5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalŞofer condamnat la cinci ani de închisoare

Şofer condamnat la cinci ani de închisoare

Judecătorii Tribunalului Olt l-au condamnat pe autorul unui accident de circulaţie mortal la cinci ani de închisoare, pedeapsa fiind una destul de aspră, având în vedere faptul că majoritatea instanţelor dau în astfel de cazuri cel mult trei ani de închisoare, şi aceia cu suspendare. Şoferul a făcut însă recurs, care este judecat la Curtea de Apel Craiova.

Accidentul rutier în care o bătrână şi-a pierdut viaţa, iar trei persoane au fost rănite a avut loc în seara de 15 iunie 2008, în satul Berindei, din comuna Dăneasa – Olt. După cum au stabilit poliţiştii de la Rutieră, Costică Tănase, de 44 de ani, din localitate, în timp ce conducea o Dacie Break cu numărul OT-93-EMI, a pierdut controlul direcţiei, a ieşit de pe drum şi a lovit un copac, pe care l-a smuls din rădăcini. După aceea, autoturismul a lovit un grup de oameni aflaţi în faţa unei porţi, s-a răsturnat şi s-a oprit într-un gard. O bătrână de 80 de ani, Lina Lală, a fost prinsă între maşină şi gard, decedând pe loc. Maria şi Florea Niţu, dar şi un băieţel de trei ani au fost răniţi şi transportaţi la Spitalul Caracal pentru acordarea de îngrijiri medicale.
Şoferul Daciei a fost testat de poliţişti cu aparatul etilotest, care a indicat o alcoolemie de… 0,86 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Ulterior, pe numele şoferului a fost întocmit un dosar penal pentru comiterea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, iar în septembrie 2009 a fost trimis în judecată.

Judecătorii din Caracal i-au găsit circumstanţe atenuante

În luna mai 2010, Judecătoria Caracal l-a găsit vinovat şi l-a condamnat pe şofer pentru faptele comise. Deşi condusese mort de beat un autoturism, omorâse o femeie şi rănise grav alte trei persoane, judecătorii l-au condamnat pe şofer invocând circumstanţe atenuante.
Astfel, pentru uciderea din culpă a unei persoane, Tănase a fost condamnat la trei ani de închisoare, deşi minimul pedepsei este de cinci ani.
Pentru vătămarea din culpă a celor trei persoane, şoferul a mai primit două pedepse a câte două luni de închisoare şi una de cinci luni de închisoare. Judecătoria Caracal a dispus ca inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea, cea de trei ani de închisoare.
În plus, Costică Tănase a fost obligat să le plătească despăgubiri civile victimelor, dar şi despăgubiri Spitalului Municipal Caracal, Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova şi Spitalului Clinic de Urgenţă pentru copii „M.S. Curie“ Bucureşti.
Atât Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, cât şi părţile civile din dosar şi inculpatul au făcut apel împotriva sentinţei date de judecătorii din Caracal.
În noiembrie anul trecut, Tribunalul Olt a considerat greşită aplicarea circumstanţelor atenuante în cazul lui Tănase şi a admis apelurile declarate de procurori şi victimele acestuia.
Judecătorii au înlăturat circumstanţele atenuante invocate de colegii lor de la Judecătoria Caracal şi l-au condamnat pe Tănase la cinci ani de închisoare pentru ucidere din culpă. Pedepsele au crescut şi în cazul comiterii infracţiunii de vătămare corporală din culpă. Astfel, pentru rănirea lui Florea Niţu, inculpatul a fost condamnat la trei luni de închisoare, tot la trei luni a fost condamnat pentru rănirea Mariei Niţu şi la alte şase luni în cazul vătămării minorului. Magistraţii au contopit pedepsele şi au dispus în final ca inculpatul să execute cinci ani de închisoare.
Şi de această dată, Tănase a contestat pedeapsa primită, făcând recurs, care a fost înregistrat pe rolul Curţii de Apel Craiova la începutul lunii ianuarie. Primul termen a fost stabilit de judecătorii craioveni pentru 26 ianuarie 2011, când, la cererea inculpatului de a-şi angaja avocat, s-a dispus amânarea pentru 9 martie.  

Închisoare numai pentru unii

Mai toate instanţele din ţară dau pedepse cu suspendare în astfel de cazuri, şoferii care au fost condamnaţi la închisoare cu executare putând fi număraţi pe degete.
În ultima vreme, alţi doi şoferi au fost condamnaţi la închisoare cu executare de instanţele craiovene pentru accidentele produse şi vieţile luate. Unul dintre ei este Adrian Iosif Cocoană, timişoreanul care, în august 2008, în timp ce conducea un Ferrari, a lovit şi omorât un tânăr care se afla pe trotuar. Cocoană a fost condamnat de Judecătoria Craiova la patru ani de închisoare cu executare şi obligat la plata unor daune morale şi materiale de peste trei milioane de lei către părţile civile. În prezent, dosarul se află pe rolul Tribunalului Dolj, hotărârea Judecătoriei Craiova fiind atacată cu apel.
În septembrie 2010, Curtea de Apel Craiova, care judecă în prezent şi dosarul lui Costică Tănase, a condamnat un tânăr la cinci ani de închisoare. Este vorba de Cristian Sorin Vasile, de 28 de ani, din Calafat, care, în decembrie 2007, în timp ce conducea un BMW, a provocat un accident rutier în urma căruia o persoană a murit şi alte patru au fost rănite. Oamenii legii au stabilit că şoferul, băut fiind, în timp ce circula cu aproximativ 150 km/h în localitate, a pierdut controlul volanului şi s-a izbit de un copac.
Ulterior, raportul medico-legal a arătat că Vasile avea la ora accidentului o alcoolemie de 1,50 g/l alcool pur în sânge.
Ca şi în acest caz, Judecătoria Calafat l-a condamnat pe Vasile la trei ani de închisoare, însă cu suspendare. Pedeapsa a fost menţinută şi de judecătorii Laurenţiu Anghel şi Bogdan Diaconescu, de la Tribunalul Dolj, în prezent judecaţi pentru fapte de corupţie.
La recurs, Curtea de Apel Craiova a decis că pedeapsa dată la Judecătoria Calafat şi Tribunalul Dolj este mult prea mică în raport cu gravitatea faptei şi l-a condamnat pe Cristian Sorin Vasile la cinci ani de închisoare cu executare.

Circumstanţele atenuante

Potrivit Codului Penal, pot constitui circumstanţe atenuante conduita bună a infractorului înainte de săvârşirea infracţiunii sau atitudinea infractorului, comportarea sinceră în cursul procesului, înlesnirea descoperirii ori arestării participanţilor.
În cazul în care există circumstanţe atenuante, pedeapsa principală se reduce sub minimul special. De exemplu, potrivit legii, când minimul special al pedepsei închisorii este de cinci ani sau mai mare, pedeapsa coboară, dar nu mai puţin de un an.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

19 COMENTARII