10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjProfesorii navetişti îşi vor banii

Profesorii navetişti îşi vor banii

Sute de cadre didactice din judeţul Gorj fac naveta pe banii lor pentru a ajunge la cursuri

 Sute de profesori din Gorj dau lunar aproape jumătate din salariu pentru a achita contravaloarea transportului până la şcoală, deşi normal ar fi ca primăriile să le deconteze contravaloarea navetei. Cele mai afectate de nedecontarea banilor cheltuiţi pe navetă sunt cadrele didactice debutante, acestea având şi salarii mici. Potrivit lui Vasile Mija, liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ (USLI) Gorj, în judeţ suma nedecontată profesorilor navetişti depăşeşte 600.000 de lei, unele datorii fiind vechi şi de trei ani. „Dau pe navetă peste 200 de lei lunar dintr-un salariu de aproximativ 660 de lei. Am ore la mai multe şcoli din comunele Peştişani şi Turcineşti. Nu se decontează banii cheltuiţi pe navetă“, a spus un profesor de religie debutant. Există şi dascăli navetişti care au acţionat în judecată primăriile, dar nici aşa nu au primit banii care li se cuveneau. „Cele mai multe primării nu decontează naveta cadrelor didactice. Spun că nu au bani. Din păcate, nu respectă nici hotărârile definitive şi irevocabile. Profesorii renunţă să le mai dea în judecată când văd că nu respectă legea“, a spus Vasile Mija, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ (USLI) Gorj.

„Vrem să le decontăm, dar nu avem bani“

Profesorii au acceptat posturi la mare distanţă de locuinţă, sperând că primăriile vor deconta naveta. Din păcate, foarte mulţi primari spun că nu au bani. Este şi cazul Primăriei Scoarţa, care ar trebui să deconteze lunar contravaloarea navetei celor aproximativ 30 de cadre didactice. „Vrem să le dăm banii, dar nu avem fonduri pentru aşa ceva. Abia ne ajung banii pentru treburile administrative. Anul trecut, le-am dat ceva în primul trimestru. De atunci nu am mai putut“, a spus edilul Aurelian Cotârlău.
La Bălăneşti, cadrele didactice vor să acţioneze în instanţă primăria. „Ca să-şi primească banii care li se cuvin, oamenii vor să dea în judecată primăria. Noi îi vom sprijini şi îi vom învăţa ce să facă. Lidera de sindicat de la Bălăneşti luptă pentru drepturile profesorilor“, a spus Florinela Ponta, lidera Sindicatului Liber din Învăţământ Târgu Jiu.
 
La Roşia de Amaradia se decontează

Primăria comunei gorjene Roşia de Amaradia decontează naveta celor 20 de cadre didactice. Anul acesta, prin hotărârea consiliului local, a fost alocată suma de 40.000 de lei pentru decontarea transportului profesorilor şi învăţătorilor care nu locuiesc în comună.
„Am reuşit şi am găsit fondurile necesare pentru decontarea navetei. Pentru anul acesta, am alocat 40.000 de lei. Avem 20 de navetişti. Vin de la Albeni, Motru, Bumbeşti-Jiu şi Târgu Jiu. Şi aşa au salariile mici. Măcar atât să facem pentru ei“, a declarat primarul Liviu Cotojman din Roşia de Amaradia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU