16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalProgramări la telefonul ocupat

Programări la telefonul ocupat

Fondurile foarte mici alocate de casa de asigurări de sănătate îi transformă pe bolnavi în bătaia de joc a laboratoarelor medicale. Pentru a putea beneficia de analize medicale gratuite, aceştia trebuie să se „programeze“ la telefoane care sună întotdeauna ocupat.

Pentru a evita aglomeraţia, laboratoarele medicale trebuie să aibă pus la punct un sistem de programare a bolnavilor. De cele mai multe ori, însă, acest sistem este doar o mare bătaie de joc.
Craioveanca Elena Anghel a avut nevoie de un set de analize pentru endocrinologie. În urmă cu câteva zile, a sunat la Synevo şi i s-a recomandat să revină pentru programare pe 31 ianuarie, după ora 7.00. În ziua respectivă, la ora 7.00 fix femeia a pus mâna pe telefon, însă nu a reuşit să se programeze, pentru că suna ocupat. A încercat iar şi iar să telefoneze, însă degeaba. La ora 8.00, a mers la laboratorul de analize medicale ca să vadă ce se întâmplă. Un angajat de la recepţie i-a spus că nu se mai fac programări pentru că lista este completă. În mai puţin de o oră, fuseseră programaţi la telefon aproximativ 100 de oameni. „Am rămas pe dinafară, pentru că mie îmi suna telefonul ocupat. Este nedrept. Nu-mi dau seama când au reuşit să programeze atâta lume“, susţine Elena Anghel. În ciuda celor întâmplate, femeia nu a dorit să meargă la alt laborator medical, pentru că nu are încredere în corectitudinea rezultatelor.

Majoritatea laboratoarelor au terminat fondurile

În jurul orei 10.00, la sediul Synevo au apărut rând pe rând şi alţi oameni nemulţumiţi. Printre aceştia, şi o tânără care spunea că a încercat de aproximativ 30 de ori să se programeze, dar că telefonul suna încontinuu ocupat. Angajaţii de la recepţie i-au explicat că lista este deja ocupată cu peste 100 de pacienţi care apucaseră să se programeze la telefon înainte. Ca să scape de femeia insistentă, au trecut-o în cele din urmă pe o listă de aşteptare, promiţându-i că o vor suna în caz că se va răzgândi vreunul dintre pacienţii deja programaţi.
Potrivit legii, programarea bolnavilor pentru analize medicale este obligatorie cu cel puţin 24 de ore lucrătoare înainte. Laboratoarele din Craiova nu ştiu de pe o lună pe alta ce fonduri au la dispoziţie pentru analize medicale, motiv pentru care nu fac programări pentru mai mult de o lună. În acest moment, majoritatea laboratoarelor de analize medicale au terminat fondurile şi deci şi programările pentru luna februarie. La Centrul Medical Helios, de exemplu, pacienţii care se interesează de analize sunt rugaţi să revină la sfârşitul lui februarie cu un telefon ca să afle dacă îşi pot face programare pentru luna martie, iar Centrul Medical Camen şi Turculeanu fac programări în data de 20 pentru luna următoare.
La nici un alt laborator medical la care am sunat, în afară de Synevo, nu s-a întâmplat însă ca la telefon să nu răspundă nimeni.
Am încercat să obţinem şi punctul de vedere al Synevo. Reprezentanţii laboratorului ne-au promis că vom fi contactaţi de managerul acestei unităţi în cursul zilei de ieri. Ceea ce nu s-a întâmplat până la închiderea ediţiei.

Fonduri

Cele 31 de laboratoare medicale aflate în contract cu CAS Dolj au avut alocate pe primul trimestru din 2011 fonduri în valoare totală de 849.320 de lei. Synevo este printre laboratoarele care au primit cele mai multe fonduri, respectiv 54.150 de lei. Din această sumă, jumătate a fost alocată pentru luna martie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII