20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCum (nu) îşi găsesc şomerii slujbe

Cum (nu) îşi găsesc şomerii slujbe

Geanina Matei a absolvit o facultate care nu i-a dat prea multe şanse la angajare, Facultatea de Agronomie. Pentru că nu a găsit un serviciu conform cu pregătirea ei, Geanina a ajuns un şomer cu diplomă. Şi-a dat repede seama că nu va profesa în domeniul pentru care s-a pregătit şi s-a reprofilat, devenind vânzătoare la un stand cu îmbrăcăminte dintr-un complex comercial din Craiova. A ocupat postul de vânzătoare până când a rămas însărcinată şi a dat naştere unui copil. Greutăţile au început după ce perioada de doi ani pentru creşterea minorului a trecut, iar mama a îngroşat rândurile şomerilor. „Am luat-o de la capăt cu căutările. La facultatea pe care am absolvit-o cu ani în urmă nici nu mă mai gândesc. Voiam să mă angajez tot vânzătoare, pentru că asta am făcut şi înainte. Am citit anunţurile şi am început să dau telefoane. Am găsit un post de vânzătoare la un stand comercial. La telefon mi s-a spus să vin să dau o probă. Când m-am dus, am aflat că mai sunt alte 15 fete care trebuie să fie testate de patron, fiecare într-o zi. Am stat o zi întreagă şi am vândut la stand, fiind supravegheată de altă angajată a firmei res-pective. La sfârşitul programului mi s-a spus că a doua zi va veni la probă altă fată, iar dacă sunt selectată mă vor suna. Nu am fost angajată nici eu şi nici altă fată. Iar peste o lună am văzut acelaşi anunţ, acelaşi număr de telefon. Am sunat şi mi s-a spus să vin să dau o probă“, povesteşte Geanina Matei.

Perioadă de probă prelungită

Femeia nu s-a dat bătută şi a încercat să se recalifice, sperând în promisiunile Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj, conform cărora, dacă ai o calificare care se cere pe piaţă, ai mai multe şanse. „Acum m-am înscris la cursurile de bucătar. Poate aşa îmi găsesc mai uşor un serviciu. Cei de la Şomaj spun că este o meserie pentru care există cerere“, a mai spus Geanina Matei. Aceasta încă se află în căutarea unui serviciu şi deocamdată dă probe, după bunul-plac al unor angajatori care cred că aşa se selectează forţa de muncă.

Sesizaţi Inspectoratul Teritorial de Muncă!

Reprezentantul ITM Dolj, Cătălin Mohora, spune că persoanele aflate într-o asemenea situaţie pot sesiza Inspectoratul Teritorial de Muncă. „Există o astfel de practică pe piaţa muncii pentru că angajatorii se folosesc de lipsa de informaţie a oamenilor. Aceştia din urmă pot veni la noi cu sesizări şi pot fi sprijiniţi cu informaţii“, a spus Cătălin Mohora, directorul ITM Dolj.
Este bine de ştiut că perioada de probă depinde de durata pe care se încheie contractul de muncă. În cazul contractelor încheiate pe perioadă nedeterminată, durata de probă poate fi de maximum 30 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi maximum 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere.
Perioada de probă este de cinci zile lucrătoare, în cazul unui contract de muncă încheiat pe o durată mai mică de trei luni; 15 zile lucrătoare, în cazul unui contract de muncă încheiat pe o durată între trei şi şase luni; 30 de zile lucrătoare, pentru contract încheiat pe o durată mai mare de şase luni; 45 de zile lucrătoare, pentru salariaţii cu funcţii de conducere, în cazul unui contract de muncă încheiat pe o durată mai mare de şase luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII