5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTârg de produse tradiţionale

Târg de produse tradiţionale

Chiar dacă vremea a fost urâtă în weekendul trecut, craiovenii nu au ezitat să meargă în centrul municipiului, unde producătorii de produse tradiţionale au vândut fel de fel de bunătăţi

Primăria şi Consiliul Local Municipal Craiova au organizat în  weekendul trecut prima ediţie a Târgului de produse tradiţionale româneşti din acest an. La eveniment au participat producători din diverse zone ale ţării, care au comercializat tot felul de preparate tradiţionale din carne, pâine de casă, brânzeturi, plăcinte, produse de patiserie (prăjituri, salam de biscuiţi, turtă dulce), zacuscă, ulei, miere şi produse apicole, borş, gem şi dulceaţă de casă, precum şi o serie de alte bunătăţi abia scoase din „cămara bunicii“. „Avem numai produse făcute în gospodăria noastră şi care sunt mult mai gustoase decât cele din oraş. Asta, deoarece nu folosim coloranţi artificiali, ci numai condimente, sare şi fum natural. În plus, porcii sunt crescuţi la noi în gospodărie numai cu porumb şi zer de la stână“, a declarat Lucia Olimpia Bărbosa, unul dintre producătorii veniţi tocmai de la Sibiu. „Secretul“ păstrării gustului bun al produselor de casă l-au împărtăşit şi alţi participanţi la târg. „Toate produsele – brânzeturi şi produse din carne – sunt făcute acasă, după reţete tradiţionale. Nu sunt cu E-uri şi cu amestecuri. La brânză, de exemplu, în funcţie de cantitatea de lapte pe care o avem, folosim şi cheag natural. Chiar dacă nu folosim conservanţi, produsele ţin în timp, pentru că le păstrăm aşa cum am învăţat de la străbunii noştri. Brânza se ţine la sare, la putină şi la rece – în beci, iar carnea se păstrează la baiţ cu sare“, a precizat Constantin Iuga, producător de la Sibiu.

„Ne-am săturat de gustul artificial al produselor din supermarketuri“

Tentaţia achiziţionării unor produse de calitate şi sănătoase i-a făcut pe mulţi craioveni să iasă la cumpărături, chiar dacă vremea a fost neprietenoasă sâmbătă şi duminică. „Ne-am săturat de gustul artificial al produselor din supermarketuri. Când avem ocazia să achiziţionăm produse tradiţionale, venim să luăm“, a spus Emilia Traian, de 50 de ani, din Craiova.
Preţurile practicate anul acesta de producătorii participanţi la târg au fost dintre cele mai variate (15 – 20 lei/kg de brânză, 25 lei/kg de caşcaval afumat, 25 lei/kg de pastramă de oaie, 20-30 lei kg/cârnaţi).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII