11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCopiii deştepţi ai României vor să înveţe în străinătate

Copiii deştepţi ai României vor să înveţe în străinătate

După ce a obţinut locul II la Olimpiada Naţională de Biologie şi locul I la Naţionala de Chimie, un elev din clasa a VIII-a din Craiova doreşte să lucreze ca astrofizician în Anglia sau America.

La 14 ani, Dan-Mircea Mirea are aceleaşi preocupări ca toţi elevii de vârsta sa – desfăşoară diverse activităţi în casă, stă la calculator (uneori se joacă, alteori stă pe mess şi pe facebook), ascultă muzică, de la pop la soft-rock, priveşte filme la televizor, citeşte şi iese cu prietenii în centru, la cinema sau în Grădina Botanică. Îi place să înoate, să călătorească şi să viziteze diverse muzee. Cel mai mult i-a plăcut Muzeul de Istorie Naturală din Viena, unde, fascinat de exponatele din interior, a stat şapte ore.
Dan-Mircea Mirea este elev în clasa a VIII-a la Şcoala cu clasele I-VIII nr. 2 „Traian“. Acesta este pasionat de biologie (anul trecut a obţinut locul II la Olimpiada Naţională), fizică (la Olimpiada Judeţeană a obţinut locul III), astro-fizică, istorie, geografie (luna viitoare va participa la faza judeţeană a Olimpiadei de Geografie), engleză, dar, mai ales, de chimie (materia care i-a adus locul I la Olimpiada Naţională).

„Când rezolv probleme, lucrurile vin de la sine“

„De pasiunea mea pentru chimie este responsabilă doamna profesoară Cristina Spînu. Când rezolv probleme, lucrurile vin de la sine. Nu învăţ tipare. Gândesc logic, îmi explic fenomenul şi le rezolv“, a declarat olimpicul, care la proba practică a obţinut 100 de puncte. La începutul semestrului a lucrat câte o oră la două zile şi doar înainte de judeţeana şi naţionala de chimie a lucrat foarte mult. „Oricum, mi se pare că a fost ceva normal să învăţ. Până la urmă, asta e activitatea de elev. Dacă pot mai mult decât nivelul clasei, de ce să nu dau tot ce pot? Încerc să fiu util pentru mine“.

„Nu pot spune că facultăţile de aici nu ar fi bune“

Pe viitor, olimpicul îşi doreşte să intre la CN „Fraţii Buzeşti“, la clasa de mate-info bilingv engleză, iar facultatea doreşte s-o urmeze în Anglia sau America. Aspiră, evident, la Oxford, Cambridge, Harvard. „Vreau să mă fac astrofizician. Nu pot spune că facultăţile de aici nu ar fi bune, dar mă gândesc la ce voi face după aceea, mai ales dacă voi avea un loc de muncă în cercetare“, a mai spus Dan-Mircea Mirea.
 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

26 COMENTARII