16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalLocurile de veci, prea scumpe pentru târgujieni

Locurile de veci, prea scumpe pentru târgujieni

Târgujienii sunt strânşi la pungă când vine vorba de achitarea taxelor pentru concesionarea locurilor de veci în Cimitirul municipal sau a taxelor de întreţinere a mormintelor. În disperare de cauză, consiliul local a decis, la propunerea Edilitara, să scadă valoarea taxelor percepute persoanelor care au concesionat locuri de veci în cimitirul de la marginea oraşului.

Mulţi dintre cetăţenii din Târgu Jiu care au concesionate locuri de veci în Cimitirul municipal au renunţat să mai achite taxele percepute de SC Edilitara. Criza economică şi lipsa banilor i-au determinat pe târgujieni să fie mai strânşi la pungă şi să aşeze în coada listei de facturi plata taxelor pentru concesionarea şi întreţinerea locurilor de veci în cimitirul oraşului. Reprezentanţii Edilitara, societatea consiliului local care administrează Cimitirul municipal, nu mai are soluţii pentru a-i convinge pe cetăţeni să îşi achite datoriile şi pentru a beneficia în condiţii legale de locul sau locurile de veci unde au înmormântate rudele. Potrivit datelor referitoare la încasările din anul 2010, doar 40% dintre târgujienii care au locuri de veci concesionate în cimitirul administrat de firma primăriei şi-au achitat dările către societatea Edilitara, iar restul figurează ca restanţieri pe anul trecut.

Au redus taxele ca să crească încasările

Din cauza numărului mare de rău-platnici, dar şi pentru că nu au reuşit să-i convingă pe cetăţeni să-şi achite datoriile, SC Edilitara Public a propus consiliului local măsura reducerii cuantumului taxelor pentru concesionarea şi întreţinerea unui loc de veci. „În Cimitirul municipal sunt 12.000 de locuri şi au  existat numeroase solicitări din partea unor persoane în vârstă care nu puteau să achite taxele care erau în vigoare. Edilitara are însă nevoie de bani pentru a întreţine cimitirul şi pentru a-l extinde, precum şi pentru plata salariilor persoanelor care lucrează acolo. Până la urmă s-a luat decizia că reducerea taxelor va conduce la creşterea încasărilor şi mai este şi componenta socială, pentru că mulţi bătrâni folosesc banii pentru alte cheltuieli prioritare. Astfel, taxa de întreţinere a locurilor de veci a fost scăzută de la 45,8 lei la 30 de lei. De asemenea, taxa de concesionare a unui loc de veci pe o perioadă de şapte ani a scăzut de la 199 de lei la 150, iar taxa de concesionare a unui loc de veci pe o perioadă de 25 de ani a scăzut de la 710 lei, la 535. Mai există şi alte facilităţi aprobate prin hotărâre de consiliu local. Persoanele cu un venit sub 350 de lei sunt scutite în totalitate de plata taxelor. Cei cu venituri între 351 şi 600 de lei beneficiază de o reducere de cincizeci la sută, iar cei cu venitul peste 601 lei plătesc integral taxele“, a declarat Ramona Evulescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII