16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalMititelu îl trage la fund pe Mitică

Mititelu îl trage la fund pe Mitică

Liga Profesionistă de Fotbal este bună de plată în scandalul sumei de peste 400.000 de euro pe care a virat-o Universităţii Craiova, club dator vândut statului. Pentru că a păcălit Fiscul şi i-a dat banii din drepturile de televizare lui Adrian Mititelu, LPF va răspunde în solidar cu acesta.

Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) răspunde solidar cu Fotbal Club U Craiova SA în scandalul celor 420.000 de euro viraţi în contul drepturilor TV, dezvăluie reprezentanţii Fiscului. Conform art. 149, alin. (13) din Codul de procedură fiscală, încălcarea prevederilor legale privind obligaţiile terţului poprit atrage nulitatea oricărei plăţi şi răspunderea solidară a terţului poprit cu debitorul, în limita sumelor sustrase indisponibilizării. Prin instituirea terţului poprit, LPF devine debitorul Fiscului.
LPF trebuia să vireze banii în conturile de salarii ale fotbaliştilor, altfel nu poate demonstra că banii au fost folosiţi pentru plata drepturilor salariale. În loc să respecte legea, LPF a virat banii în contul SC FC U Craiova SA (CUI 18868699) şi nu Fotbal Club U Craiova SA (CUI 14725165), ultima fiind societatea care a obţinut licenţa pentru campionatul 2010 – 2011. Firma care a încasat banii nu are nici o legătură cu fotbaliştii, fiind patronată de Aurel Trăistaru (70%) şi Claudiu Mititelu (30%). Potrivit art. 28, alin. (2) din Codul de procedură fiscală, oamenii legii s-au hotărât să atragă răspunderea LPF în acest caz. „Mitică Dragomir se simte încolţit. În maximum una-două luni vor ieşi la suprafaţă lucruri interesante despre LPF şi FRF“, spun reprezentanţii fiscului.
LPF se poartă ca un stat în stat. Ignoră Codul Fiscal şi aplică propria justiţie în detrimentul interesului public. Spre exemplu, LPF nu a programat în campionat Pandurii Târgu Jiu din cauza datoriilor către terţi, adică jucători sau alte cluburi, dar nu a avut nici o problemă în cazul Universităţii, deşi clubul este dator vândut Fiscului. Cu alte cuvinte, cluburile pot avea datorii fără număr la stat şi nu păţesc nimic, dar să nu fie datoare jucătorilor sau altor cluburi pentru că atunci intră în scenă Mitică&Co. Nu spunem că Universitatea nu ar fi trebuit programată în campionat, ci că LPF trebuia să respecte legea. Măcar de frică.

Toate transferurile, în afara Europei

Controalele Fiscului ar putea zdruncina din temelii lumea fotbalului românesc, iar demersul este susţinut şi de metodele de transfer din ultimii patru ani. „Până la 1 ianuarie 2007, mai vedeai jucători plecând în ţările din UE. Acum nu. De ce? După ce am intrat în UE, orice tranzacţie poate fi verificată la sânge, la fiscul din Olanda, Germania, Italia etc. Cluburile vând, mai ales, în spaţiul extracomunitar, unde realitatea tranzacţiilor poate fi greu dovedită“, au mai spus reprezentanţii fiscului. Aceştia au dubii în privinţa corectitudinii transferului lui Iulius Wobay de la Universitatea Craiova la echipa azeră Khazar Lankaran. În momentul în care LPF a înregistrat transferul, ar fi trebuit să înştiinţeze Fiscul, pentru că drepturile federative ale jucătorului se aflau sub sechestru. Or acest lucru nu s-a întâmplat.

Grupul Maxitec, bun de plată

În altă ordine de idei, Fiscul a atras răspunderea materială a mai multor membri din Consiliul de Administraţie (CA) al Fotbal Club U Craiova SA. Este vorba de Adrian Mititelu, Sorin Joavină şi Gigel Preoteasa, oamenii care au fost creierul afacerii „Maxitec“. Maxitec SRL a fost la origine o firmă pe care Adrian Mititelu a construit o benzinărie, lângă Parcul „Nicolae Romanescu“. În timp, firma a absorbit firmele falimentare ale lui Mititelu, iar administratorii şi acţionarii sunt chemaţi acum să răspundă cu averea pentru datoriile firmei. Benzinăria a fost cedată lui Dinel Staicu, în contul Universităţii Craiova, iar apoi a ajuns în proprietatea concernului Mol.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

40 COMENTARII