17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPremianţi craioveni la olimpiada de limbi romanice

Premianţi craioveni la olimpiada de limbi romanice

Anul acesta, 11 elevi doljeni au participat la olimpiada naţională de limbi romanice (spaniolă, italiană, portugheză) şi au câştigat mai multe premii şi menţiuni. Singurul loc I obţinut i-a revenit elevei Emilia Nicoleta Mirea, de la Colegiul Naţional „Carol I“.

În perioada 1-5 februarie, Craiova a fost gazda olimpiadei naţionale de limbi romanice de anul acesta. La concurs au participat 197 de elevi din 26 de judeţe. „Au fost trei absenţi, care s-au îmbolnăvit şi nu au putut fi înlocuiţi. Eforturile copiilor au fost încununate de 72 de premii şi 48 de menţiuni. Premiile au fost oferite de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS), Primăria Municipiului Craiova, Consiliul Local al Municipiului Craiova, Compania de Apă «Oltenia» şi Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj“, a declarat Adalcisa Mitu, inspector şcolar de limbi romanice în cadrul ISJ Dolj. Aceasta a explicat că, pe lângă premiile enumerate, care au fost obţinute la proba scrisă, au fost acordate şi o serie de premii la proba orală, la care s-au înscris doar o parte dintre cei care au participat la cea scrisă. „La proba orală s-au obţinut 34 de premii I, 13 premii II, 16 premii III şi 14 menţiuni. Doljul a avut la această probă şase premii“, a adăugat Adalcisa Mitu, care a explicat că, dintre cei 197 de elevi care au participat la olimpiadă, din Dolj au fost 11 candidaţi, toţi din Craiova (cinci candidaţi de la Colegiul Naţional „Carol I“ şi şase de la Colegiul Naţional „Elena Cuza“), dintre care zece au primit premii şi menţiuni.

„Vreau să merg în Spania la studii“

Singurul premiu I a fost obţinut la proba scrisă la limba spaniolă, profil bilingv. Acesta a fost obţinut de Emilia-Nicoleta Mirea, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Carol I“, care reuşeşte să obţină acest premiu pentru al doilea an consecutiv, astfel că are deja intrarea asigurată la o facultate de profil, fără examen. Totuşi, eleva intenţionează să obţină o bursă la o unitate de învăţământ superior din străinătate. „Pentru mine înseamnă foarte mult, mai ales pentru că este al doilea an consecutiv când obţin acest premiu. Iniţial, anul trecut, era să nu ajung la naţională. Apoi am fost anunţată că s-a suplimentat numărul de locuri. Prin acest premiu am demonstrat că sunt bună în ceea ce fac. Chiar dacă am intrarea asigurată la o facultate din România, principalul meu scop este să merg în Spania la studii, cu o bursă, în primul rând pentru că vreau să învăţ în amănunt tot ce are legătură cu Spania, şi în al doilea rând pentru că eu vreau să mă axez pe limbi străine – spaniolă-engleză – şi acolo sunt alte posibilităţi. Dacă nu voi avea şansa să merg acolo, cu siguranţă voi alege să merg la Universitatea din Bucureşti“, a declarat Emilia Nicoleta Mirea, care, pe lângă premiul de la proba scrisă, a primit şi un premiu la proba orală.

Premianţii la olimpiada naţională vor să-şi continue studiile în străinătate

Aceasta nu este singura elevă care a obţinut un loc I la olimpiada naţională şi care intenţionează să-şi continue studiile în străinătate. „Tatăl meu este de origine italiană, din Sicilia, şi învăţarea limbii italiene a venit de la sine. În familie vorbim foarte mult în italiană. La olimpiada naţională mi s-a părut uşor. Mai greu a fost la faza municipală. Voi pleca să-mi continui studiile în Anglia, pentru că mi se pare că învăţământul din afară este mai bun“, a declarat Flavio Carmelo Botta, elev în clasa a XII-a la Liceul Teoretic „Dante Aligheri“ din Bucureşti, câştigătorul premiului I la limba italiană, profil bilingv.
Dorinţa de a pleca la studii în străinătate a fost împărtăşită şi de elevi mai mici. „Faptul că am obţinut locul I la olimpiada de portugheză, clasa a X-a, înseamnă că mi-au fost răsplătite toate eforturile pe care le-am făcut pe parcursul anului. Aş vrea să mă folosesc de faptul că am ocazia să învăţ o limbă străină şi să dau la o facultate unde se aprofundează această limbă. Mi-ar plăcea în străinătate“, a declarat Iamandi Laurenţiu, elev în clasa a X-a la Liceul Teoretic „Eugen Lovinescu“ din Bucureşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII