Acasă Bani & Afaceri Scurte ştiri

Scurte ştiri

Se plăteşte TVA la imobiliare

Persoanele fizice care au avut de plată TVA la tranzacţiile imobiliare au început să achite banii la stat, a spus şeful Fiscului doljean, Eugen Călinoiu. El a precizat că până la sfârşitul lunii februarie se achitaseră 35% din sumele stabilite de Fisc drept TVA la tranzacţiile imobiliare efectuate de persoane fizice în scop comercial. Restul reprezintă procese pe rolul instanţelor. Călinoiu a precizat că dezvoltatorii au plătit fie din proprie iniţiativă, fie sumele au fost câştigate de Fisc în instanţă.

Ce ajutoare au fermierii în 2011

Guvernul va notifica în curând la Comisia Europeană (CE) plăţile naţionale complementare la nivelul maxim acceptat – 74 euro/hectar. Sprijinul acordat fermierilor în acest an se va ridica la 100 euro/hectar. Guvernul aşteaptă avizul CE pentru a acorda şi 2 lei/litru motorină pentru 50% din cantitatea cerută pentru acest an. Beneficiarii vor primi acest sprijin, dar sumele se vor plafona la 15.000 de euro. Totodată, fermierii ar putea beneficia şi de subvenţii de 10-15% din dobânda anuală la credite.  

Creşte economia, dar vine inflaţia

Starea economiei româneşti se va îmbunătăţi în următoarele şase luni, iar leul va câştiga teren în faţa euro, relevă un sondaj al institutului german Zew. Doar 22% dintre cei 80 de experţi financiari chestionaţi estimează o evoluţie negativă. Pe de altă parte, unii mizează pe o creştere a preţurilor în următoarele şase luni. Jumătate dintre experţi cred că o inflaţia va fi mai mare până la toamnă, în timp ce doar 23% afirmă contrariul.

Băncile nu pleacă din România

Băncile mamă ale principalelor nouă instituţii de credit cu capital străin din România îşi vor menţine expunerea în ţara noastră, informează BNR. Angajamentul pe termen lung va contribui la consolidarea încrederii investitorilor în România şi la revenirea economiei, spun finanţiştii. Băncile în cauză sunt Erste Group, Raiffeisen Group, Eurobank EFG, National Bank of Greece, UniCredit Group, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank şi Piraeus Bank.

Dosare pentru angajaţi

Angajatorii ar putea fi obligaţi să întocmească dosare pentru fiecare angajat şi să elibereze copii ale documentelor în 15 zile de la solicitarea angajatului, se arată în proiectul de hotărâre privind întocmirea şi completarea registrului general de evidenţă a salariaţilor. Dosarul va cuprinde actele necesare angajării, contractul de muncă, actele adiţionale, actele de studii, certificatele de calificare etc.

Reeşalonări fără garanţii

Firmele şi persoanele fizice cu datorii la stat de până la 10.000 de lei care vor dori să-şi reeşaloneze restanţele la plată ar putea scăpa de constituirea de garanţii, potrivit unui proiect de ordonanţă de guvern. Finanţiştii au în lucru două variante în ceea ce priveşte pragul minim până la care nu se percep garanţii. Pragul minim ar putea fi de 5.000 de lei sau de 10.000 de lei. Potrivit proiectului, firmele şi persoanele fizice vor putea să îşi reeşaloneze datoriile către stat pe o perioadă de maximum cinci ani, în care vor plăti dobânzi de 0,03% sau de 0,04% pe zi, în funcţie de tipul de garanţie constituită.
 

Lucrează din 2001 în presa scrisă și abordează subiecte diverse cum ar fi evenimentele, subiectele sociale, cele legate de administraţia locală, de politică, economie, dar şi investigație. A urmat traininguri pe jurnalism social, politic, acces la informaţii şi investigație, în special cele prin intermediul Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Rise Project.
Exit mobile version