5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCacealmaua de pe centură

Cacealmaua de pe centură

Situaţie complicată pe centura Băileştiului. Consiliul Judeţean Dolj se laudă că va primi aproape cinci milioane de euro, fonduri guvernamentale, pentru modernizarea a cinci kilometri de drum, dar, de fapt, Ministerul Dezvoltării a spus că preţul este umflat şi a cerut să se taie din costuri

 CJ Dolj a umflat de trei ori costul pentru reabilitarea a cinci kilometri din drumul DJ 561 sau centura Băileştiului. Preşedintele consiliului, Ion Prioteasa, a dat ieri ca şi rezolvată problema banilor, dar a trecut sub tăcere problemele reale.
„Avem un semnal sigur de la Ministerul Dezvoltării. Printre lucrările importante aprobate, pe primul loc este centura ocolitoarea de la Băileşti, care are 4,5 – 5 milioane de euro. Şi pentru băileşteni este foarte bine să creăm centura“, a spus Prioteasa amintind şi de alte drumuri care trec prin comune conduse de primari PDL. „Chiar dacă sunt primari PDL, drumurile rămân în Dolj“, a spus el, încercând să demonstreze cât de imparţial este atunci când vine vorba despre investiţii. În realitate, banii care vor veni pentru reabilitarea centurii sunt de trei ori mai puţini. Şi asta, deoarece calculele CJ Dolj nu bat cu cele ale ministerului. Să explicăm.

De la CJ Dolj, fără număr

Consiliul judeţean a depus acum câţiva ani un proiect pe Programul Operaţional Regional încercând să atragă fonduri europene pentru reabilitarea centurii Băileştiului. Proiectul a trecut, dar a primit un punctaj mic şi a fost devansat de alte proiecte. În concluzie, CJ a rămas fără finanţare. Din cauza numărului mare de proiecte aprobate, dar rămase fără susţinere financiară, guvernul a emis anul trecut o ordonanţă prin care a dat drumul la reabilitarea şi modernizarea a 10.000 de kilometri de drumuri judeţene în care au intrat şi cei cinci kilometri din DJ 561. Singura, dar marea problemă este că în proiectul consiliului judeţean costul unui kilometru de drum reabilitat este de un milion de euro, pe când standardul de cost aprobat de guvern în vara anului trecut pentru această categorie de drum este de doar 273.000 de euro. Standardul de cost a fost aprobat de guvern la propunerea Ministerului Dezvoltării tocmai pentru a elimina preţurile umflate pentru lucrările la drumuri. 
Văzând diferenţa uriaşă de bani, comisia ministerială de avizare i-a trimis pe reprezentanţii CJ Dolj la plimbare şi le-a sugerat să taie serios din costuri, cum or şti şi de unde or şti. Deci, nici vorbă de aprobare.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII