Acasă Local ISU Olt, dotat cu un sistem de alarmare de peste patru...

ISU Olt, dotat cu un sistem de alarmare de peste patru milioane de euro

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Matei Basarab“ din judeţul Olt va fi dotat cu sistem de alarmare în valoare de peste patru milioane de euro. Recent, aleşii judeţeni au aprobat proiectul „Managementul situaţiilor de urgenţă provocate de evenimente hidro-meteo periculoase şi de calitate a mediului“ şi cheltuielile aferente acestuia.

Aleşii judeţeni au aprobat recent un proiect prin care Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Matei Basarab“ Olt va fi dotat cu un sistem de alarmare nou.
Proiectul de management a fost adoptat în scopul monitorizării şi alertării în situaţii de urgenţă, care ar putea fi generate de evenimente hidro-meteo periculoase. Proiectul respectiv se derulează în parteneriat cu localitatea Belene din Bulgaria şi are ca obiectiv dezvoltarea comună a zonei de cooperare.
„Pentru a accesa sursele de finanţare din fondurile structurale ale UE în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013, Consiliul Judeţean Olt a identificat proiectul «Managementul situaţiilor de urgenţă provocate de evenimente hidro-meteo periculoase şi de calitate a mediului». Proiectul a fost finanţat şi se află în etapa de precontractare. În aproximativ două luni, acesta urmează să fie semnat“, a declarat Miruna Sârghie, consilier în cadrul CJ Olt.

Sistem de monitorizare şi prevenţie în caz de inundaţii şi poluări accidentale

Prin acest proiect se propune realizarea unui sistem de monitorizare şi prevenţie a riscurilor generate de dezestre naturale, cum ar fi inundaţiile şi poluările accidentale. Sistemul de management propus se bazează pe o platformă web stabilă. „Sistemul este alcătuit din echipamente IT şi echipamente alarmare-comunicare“, a mai spus Sârghie.
Conform textului hotărârii, sistemul de alarmare este alcătuit din sirene electronice şi sisteme de alarmare telefonică, sistem GIS web, portal pentru informare publică şi sistem tactic de sprijin pentru managementul intervenţiilor în situaţii de urgenţă. „Este un proiect al Consiliului Judeţean Olt. Noi (ISU Olt-n.r.) ne-am ocupat doar de identificarea zonelor unde vor fi amplasate sirenele. Conform proiectului, se vor instala zece sirene electronice în câteva localităţi din sudul judeţului. Două la Ianca, două la Orlea, una la Gura Padinii şi cinci în oraşul Corabia. Sirenele electronice pot fi acţionate atât din localităţile unde vor fi amplasate, cât şi din dispeceratul Inspectoratului. Va fi înfiinţat şi un centru de comunicare între ISU Olt şi cele patru localităţi. Se va ţine mult mai uşor legătura. În caz de calamităţi naturale, sirenele vor emite semnale sonore la anumite intensităţi. Va fi informat Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, care în consecinţă va decide ce este de făcut. În funcţie de gravitatea situaţiilor, se poate decide chiar evacuarea anumitor zone, însă această decizie nu o poate lua decât şeful Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, care este prefectul“, a explicat sergent major Alin Băsăşteanu, purtător de cuvânt al ISU Olt.
Valoarea totală a proiectului este de 4.898.320,80 euro, din care 4.484.666,20 euro vor reveni CJ Olt, care este lider de proiect şi 413.654,60 euro localităţii Belene din Bulgaria, partener în cadrul proiectului. Contribuţia proprie a CJ Olt este 97.765,72 euro.

Exit mobile version