12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTrei asociaţii, jefuite de un administrator

Trei asociaţii, jefuite de un administrator

Administratoarea Mihaela Ciulea a făcut prăpăd în casieria a trei asociaţii de proprietari din Craiova: Asociaţia nr. 21 Gorunului, Asociaţia nr. 21 Craioviţa Nouă şi Asociaţia nr. 2 Romul. Milioane de lei au dispărut din casieriile acestora, banii ajungând în buzunarul femeii, nu la furnizorii de servicii.

Aflaţi în control la două asociaţii de proprietari din cartierul Craioviţa Nouă, nr. 21 Gorunului şi nr. 21 Craioviţa Nouă, inspectorii primăriei au descoperit că aceste două asociaţii, administrate de aceeaşi persoană, Mihaela Ciulea, au restanţe foarte mari către furnizori. Aceste datorii nu pot fi certificate cu ajutorul unor acte contabile. Numai la Regia Autonomă de Termoficare (RATf) Craiova, cele două asociaţii au cumulat un debit de 1.621.675 de lei. „Asociaţia nr. 21 Craioviţa Nouă are o datorie de 743.282 de lei din anul 2007, iar Asociaţia nr. 21 Gorunului o datorie de 878.393 de lei“, a precizat directorul tehnic al RATf Craiova, Nicolae Degeratu.
Nici pe la casieria furnizorului de apă administratoarea nu a trecut prea des, din moment ce înregistrează pentru ambele asociaţii un debit de 170.419 lei. Ultimele plăţi au fost făcute în vara anului 2009. Nimic nelalocul lui, dacă ar fi să ţinem seama că multe asociaţii de proprietari din Craiova au datorii către furnizori de ordinul sutelor de milioane. Numai că inspectorii aflaţi în control nu au găsit acte doveditoare nici pentru banii intraţi în casierie, nici pentru cei ieşiţi. Mai mult, odată cu apariţia inspectorilor, administratoarea a dispărut. S-a îmbolnăvit subit şi a intrat în concediu medical. „Cei de la primărie stau de trei săptămâni aici. Înainte de control, preşedintele Marcel (Ion Ciurel – n.r.) a ştiut ce a făcut, că şi-a dat demisia. Acum este bolnav şi nu vorbeşte cu nimeni, că nu trebuie deranjat. Administratoarea şi ea este bolnavă, de negăsit. Ne-a mâncat banii, asta s-a întâmplat. Ar lipsi vreo 16-17 miliarde de lei (vechi – n.r.)“, a spus un proprietar.

Cheltuieli şi lucrări fictive

Reprezentanţii comitetului ales de proprietari susţin că Mihaela Ciulea nu mai răspunde la telefon, iar la domiciliu nu este de găsit. Cel mai grav este că ei ridică din umeri şi nu ştiu unde sunt banii şi documentele care să certifice dacă sumele vehiculate ca restanţe sunt sau nu încasate. „Ne-au întrebat cei de la primărie dacă noi avem fiecare locatar câte o mătură, două în casă, pentru că în acte, atâtea câte au mai găsit, figurează mături de zece milioane (lei vechi – n.r.) în fiecare lună. S-a apucat şi a dat cu var pe bordurile de pe bulevard – a cumpărat câţiva saci de var şi a pus femeile de serviciu să văruiască -, şi a trecut contract cu firmă, lucrare de 46 de milioane de lei (vechi – n.r.). Alte 67 de milioane le-a trecut ca reparaţii la conductele din subsol, dar nu a schimbat nimic acolo“, a declarat Gelu Dascălu, locatar în blocul 146C din Craioviţa Nouă.
Nici măcar angajaţii de la asociaţie nu au scăpat. Acestora, administratoarea le-a oprit contribuţiile din salariu, dar nu le-a plătit asigurările. „Am aflat că din anul 2006 noi nu avem plătită sănătate, pensii, şomaj. Nu figurăm cu contract de muncă, nu ne-a mers vechimea. Ea cu preşedintele, cu comitetul, îşi împărţeau tichete de masă care ajungeau şi la zece milioane de lei (vechi – n.r.) pe lună, iar nouă nici contribuţiile măcar. Ne reţinea câte trei milioane din  salariu, dar banii îi băga în buzunar. Acum sunt toţi bolnavi!“, s-a plâns un angajat al Asociaţiei nr. 21 Craioviţa Nouă.
Datele şi sumele despre care fac vorbire unii dintre proprietari şi locatari au fost aflate de aceştia pe 27 ianuarie 2011 chiar de la inspectorii primăriei, care reuşesc cu greu să verifice întreaga activitate financiar-contabilă a celor două asociaţii, din lipsa documentelor.

Unde-s trei delapidarea creşte

La fel de traşi pe sfoară sunt şi proprietarii din Asociaţia nr. 2 Romul, unde administratoare a fost aceeaşi Mihaela Ciulea, care s-a dedat la aceleaşi practici. „Ce să se întâmple?! A fugit cu banii! De două săptămâni este bolnavă şi nu mai este la asociaţia noastră. Eu le-am spus că nu este o persoană serioasă, că planează dubii asupra activităţii ei, dar nu m-au luat în seamă!“, a spus un proprietar din blocul T3C de pe strada Romul.
Şi, într-adevăr, inspectorii de la primărie au găsit şi aici o serie de nereguli. „În urma controlului efectuat s-a constatat că nu au fost repartizate în listele de plată cheltuielile cu reparaţiile şi modernizările. De asemenea, nu au fost repartizate restanţierilor penalizările date de furnizori. La inventarierea chitanţierelor s-a constatat lipsa faptică a două carnete de chitanţiere. În consecinţă, dosarul a fost înaintat poliţiei pentru cercetări şi dispunerea de măsuri în consecinţă“, a declarat Carmen Licu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova.
Acum membrii asociaţiei îşi caută alt administrator şi aşteaptă ca inspectorii primăriei să le prezinte procesul-verbal de constatare, în cadrul Adunării Generale din 3.02.2011, pentru a afla care sunt sumele sustrase de fosta administratoare.

Primăria confirmă lipsurile

„În prezent, inspectorii de la Serviciul Coordonare Asociaţii de Proprietari din cadrul Primăriei Craiova desfăşoară controale financiar-contabile la Asociaţia de locatari nr. 21 Craioviţa Nouă şi Asociaţia de proprietari nr. 21 Gorunul“, a declarat Carmen Licu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

24 COMENTARII