21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocal5.000.000 de euro, trase pe dreapta

5.000.000 de euro, trase pe dreapta

Modernizarea ambulatoriului de specialitate al Spitalului Judeţean Craiova bate pasul pe loc. Licitaţia de cinci milioane de euro, organizată de Consiliul Judeţean Dolj, va fi anulată, deoarece toate firmele participante au fost descalificate.

Cinci milioane de euro pentru modernizarea şi dotarea ambulatoriului de specialitate, majoritatea fonduri europene, zac în conturi bancare, în timp ce tencuiala de pe pereţii policlinicii Spitalului de Urgenţă stă să cadă. Consiliul Judeţean Dolj, cel care a organizat licitaţia, nu a reuşit să atribuie contractul de execuţie, deşi procedura de achiziţie publică a început în luna august a anului trecut. Potrivit SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice), anunţul de participare la licitaţie a fost publicat pe 17 august 2010. Firmele au fost invitate să depună oferte pentru ceea ce oficial se numeşte „Reabilitarea, Modernizarea, Dezvoltarea şi Echiparea Ambulatoriului de Specialitate al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova“. Suma pusă la bătaie de autorităţi pentru a scoate la lumină policlinica este uriaşă: peste 18 milioane de lei plus TVA, adică 5,3 milioane de euro. Banii vin din Programul Operaţional Regional 2007-2013 – Axa prioritară 3 – Îmbunătăţirea infrastructurii sociale Domeniul major de intervenţie 3.1 – Reabilitarea/modernizarea/echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate. Nu mai puţin de şase luni au trecut de la publicarea anunţului de participare, iar ambulatoriul este în aceeaşi stare jalnică, pentru simplul motiv că lucrările nici măcar nu au început. Dar ce vorbim de lucrări, nu a fost desemnat nici un câştigător. Mai bine spus, licitaţia a fost anulată. De ce? Pentru că nici una dintre cele 20 de firme, grupate în asocieri, care au râvnit la sacul cu euroi, nu a reuşit să convingă comisia de licitaţie că este capabilă să ducă treaba la capăt. Chiar dacă anunţul privind anularea licitaţiei nu a fost încă făcut public, surse apropiate procesului au confirmat pentru GdS că reprezentanţii consiliului judeţean vor relua procedura de achiziţie. Surprinzător, însă, funcţionarii CJ Dolj au dorit să păstreze secretul şi au declarat că în cel mult o lună va fi anunţat câştigătorul.

Licitaţia lungă, moarte sigură

Conform aceluiaşi SEAP, termenul-limită pentru depunerea ofertelor era data de 22 septembrie 2010. Din cauza numărului mare de clarificări primite din partea firmelor, CJ Dolj a decis să prelungească termenul de depunere a ofertelor cu două săptămâni. „Având în vedere numărul mare al solicitărilor de clarificări primite, natura şi complexitatea acestora, necesitatea corespondenţei cu proiectantul privind aspectele tehnice semnalate şi pentru a acorda operatorilor economici interesaţi suficient timp pentru întocmirea corespunzătoare a ofertelor(…), autoritatea contractantă a prelungit termenul-limită pentru depunerea ofertelor până la data de 4 octombrie 2010 şi a modificat data de deschidere a ofertelor astfel încât deschiderea să aibă loc în data de 4 octombrie“, se arată în erata publicată de CJ Dolj pe SEAP. Deşi au grăbit procedura decizând să deschidă ofertele la doar o oră de la depunerea lor, reprezentanţii CJ nu au reuşit să găsească formula câştigătoare. Patru luni au trecut de atunci, şi ceea ce se dorea a fi un lucru benefic pentru ambulatoriul de specialitate al spitalului s-a dovedit în cele din urmă imposibil de pus în practică. Poate la următoarea licitaţie, oficialii CJ vor avea mai mult noroc. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII