27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFactura de ploaie, în funcţie de ploaie

Factura de ploaie, în funcţie de ploaie

18.000 de persoane fizice şi juridice şi peste 420 de asociaţii de proprietari plătesc apa de ploaie după o formulă care se bazează pe datele de la Agenţia Naţională de Meteorologie

Unii craioveni, abonaţi ai Companiei de Apă (CAO), nu ştiu că trebuie să plătească apa pluvială şi se revoltă atunci când au de plătit zeci de metri cubi de apă meteorică. Numai că apa meteorică, apa pluvială sau apa de ploaie înseamnă unul şi acelaşi lucru, iar abonaţii o plătesc din greu în lunile ploioase sau când se topeşte zăpada.
În cazul în care un craiovean are un imobil construit pe o suprafaţă mai mare, factura la canalizare este mai mare. Noroc că, în Craiova, CAO nu percepe taxă pentru apa de ploaie şi pe teren, cum ar fi curte sau grădină, după cum afirmă directorul companiei, Doru Buruiană.
În Craiova, 18.000 de persoane fizice şi juridice, precum şi 428 de asociaţii de proprietari plătesc apa de ploaie. Aşa se face că într-o singură lună, ianuarie 2011, craiovenii au plătit 988.813 mc de apă meteorică preluată de canalizarea Băniei.
Modalitatea de calcul a fiecărui strop de apă este trecută în contractul pe care craioveanul l-a încheiat cu operatorul de servicii, CAO.
Lunar, CAO, pe baza datelor furnizate de ANM, adică în funcţie de media precipitaţiilor căzute pe un metru pătrat, îi taxează pe craioveni. Prin urmare, abonaţii sunt „la mâna“ naturii, dar şi a furnizorului de servicii. Aşa se face că un abonat CAO pentru o suprafaţă construibilă de 100 mp a plătit în luna octombrie 2010 2,3 metri cubi de apă pluvială, în timp ce, în luna ianuarie 2011, factura a sărit în aer, pentru că a fost taxat pentru 11,62mc/mp, când media precipitaţiilor căzute în Craiova a fost de 30,3 litri/mp.

Formula magică

Modalitatea de calcul a apei meteorice pentru fiecare client a fost „descoperită“ şi impusă în contractele cu abonaţii de către ANRSC.
„Stabilirea cantităţii de apă meteorică preluată în reţeaua de canalizare se determină prin înmulţirea cantităţii specifice de apă meteorică stabilită de ANM pentru luna anterioară emiterii facturii cu suprafeţele totale ale incintelor construite şi neconstruite, declarate de fiecare utilizator, şi cu coeficienţii de scurgere“ (Ordinul ANRSC nr. 90/20 martie 2007).
În Craiova, formula după care CAO stabileşte consumul de apă meteorică este următoarea: „Suprafaţa construită se înmulţeşte cu media cantităţilor de precipitaţii dintr-o lună, aşa cum o furnizează INMH, şi apoi se înmulţeşte cu coeficientul de scurgere, care este unu. Ce rezultă se înmulţeşte cu preţul pe canal perceput de noi, 0,51 lei/mp. INMH ne transmite cantitatea de pricipitaţii în litri/mp, iar noi când efectuăm acest calcul transformăm în mc/mp. De exemplu, un abonat are o suprafaţă construită 70 mp, precipitaţiile într-o lună în Craiova au fost de 30,3 l/mp care se transformă în 0,03 mc. Şi vom avea: 70 mp x 0,03 mc/mp x 1= 2,1mc. Rezultatul se înmulţeşte cu preţul pe canal 2,1mc x 0,51 = 1,07 lei (fără TVA)“, a precizat Doru Buruiană, directorul CAO.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

16 COMENTARII