17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalSpitale regionale cu fonduri private

Spitale regionale cu fonduri private

Ministerul Sănătăţii va contribui doar cu terenul, iar spitalele vor fi construite de firme private, care, în schimb, le vor primi spre administrare timp de 30 de ani

Guvernul României a aprobat în şedinţa de miercuri un memorandum privind demararea construcţiei a şase spitale regionale de urgenţă prin parteneriat public-privat. Cele şase unităţi sanitare de elită vor fi construite în Craiova, Cluj, Iaşi, Târgu Mureş, Timişoara şi Bucureşti, estimându-se că vor costa 1,5 miliarde de euro.

Unităţile sanitare, „amanetate“ pe 30 de ani

Noile spitale regionale de urgenţă sunt gândite ca nişte centre universitare care să asigure condiţii de asistenţă medicală de urgenţă unitară, în special pentru cazurile care necesită o abordare multidisciplinară în domeniul terapiei.
„Se doreşte crearea unor unităţi compacte, autonome, de urgenţă, cu funcţionalitate integrală (investigaţii, diagnostic şi tratament) care să facă posibilă eficientizarea serviciului medical, prin reducerea timpului necesar şi a costurilor pentru stabilirea diagnosticului“, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.
„Finanţarea nu va avea legătură cu bugetul statului, iar managementul va fi privat“, a declarat ministrul sănătăţii, Cseke Attila. Practic, ministerul va intra în acest parteneriat doar cu terenurile pe care se vor construi spitalele, iar companiile eligibile – cu partea de finanţare. În schimbul banilor investiţi vor primi manageriatul spitalelor pentru o perioadă îndelungată. „Parteneriatele sunt gândite pe termen lung, de aproximativ 30 de ani“, se precizează în comunicatul ministerului.

Acelaşi tratament ca în spitalele publice

„Chiar dacă spitalul va fi construit cu fonduri private, acesta va funcţiona în regim public, pacienţii beneficiind de tratament în acelaşi sistem al asigurărilor publice de sănătate ca în prezent, într-un spital public“, a subliniat ministrul Attila.
Ministerul Sănătăţii estimează că lucrările de construcţie vor demara efectiv abia peste 14-16 luni şi ar putea dura aproximativ patru ani.
În primă fază, ministerul va prelua în propria administrare terenurile pe care consiliile locale sau judeţene le-au obţinut de mulţi ani tocmai pentru acest scop. În Dolj, cele şapte hectare destinate ridicării acestui spital se află la marginea Craiovei, aproape de Pieleşti, şi au fost donate de omul de afaceri craiovean Ştefan Cherciu. Donaţia era condiţionată de construirea spitalului într-o anumită perioadă de timp, altfel terenul revine în proprietatea donatorului.
„Nu este nici o problemă cu actul de donaţie. Ne aflăm în termenul dat de donator. Vom transfera acest teren în administrarea ministerului şi vom contribui cu tot ce ţine de instituţia noastră pentru ridicarea spitalului de la Craiova“, a declarat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj.

Scurt istoric

Ideea construirii acestor spitale regionale datează încă din timpul guvernării Tăriceanu. Iniţial, s-a dorit construirea unor spitale regionale de câte 800 de paturi. În 2008, a fost făcută chiar o licitaţie, anulată însă de Ministerul Sănătăţii pentru că fuseseră depuse numai oferte neconforme şi inacceptabile. În mai 2009, din cauza crizei economice, ministerul a decis ca unitatea sanitară să aibă doar 460 de paturi, dar la licitaţie nu s-a mai ajuns.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII