşul Târgu Jiu, numele viitorului candidat la şefia consiliului judeţean şi intenţia de a obţine un mandat de parlamentar, după ce îşi va încheia activitatea la primărie.

GdS: Credeţi în sondaje sau depinde cine le face?
F.C.: Se poate crede în sondaje, dacă există seriozitate din partea institutului care le face. În momentul în care am candidat la funcţia de primar, am făcut la nivel de municipiu un sondaj cu problemele cetăţenilor şi cu recomandări de la cetăţeni cam ce ar trebui să facă un primar. Ţinând cont de părerile oamenilor exprimate în acest sondaj, am rezolvat multe investiţii la nivel de municipiu şi am schimbat multe în actul de conducere. Vreau să reliefez faptul că atunci când există seriozitate din partea celor care fac sondaje şi scot în evidenţă problemele, atunci ele pot să fie şi reale.  
GdS: Sunt prea multe festivaluri la Târgu Jiu?
F.C.: Nu, atâta timp cât participarea cetăţenilor este numeroasă. Începând din anul 2000, s-au organizat anual Zilele Oraşului, Festivalul Berii, şi cetăţenii participă în număr mare. Am organizat, la Drăgoieni, 1 Mai, apoi Ziua Narciselor. Cred că nu sunt prea multe festivaluri. Oamenii, traversând o perioadă foarte grea, nu-şi mai permit să meargă în concedii în anumite zone din ţară, nu mai vorbesc din lume.
GdS: Ocolesc Târgu Jiul investitorii străini?
F.C.: Un oraş şi un judeţ, pentru a atrage investitori, trebuie să aibă infrastructură. Eu la Târgu Jiu m-am ocupat de modernizarea infrastructurii. Pot să amintesc un investitor precum Lafarge sau pe cei care au cumpărat Avicola. Ca amplasament, există şi un handicap pentru judeţul nostru, pentru că nu avem un drum naţional pus la punct. Vedem cu toţii cum se prezintă drumul în momentul de faţă. Suntem la distanţă de un aeroport. Suntem feriţi de catastrofe naturale, dar pentru cei care vor să investească în Gorj amplasarea constituie un handicap. Toţi cei care vin ne pun problema legăturilor, a aeroportului, problema şoselelor şi drumurilor. Pot să spun că investitorii nu ne-au ocolit numai pe noi, ci toată Oltenia, dar în special judeţul Gorj, pentru că avem o activitate bine plătită din minerit şi energie şi investitorii caută mână de lucru ieftină. Vor veni şi investitorii, dar sper să menţinem cât mai mult mineritul şi energia, căci ele susţin judeţul.

Mall-ul, în aşteptare

GdS: Nu există în Târgu Jiu o parcare supraterană, subterană sau mai multe. Când se vor construi?
F.C.: Am avut un parteneriat cu o firmă să construim o parcare supraterană în zona Pieţei Centrale. Firma respectivă nu a avut putere financiară, din cauza crizei. Am reziliat contractul. Sperăm să găsim o firmă sau mai multe care să intre în parteneriat cu noi să construim această parcare. Nu vom construi o altă parcare supraterană în altă zonă a oraşului. Mergem pe amenajarea de parcări de reşedinţă în cartiere.
GdS: Câţi ani se aşteaptă la Târgu Jiu pentru o locuinţă?
F.C.: Situaţiile diferă. Sunt tineri care au primit şi după un an, sunt alţii care aşteaptă şi de cinci-şase ani. Am construit locuinţe la Târgu Jiu pe diferite programe guvernamentale. Avem, în prezent, în construcţie 170 de garsoniere tip ANL care vor fi finalizate în 2011. Deja sunt gata 48 de garsoniere cu destinaţia de locuinţe sociale pentru cei care stau în locuinţele naţionalizate şi până în vară vor fi gata alte 68 de locuinţe sociale.
GdS: Vor mai avea târgujienii un mall?
F.C.: Firma care dorea să construiască a cumpărat terenul de lângă Interex. La un moment dat, chiar au plătit şi autorizaţia de construcţie, 1,5 milioane de lei, o sumă importantă. Din cauza crizei nu au mai putut obţine creditul pentru construcţia mall-ului. Din discuţiile purtate cu firma respectivă, ei îşi menţin intenţia de a construi. Deocamdată, la nivel naţional toate investiţiile pentru construcţia de mall-uri au fost sistate, chiar şi cele care sunt în funcţiune au probleme din cauza crizei.
GdS: Câinii comunitari reprezintă o problemă de nerezolvat?
F.C.: Problema câinilor se poate rezolva atât la Târgu Jiu, cât şi în toată ţara, dacă se îmbunătăţeşte legea care este în discuţii la parlament. Aşa cum este legislaţia în prezent, sterilizarea nu duce la rezolvarea acestei probleme. De exemplu, noi avem un centru modern, se sterilizează câinii, dar nu reprezintă o soluţie ca să rezolvăm această problemă. Dacă oraşul Târgu Jiu ar fi închis, da. Noi cheltuim foarte mulţi bani cu prinderea câinilor, cu hrănirea  şi sterilizarea lor, dar foarte mulţi sunt aduşi la Târgu Jiu din zonele limitrofe.

Modernizări şi restaurări

GdS: Cum va arăta în toamnă stadionul din Târgu Jiu? Dar Pandurii?
F.C.: Stadionul va fi modernizat pentru că avem probleme cu gazonul. S-a semnat contractul cu o firmă şi se va trece la treabă. Se va rezolva problema drenului, se va monta o instalaţie de încălzire a gazonului, se va semăna gazonul, astfel ca în toamnă să putem să jucăm meciurile acasă. Primăria Târgu Jiu va începe modernizarea vestiarelor şi, bineînţeles, treptat-treptat, începând cu acest sezon, împreună cu clubul vom trece la modernizarea tribunelor. Aceste problemele legate de modernizare se rezolvă şi se vor rezolva, dar trebuie să insistăm foarte mult pe întărirea echipei, ca să jucăm şi în 2011-2012 în prima ligă. Nici nu concepem să nu rămânem în prima divizie, dar trebuie să fim foarte atenţi cu toţii pentru că suntem deja în zona retrogradabilă. Avem probleme cu lotul, care este subţire, dar avem încredere în antrenor că poate să facă şi minuni cu efectivul pe care îl are.
GdS: Consideraţi inspirată modernizarea centrului cu beton amprentat? Pe termen lung nu era mai ieftin granitul, având în vedere costurile cu întreţinerea şi reparaţiile?
F.C.: Nu era o soluţie pentru că e o suprafaţă mare şi bugetul primăriei nu putea susţine un credit mai mare decât cel pe care l-am luat. O să întreţinem aşa cum este, cu reparaţii în fiecare an. Este oricum un pas spre modernizarea unui centru civic. Arată altfel decât ce a fost până acum. Granitul este foarte scump şi, mai ales în această perioadă de criză, încasăm foarte puţin.
GdS: De ce de 20 de ani nu avem o strategie concretă şi coerentă de promovare a imaginii lui Brâncuşi?
F.C.: Brâncuşi a constituit o problemă pentru autorităţi, la nivel local şi naţional. Ştim cu toţii că până în 1990 nu s-a făcut nimic pentru promovarea lui Constantin Brâncuşi şi a operelor acestuia din România. Cred că am făcut câţiva paşi pentru promovarea imaginii lui Brâncuşi. Am solicitat urgentarea lucrărilor de la Coloana Infinitului, pentru că am găsit-o dată jos. Am promovat un program de restaurare a operelor din piatră şi unul de amenajare peisagistică a celor două parcuri. De asemenea, a fost înfiinţat Centrul de Cultură şi Artă. Nu am avut baftă să găsim oamenii cei mai potriviţi pentru ca acest Centru să fie condus aşa cum trebuie şi să fie promovată imaginea operelor de la Târgu Jiu. Sper ca noul director şi noua reorganizare să facă mult mai mult pentru Brâncuşi şi, de ce nu, pentru oraşul nostru. Dacă insistăm pe această linie, vom putea face din Târgu Jiu un oraş turistic. Vom moderniza şi Calea Eroilor. Ne-am propus ca aceasta să devină cu adevărat o zonă de promenadă pentru turişti, să se poată plimba în linişte de la Masa Tăcerii până la Coloană.

Îl tentează un mandat de parlamentar

GdS: Vă consideraţi un politician pursânge?
F.C.: Nu m-am considerat şi nu mă consider un politician. Am ajutat partidul pe care îl reprezint prin activitatea pe care am desfăşurat-o. Pot să spun că sunt un bun organizator în ceea ce priveşte activitatea din administraţie, cât şi activitatea politică a partidului, dar eu am considerat că un politician bun este cel care aduce voturi. Eu am adus voturi partidului prin activitatea mea şi nu prin participarea şi prin dezbaterile pe care le fac unii pe la televizor. Cetăţenii nu mai au încredere în cei care apar la televizor şi comentează şi toată ziua promit.
GdS: Dacă partidul v-ar cere, aţi candida la şefia consiliului judeţean?
F.C.: Nu. În momentul de faţă, nu. Oraşul Târgu Jiu a obţinut în ultimul timp foarte multe finanţări. Aici este munca de cinci-şase ani a unor oameni. Sunt 250 de milioane de lei care vin din afara bugetului prin proiecte şi cu ajutorul cărora vom realiza foarte multe investiţii în 2011 şi 2012. Parcă este păcat ca aceste programe şi investiţii să fie duse mai departe de alt primar. Momentan nu mi-am propus să candidez pentru şefia consiliului judeţean. Nu aş renunţa nici la partid pentru primărie. Am încredere că Ion Călinoiu va câştiga consiliul judeţean şi partidul va avea un reprezentant în conducerea lui. Sigur domnul Călinoiu va câştiga.
GdS: Cine e şeful în USL Gorj?
F.C.: Aşa cum e întocmit protocolul şi aşa cum este semnat, USL-ul este condus de doi copreşedinţi. Cei doi trebuie să colaboreze, ca să ia deciziile şi hotărârile cele mai bune.
GdS: PSD va nominaliza candidatul la şefia CJ?
F.C.: Datorită activităţii şi rezultatelor pe care le-a obţinut domnul Ion Călinoiu până în prezent, sigur PSD Gorj va dori şi sută la sută partidul va vrea ca dânsul să fie candidatul PSD-ului pentru această funcţie. Normal, şi al USL-ului, dar conform protocolului, aici nu s-a luat o hotărâre. Se poate decide să se meargă cu un singur candidat, fără să se mai apeleze la sondaje, dar sunt lucruri care se vor hotărî mai târziu.
GdS: Cum arată profilul contracandidatului de care vă temeţi şi care v-ar putea învinge la primărie?
F.C.: Este dificil de dat un răspuns. Trebuie să fie un candidat cu personalitate, să aibă rezultate în activitatea pe care a desfăşurat-o până acum, să aibă credibilitate din partea cetăţenilor, să fi lucrat în producţie, să ştie ce e ăla program de la ora 5.00 dimineaţa până seara târziu. Pentru că, orice primar va veni după mine, dacă nu respectă nişte reguli, îi va fi foarte dificil, deoarece lumea din Târgu Jiu s-a învăţat cu alt gen de activitate la primărie faţă de ce a fost din 1990 şi până în 2000. Eu am obişnuit cetăţenii să fie primiţi în audienţă, să ne întâlnim pe stradă, să rezolvăm în măsura posibilităţilor problemele ridicate.
GdS: Victor Ponta e deputat de Târgu Jiu. A rămas cu datorii faţă de PSD Gorj?
F.C.: Faţă de PSD, cât şi faţă de cetăţeni nu a rămas cu datorii. Eu am considerat că un deputat trebuie să aibă activitate în parlament, să sprijine colegiul pe care îl reprezintă cât poate ca deputat din opoziţie. Pot să spun că m-a ajutat. Am primit bani pentru investiţia din incinta Complexului Sportiv, să amenajăm cele două terenuri de baschet din curtea Şcolii nr. 11, parcul din insuliţă. Mai sunt voci care spun că parlamentarul trebuie să fie şi în colegiu. Datorită funcţiei pe care o are, ca preşedinte al PSD-ului la nivel naţional, e normal că e mai greu să fie prezent săptămână de săptămână la Târgu Jiu.
GdS: Urmează al patrulea mandat de primar? Aţi fi tentat de un mandat de parlamentar?
F.C.: Dumnezeu să-mi dea sănătate să-mi duc la bun sfârşit mandatul numărul trei, să candidez pentru încă un mandat de primar, dacă oamenii îmi vor acorda încredere cu al patrulea mandat. E normal, de ce să nu recunosc, m-ar tenta şi pe mine un mandat de parlamentar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU