Acasă Local Târgurile din Mehedinţi funcţionează ilegal

Târgurile din Mehedinţi funcţionează ilegal

În judeţul Mehedinţi funcţionează opt târguri de animale, dar nici unul nu are autorizaţie, astfel că Di­recţia Sanitar-Veterinară şi pen­tru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) a emis mai multe înştiinţări către primării ca să demareze formalităţile pentru a intra în legalitate. Responsabilitatea funcţionării în legalitate în cazul târgurilor se îndreaptă exclusiv spre consiliile locale. În cadrul unei întâlniri care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, la se­diul DSVSA, m­e­di­cii veterinari au solicitat pri­ma­rilor din cele opt comune să de­pună eforturi pentru a asigura condiţiile necesare autorizării târgurilor de ani­male pe raza judeţului.
„έn­tâl­nirea a avut ca scop in­for­ma­rea primarilor de pe raza ju­de­ţului Mehedinţi cu privire la mo­dalitatea de autorizare a târ­gu­rilor de animale. Începând din 2010, au­to­rizarea târgurilor se poate rea­­l­iza cu o investiţie nu foarte ma­­re. Este foarte necesară, de­oa­­re­ce în decembrie a apărut şi un ordin al ANSVSA care per­mi­te comercializarea suinelor pe teritoriul României în peri­oa­da 15 noiembrie – 1 mai“, a declarat purtătorul de cuvânt al Di­recţiei Sanitar-Veterinare şi pen­tru Siguranţa Alimentelor Mehedinţi, Adriana Ganea.
Şi prefectul de Me­he­dinţi, Ion Mîţu, le-a so­li­ci­tat primarilor ca problema autorizării târgurilor să fie soluţionată cât mai repede. „De un an le spun primarilor să rezolve această problemă, dar nimeni nu a luat nici o măsură. Au fost programe şi proiecte pentru târguri, dar nu s-a întâmplat nimic. Acum s-au aprobat bugetele şi le-am spus ca târgurile să fie o prioritate pe lista de investiţii“, a spus prefectul judeţului.
Primarii în a căror comună funcţionează târguri de animale dau din umeri şi se plâng de lipsa de fon­duri. Nici măcar amenzile us­turătoare aplicate de medicii veterinari nu i-au determinat pe a­ceş­­tia să-şi revizuiască ati­tu­di­nea. Din cauza lipsei autorizării, animalele nu pot fi identificate sau în­re­gis­trate şi nu poate fi asigurată asis­tenţa medicală veterinară. Din acest motiv pot apărea boli, anemie in­fec­ţioasă, pesta clasică, febra aftoasă.

Exit mobile version