22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjScandal pe energia electrică de la Motru

Scandal pe energia electrică de la Motru

UATAA Motru vinde energie electrică proprie cu 189 de lei megawattul şi cumpără de la CEZ
cu 360 de lei

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a ignorat toate adresele primite de la Uzina de Agent Termic şi Alimentare cu Apă (UATAA) Motru privind majorarea preţului la energia electrică produsă de societatea din Gorj. Din acest an, UATAA din Motru a trecut şi pe producţia de energie electrică, după montarea unei turbine care foloseşte agentul termic furnizat lună de lună populaţiei şi instituţiilor publice.
În sezonul rece, UATAA are posibilitatea de a produce la un cost redus şi energie electrică. În ciuda faptului că preţul la care este produs megawattul este printre cele mai scăzute din ţară, preţul de vânzare al unui megawatt este cu 70% – 80% mai mic decât al altor societăţi de profil existente pe piaţă.

La mila ANRE

Directorul Uzinei de Agent Termic şi Alimentare cu Apă din Motru, Ilie Schinteie, a declarat că societatea pe care o conduce produce aproximativ 2,3 megawaţi pe oră cu ajutorul turbinei în care au fost investite sume considerabile. În ciuda faptului că este o societate de stat, din subordinea consiliului local, şi are şi mari probleme în ceea ce priveşte încasarea banilor de la beneficiarii de agent termic, UATAA Motru a fost lăsată de izbelişte de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei. Conducerea uzinei a transmis până în prezent ANRE patru scrisori, prin care solicită fixarea unui preţ la energia vândută pe piaţă, care să acopere măcar plata câtorva salarii pentru angajaţi.

Produc ieftin, cumpără scump…

Ilie Schinteie susţine că, în prezent, investiţia UATAA în producerea de energie electrică nu se mai justifică, dacă preţul de vânzare al unui megawatt este cu mult sub cel al altor producători.
Mai mult decât atât, în perioada în care UATAA nu produce energie electrică, achiziţionează de la CEZ curent electric la un preţ aproape dublu. „Poate părea ireal, dar aceasta este realitatea. Noi am dat drumul la producţia de energie electrică la începutul acestui an. Vindem cu 189 de lei megawattul şi cumpărăm de la CEZ cu 360 de lei. E un preţ şi cu 80% sub preţul pieţei. Am trimis scrisori la directorul general şi la alţi directori din ANRE să ne fixeze şi nouă un preţ în conformitate cu piaţa. Este ridicol ceea ce se întâmplă. Nu ştiu de ce lucrurile sunt lăsate în felul acesta. Probabil că cineva are interesul ca UATAA să vândă ieftin. Noi vara nu pornim cazanele pentru agent termic şi nu putem produce energie electrică şi trebuie să cumpărăm curent pentru nevoile proprii, dar mult mai scump. Este o chestiune care sfidează orice reguli de eficienţă economică. Reprezentanţii ANRE nu ne comunică nimic, în nici un fel. Nu ştiu ce să mai fac. Asta e România. Probabil că unii profită de pe urma acestei situaţii, căci altfel nu îmi explic lipsa de decizie a ANRE“, a declarat directorul Uzinei de Agent Termic şi Alimentare cu Apă din Motru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII