10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTeatrul cu încasări mari şi salarii mici

Teatrul cu încasări mari şi salarii mici

Directorul Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu“ din Târgu Jiu, Marian Negrescu, a anunţat că instituţia pe care o conduce a avut anul trecut peste 35.000 de spectatori şi încasări de peste 220.000 de lei, însă recunoaşte că are actori cu leafa de numai 540 de lei.

Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu“ din Târgu Jiu a reuşit ca anul trecut să aibă sala plină la toate spectacolele propuse publicului. Nu mai puţin de 35.000 de spectatori au trecut în 2010 pragul acestei instituţii de cultură, fie că a fost vorba de plătitori de bilete sau de abonaţi. De precizat că sala de spectacole a teatrului nu are decât 200 de locuri şi cele mai multe dintre ele sunt ocupate de către abonaţi. Actorii teatrului din Târgu Jiu au prezentat în stagiunea 2010-2011 un număr de 11 piese. Cea mai veche piesă din repertoriul teatrului este „O scrisoare pierdută“, care a fost jucată din 2000 fără întrerupere.

Actori cu salarii de mizerie

Marian Negrescu, directorul Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu“, a declarat că planul la încasări propus pentru anii 2009 şi 2010 a fost depăşit cu 135%, iar actorii şi-au făcut treaba, în ciuda salariilor mici. De asemenea, nimeni nu a fost concediat, însă există actori care sunt nevoiţi să trăiască din salarii de mizerie. Cea mai mică leafă la teatrul din Târgu Jiu este de 540 de lei. „Cu toate că suntem prolifici, noi nu prea ieşim în faţă. Deşi suntem în criză, suntem printre puţinii fericiţi care nu resimţim acest lucru, dacă ne uităm la numărul de spectatori, la încasări şi la instituţie în ansamblu. Ne-am propus încasări de 165.000 de lei şi am obţinut 220.000 de lei. Am depăşit cu mult planul şi asta înseamnă că suntem performanţi. Noi nu avem maşini la teatru şi fiecare actor se deplasează cu maşina personală. Nu putem să decontăm nici benzina. Este adevărat că reducerile de salarii au afectat şi actorii. Avem un actor care are 540 de lei net. Este o sumă care ne scuteşte de comentarii. Am tot cerut în ultimii trei ani consiliului local o maşină pe care să o putem folosi. Sau să fie ceva care merge pe benzină. Orice. Nu am primit nici măcar o bicicletă. Noi primim anual de la consiliul local o sumă de 1,8 milioane de lei, din care 50% este folosită pentru plata salariilor, iar diferenţa, pentru utilităţi şi cheltuielile cu spectacolele. Se consumă mult curent“, a menţionat Marian Negrescu. Potrivit acestuia, Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu“ din Târgu Jiu are 56 de angajaţi, din care 22 sunt actori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU