10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Cartea de weekend

„Cititorul“, de Bernhard Schlink, Editura Polirom

„Cititorul“ este povestea tulburătoare a unei iubiri neobişnuite dintre un adolescent (Michael Berg) şi o femeie cu douăzeci de ani mai în vârstă (Hanna Schmitz). În ciuda legăturii lor intense, Hanna dispare în mod misterios într-o zi şi Michael rămâne confuz şi cu inima frântă. Povestea se reia însă neaşteptat după aproximativ un deceniu. Tânărul, acum student la Drept, îşi regăseşte iubita de altădată judecată pentru faptele comise pe vremea când era supraveghetoare într-un lagăr SS din apropierea Cracoviei.
Cartea vorbeşte despre adevăr şi împăcare, despre cum o generaţie ajunge la o „înţelegere“ cu crimele celeilalte. A fost socotită un adevărat eveni­ment literar (a figurat mai multe luni pe locul întâi al listei de bestselleruri din New York Times şi a fost tra­dusă în aproape patruzeci de limbi), fiind distinsă cu numeroase premii naţionale şi internaţionale. Romanul a inspirat şi o ecranizare de succes (cu Ralph Fiennes şi Kate Winslet în rolurile principale), nominalizată de cinci ori la Oscar şi la Premiile Bafta şi câştigătoare a unui Glob de Aur.
Bernhard Schlink a căpătat notorietate după publicarea acestei cărţi. El este un scriitor neamţ născut la Bielefeld. A studiat stiinţele juridice la Heidelberg şi Berlin, iar romanul său de debut este unul poliţist, „Drepta­tea lui Selb“, publicat în 1987.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS