12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLiberalii ar da consiliul judeţean pe primărie

Liberalii ar da consiliul judeţean pe primărie

Bătălia pentru fotoliul de primar al Craiovei s-ar putea da între un pedelist şi un liberal. Deputatul PNL de Dolj, Mihai Voicu, a spus într-un interviu acordat GdS că liberalii nu vor emite pretenţii pentru Consiliul Judeţean Dolj, unde îi vor lăsa cale liberă actualului preşedinte PSD, Ion Prioteasa, dar au dat de înţeles că, pentru o împărţire echitabilă în cadrul alianţei cu PSD, candidatul la primărie ar trebui să fie de la PNL. Voicu a mai spus că punctul forte al strategiei liberale este aducerea şi păstrarea furnizorilor Ford în Craiova sau în judeţ.

GdS: Cum vedeţi competiţia dintre PSD şi PNL pentru alegerile de la primărie şi consiliul judeţean?
Mihai Voicu: PNL a lansat în mod public trei propuneri de candidatură pentru municipiul Craiova (Pavel Badea, Ionuţ Stroe şi Cristina Calangiu – n.r.).
Considerăm că pentru funcţia de preşedinte al CJ poate candida fără probleme actualul preşedinte, Ion Prioteasa, evident, dacă îşi doreşte, şi, mai mult, credem că nu numai în Dolj, ci şi în majoritatea judeţelor din România ar fi bine, în măsura în care acest lucru este posibil, ca ambele candidaturi importante, municipiu şi CJ, să fie cumva împărţite între cele două partide.
GdS: Asta înseamnă că, la Primăria Craiova, candidatul va fi mai mult ca sigur PNL?
M.V.: Nu vreau să se interpreteze astfel. Ceea ce am spus este o părere şi nu reprezintă litera şi spiritul protocolului USL.
La nivel naţional, fiecare partid va propune 20 de candidaturi pentru funcţia de preşedinte al CJ şi primar.
Vă spun că nu am absolut nici un fel de problemă, o spun de pe acum, dacă un membru PSD va reieşi că are cea mai mare şansă să câştige Primăria Craiova, noi îl vom susţine, aşa cum sunt convins că o vor face şi cei de la PSD.
GdS: Deci, veţi renunţa la candidatura pentru CJ în favoarea PSD?
M.V.: Nu neapărat. Sigur, noi avem dreptul, conform protocolului, să ne propunem să obţinem ambele candidaturi, dar nu cred că ar fi productiv în ansamblu pentru USL. Cea mai bună mobilizare s-ar face dacă ar reveni câte o funcţie pentru fiecare.

GdS: Sondajele interne vor fi dublate de negocieri politice?
M.V.: Aceste negocieri ar putea să apară numai dacă există o egalitate în sondaje sau sub marja de eroare şi dacă se întâmplă în destul de multe judeţe,  astfel încât acea proporţie naţională să fie un pic neclară.

GdS: Există riscul unor tensiuni între cele două partide dacă sondajele înclină balanţa în favoarea candidaţilor unuia dintre partide?

M.V.: Nu. Sigur, posibilitatea există. Este însă strict teoretică. Diferenţele foarte mici dintre candidaţi vor fi acoperite de votul politic.

GdS: Ce ar aduce nou pentru Craiova un primar PNL?
M.V.: Punctul forte al liberalilor este capacitatea de a mişca din loc economia. Sigur, nu decide primarul Craiovei dezvoltarea economică a ţării, însă susţinerea investiţiilor în condiţii favorabile pentru toată lumea este un punct puternic. Din nefericire, efortul făcut de noi toţi pentru a aduce Ford la Craiova nu a fost urmat de ceea ce trebuia să se întâmple. Oriunde în lume, industria auto are un grad de multiplicare cu zece a locurilor de muncă la furnizori şi distribuitori. Iată, unul dintre cei mai importanţi furnizori ai Ford deschide fabrică la Balş.
Trebuie să facem totul pentru ca acel grad de multiplicare să se regăsească în Craiova sau în cel mai rău caz în Dolj, pe o rază de 20-25 de kilometri.

GdS: Deşi la nivel naţional opoziţia este extrem de vocală, la nivel local acest lucru nu se simte. Este o ruptură între local şi naţional?
M.V.: Nu pot să nu recunosc că aşa este. În mod normal, portretul general ar trebui să fie acela al unui partid de opoziţie şi numai excepţiile să fie de vot împreună cu puterea.

GdS: PD-L a fost criticat pentru tăierea salariilor, a pensiilor, reducerea numărului de bugetari. Sunt acestea măsuri care la un moment dat trebuia luate indiferent de cine se afla la putere?
M.V.: O comprimare a nivelului cheltuielilor publice era necesară. Din nefericire, s-a mers numai acolo unde era foarte uşor şi nu erau deranjate nici un fel de cercuri de interese. Se putea tăia din altă parte şi s-ar fi putut începe prin achiziţionarea bunurilor şi serviciilor prin licitaţii corecte.

GdS: De ce nu au fost luate aceste măsuri în 2007 sau 2008, când PNL a fost la guvernare?
M.V.: Ar fi fost imoral ca o creştere economică de 8% timp de patru ani la rând să nu se regăsească în buzunarele celor care au produs-o, adică ale oamenilor.

GdS: Credeţi în existenţa pe zece ani a USL?
M.V.: Un proiect serios poate fi dus în două mandate parlamentare şi guvernamentale.

GdS: Va dispărea identitatea liberalilor în această perioadă?
M.V.: Inevitabil, scena politică se va despărţi în două componente majore. O parte social-democrată de stânga, PSD, şi o parte modernă de dreapta, PNL. Cred că în opt ani este timp suficient pentru această despărţire a scenei politice şi apoi vom deveni adversari politici în competiţie corectă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII