10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPSD şi PNL s-au căsătorit cu acte

PSD şi PNL s-au căsătorit cu acte

Preşedinţii PSD şi PNL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, au semnat sâmbătă la parlament protocolul prin care ACD şi PSD formează Uniunea Social-Liberală.

Uniunea Social-Liberală (USL) îşi propune să funcţioneze până pe 31 decembrie 2020. USL va fi condusă de preşedintele PSD şi de cel al PNL, care vor lua decizii prin „consultare şi consens“. Uniunea Social-Liberală va propune candidaţi comuni la alegerile parlamentare, interzice negocierile cu PDL pentru o viitoare majoritate şi se obligă la opoziţie în situaţia în care nu ar putea obţine majoritatea guvernamentală. USL va susţine, atât în ipoteza alegerilor prezidenţiale la termen, cât şi a celor anticipate, un singur candidat pentru funcţia de Preşedinte al României. Candidatul alianţei pentru funcţia de Preşedinte al României va fi persoana cea mai bine plasată într-un sondaj de opinie la nivel naţional, care va fi realizat în mod încrucişat de două case de sondare ce îşi vor împărţi în jumătate un eşantion reprezentativ. Candidatul alianţei pentru postul de prim-ministru este desemnat de partea care nu propune o candidatură pentru funcţia de Preşedinte al României“. De asemenea, „ponderea celor două părţi în guvern se stabileşte în mod egal între cele două părţi componente ale alianţei, fără a considera funcţia de prim-ministru“.

Pact de ţinut ghearele în teacă

Protocolul USL stipulează că alianţa va elabora un pact de neagresiune şi de colaborare pe plan local, în plan politic general şi în administraţia publică locală, pact care va fi aplicat obligatoriu, fără excepţie, de către toate organizaţiile locale, de sector şi ale municipiului Bucureşti, precum şi de organizaţiile judeţene ale partidelor. „În toate consiliile judeţene şi locale, părţile vor constitui o alianţă în termen de 30 de zile de la semnarea prezentului protocol“, se arată în document. ACD şi PSD vor participa la alegerile locale cu candidaturi comune pentru funcţiile de preşedinţi de consilii judeţene, primari de municipii reşedinţă de judeţ şi primar general al municipiului Bucureşti, precum şi cu liste de candidaţi comuni pentru consiliile judeţene, consiliile locale ale municipiilor reşedinţă de judeţ şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Protocolul de constituire a Uniunii Social-Liberale stabileşte în detaliu modul de desemnare a candidaţilor comuni la alegerile locale – PSD va avea 21 de candidaţi la preşedinţia CJ şi 20 la funcţia de primar, PNL – 20 la CJ şi 20 la primării -, dar şi detaliile privind realizarea sondajelor şi a campaniei. Protocolul semnat de PSD şi ACD interzice trecerea de la un partid la altul a membrilor formaţiunilor care compun noua construcţie şi se instituie obligativitatea votului comun în parlament.

USL – un amestec nesănătos

Deputatul PNL Ludovic Orban, care a votat împotriva constituirii USL, s-a arătat sceptic în privinţa durabilităţii acestei alianţe şi a susţinut că există riscul ca alegătorii de dreapta să se orienteze către PDL. „Amestecarea stângii cu dreapta nu este sănătoasă pentru democraţia din România. Nu mi-aş dori ca această alianţă să fie, de fapt, un front de salvare a lui Traian Băsescu şi a PD. Cred că fiecare dintre cele două partide, PSD pe stânga şi PNL pe dreapta, ar fi obţinut mult mai mult decât ar putea obţine prin această alianţă“, a apreciat liberalul.
Premierul Emil Boc a declarat că este de acord cu un singur obiectiv al „alianţei socialist-populiste“ dintre PSD şi PNL, şi anume că partidele componente vor rămâne în opoziţie până în 2019. „Prin noua alianţă pe care o fac cei de la PSD şi PNL, alianţa socialist-populistă, ce fac de fapt? Apără şi favorizează statul creat de Ion Iliescu. Prin mentalitatea, gândirea şi lucrurile pe care le-a promovat în România avem un stat care nu a încurajat munca, ci lenea, am avut un stat care i-a obligat pe români să stea cu mâna întinsă. Din tot programul alianţei socialist-populiste, cu un singur lucru sunt de acord: că vor rămâne acolo unde sunt şi acum, în opoziţie, până în 2019“, a comentat primul-ministru înfiinţarea Uniunii Social-Liberale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

48 COMENTARII