11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalŞpăgarul Dumitru - eliberat, dar condamnat

Şpăgarul Dumitru – eliberat, dar condamnat

Tribunalul Dolj l-a condamnat luni, la patru ani de închisoare cu suspendare, pe Ovidiu Florin Dumitru, de 33 de ani, din Corabia, fost purtător de cuvânt al Tribunalului Olt până în anul 2007. Tânărul a beneficiat de clemenţa judecătorilor, fiind pus în libertate şi primind o pedeapsă mai mică cu o treime decât ar fi meritat, pentru că a recunoscut în faţa instanţei toate acuzaţiile care i-au fost aduse de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Craiova.

Mită de la un jandarm

Povestea şpăgii pentru care a fost condamnat Dumitru a început pe 31 octombrie 2010, când, în timp ce asista la un meci de fotbal, a intrat în vorbă cu un subofiţer de jandarmi cam de vârsta lui.
Din vorbă în vorbă, jandarmul i-a spus lui Dumitru că a terminat Dreptul şi visează să ajungă procuror, dar a picat de trei ori (în 2007, 2008 şi 2009) examenul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii.
„Păi, dacă nu dai bani, n-ai nici o şansă să intri în magistratură. Eu sunt procuror în Bucureşti, la un Parchet de sector, şi am făcut la fel: am dat şpagă ca să fiu admis în magistratură“, i-a spus Dumitru. „Te pot ajuta însă eu“, a continuat „procurorul Dumitru“, explicându-i noului său amic că a rămas bun prieten cu directorul Institutului Naţional al Magistraturii (INM) de când îşi aranjase propria admitere ca procuror. „Pot să vorbesc cu el şi pentru tine, dar te costă 10.000 de euro. Nu-ţi face griji, am mai făcut aşa vreo trei-patru procurori, nu vei fi primul“, i-a spus Dumitru. A fost atât de convingător, încât jandarmul a dat fuga acasă şi i-a adus în aceeaşi zi o primă tranşă din şpagă – 2.500 de euro.
Peste vreo trei săptămâni, „procurorul Dumitru“ l-a sunat şi i-a spus: „Am vorbit cu Brânzan (Constantin Brânzan, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, directorul INM – n.r.) şi am rezolvat ce ţi-am promis, dar trebuie să-mi dai ca să-i duc şi restul“. Încrezător, tânărul s-a împrumutat de bani şi, pe 13 noiembrie, i-a dat lui Dumitru şi diferenţa de 7.500 de euro. Apoi a aşteptat.

Pedeapsă mai mică
pentru că a recunoscut

Pe la începutul lui decembrie, subofiţerul de jandarmi s-a întâlnit cu „procurorul Dumitru“, care i-a explicat că şpaga s-a mărit cu 5.000 de euro, pentru că locurile s-au împuţinat, iar în condiţiile astea, „Brânzan vrea mai mult“ şi „banii trebuie plătiţi toţi până pe 24 decembrie“. Abia atunci jandarmului i-a încolţit ideea că e tras pe sfoară. S-a convins câteva zile mai târziu, când s-a dus la Bucureşti şi a luat toate Parchetele la rând, aflând că nu există nicăieri „procurorul Dumitru“ pe care îl ştia el. La sesizarea păcălitului, procurorii DNA Craiova au pus la cale un flagrant, cu sprijinul ofiţerilor Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) Dolj.
Pe 23 decembrie, într-un restaurant din centrul Băniei, „procurorul Dumitru“ a primit de la jandarm cei 5.000 de euro solicitaţi. Nici nu a băgat bine în buzunar banii marcaţi, că în local au intrat poliţiştii DGA şi procurorul de la DNA.
În faţa anchetatorilor, Ovidiu-Florin Dumitru a recunoscut toate acuzaţiile care-i erau aduse. A fost reţinut, apoi arestat preventiv pe 24 decembrie 2010. Trimis ulterior în judecată, el a făcut tot posibilul să obţină o pedeapsă cât mai uşoară. A restituit cei 10.000 de euro primiţi de la păgubit, dar şi cei 5.000 de euro găsiţi asupra lui cu ocazia flagrantului, iar în faţa instanţei şi-a recunoscut faptele de care este acuzat. Aşa se face că a primit doar patru ani de închisoare cu suspendare, fiind totodată şi eliberat din arestul preventiv, după aproape 40 de zile petrecute în spatele gratiilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU