11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalSupravieţuitorii străzilor

Supravieţuitorii străzilor

Stau pe străzi şi nu mai au nimic în afară de câteva haine şi dorinţa de a trăi. Supravieţuiesc aşa cum pot, pericolele pândindu-i mai tot timpul. Sunt oameni fără adăpost, ai străzilor din Târgu Jiu.

Îşi amintesc viaţa pe care au dus-o înainte să ajungă în stradă: aveau casă, familie şi nu-şi imaginau vreodată că vor ajunge lipsiţi de toate astea. Siliţi de oameni sau diverse împrejurări, au plecat de acasă. Acum trăiesc de pe o zi pe alta, pe străzi sau în subsoluri, în gară sau sub scara vreunui bloc. Abia îşi spun povestea, nu vor să le plângă alţii de milă. Vor doar să trăiască, atât cât le va da Dumnezeu zile. Zăpada scârţâie şi gerul de afară e pătrunzător. Simţi părere de rău pentru toate vieţuitoarele nevoite să stea afară, în miez de iarnă. Pe Angela au găsit-o poliţiştii locali sub scara unui bloc. O mai luaseră de acolo şi cu ceva vreme înainte. Femeia risca să îngheţe, dar spune că nu are unde să se ducă, nu mai are casa ei. E de loc din Teleşti, o comună din apropiere de Târgu Jiu, dar acolo nu poate să meargă. „Am un frate şi pe tata acolo, dar s-au întâmplat multe între noi, probleme. Nu merg acolo“, explică femeia. Nu a mai făcut baie de multă vreme şi mănâncă doar ce găseşte. S-a obişnuit cu viaţa asta. „A lucrat câţiva ani buni la fabrica de ţigarete. Mi-a povestit altădată. Acum nu are chef de vorbă“, spune unul dintre poliţiştii care au luat-o din stradă.
 
Boxa unui bloc, noua lor casă

Florin şi Gheorghe s-au cunoscut în lungile lor peregrinări pe străzi, s-au împrietenit şi au reuşit să îl convingă pe administratorul unei asociaţii de proprietari să îi lase să ocupe pentru ceva vreme boxa unui bloc. Cei doi bărbaţi au vârste apropiate şi au avut slujbe înainte ca viaţa să li se destrame. Florin are 36 de ani, a fost brutar şi a avut, împreună cu fosta soţie, un laborator de patiserie. Căsătoria lor a eşuat şi femeia a plecat la Petroşani, cu tot cu copii. „Nu mă înţeleg cu fratele meu şi nu am mai putut sta acasă, la Stăneşti. De soţie nu mai ştiu nimic. Stau pe străzi. Acum stăm într-o boxă, fără geamuri, fără lumină. Dar măcar este cald“, povesteşte bărbatul. Nici Gheorghe nu se înţelege cu fratele său mai mic, iar de mai bine de o jumătate de an trăieşte din ce primeşte de la alţii. S-a împrietenit cu Florin şi au grijă unul de altul. „Am fost miner, am lucrat şi la Petrom. Acum câteva luni, fratele meu m-a dat afară din casă. Nu am făcut succesiunea după mama. Nu mai am ce face. Sunt din Turburea“, îşi cuprinde el viaţa şi amarul în câteva propoziţii.

Casa Iris, adăpost contra frigului şi sărăciei

Oamenii străzii adunaţi din oraş de poliţiştii locali au fost internaţi pentru o scurtă perioadă în Casa „Iris“. Primăria Târgu Jiu a amenajat aici un spaţiu de primire în regim de urgenţă a persoanelor fără adăpost, care are o capacitate de 30 de locuri, şi este destinat atât bărbaţilor, cât şi femeilor. Spaţiul este pus la dispoziţia celor nevoiaşi temporar, pentru maximum trei luni. În prezent, la Casa „Iris“ sunt cazate în timpul nopţii şi pe timp de zi, când este foarte frig, 17 persoane. „Îi adunăm periodic de pe străzi. Nu este bine să stea pe stradă pe gerul de afară. Riscă să moară. Am găsit oameni fără adăpost în gară, dar şi în diverse alte locuri din municipiu. Ei ştiu că există Casa «Iris», însă singuri nu prea vin“, a declarat Ion Tudor, şeful Poliţiei Locale Târgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII