20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalIncubatorul de afaceri şi-a deschis porţile

Incubatorul de afaceri şi-a deschis porţile

CJ Dolj a inaugurat ieri cel mai mare incubator de afaceri din Oltenia, a cărui construcţie a costat 5,8 milioane de euro. Micii întreprinzători sunt aşteptaţi în cele 17 celule de incubare. Ei vor primi consultanţă şi asistenţă tehnică în primii doi ani de derulare a afacerilor.

Consiliul Judeţean (CJ) Dolj a inaugurat joi noul incubator de afaceri, construit în Parcul Industrial Craiova (PIC), unitate pe care o administrează. CJ Dolj a accesat prin Programul Phare 2006 un proiect intitulat „Reabilitarea Infrastructurii de Afaceri în judeţul Dolj – Incubatorul de Afaceri Craiova“, în valoare totală de 5,8 milioane de euro fără TVA, din care contribuţia instituţiei a fost de 10%.
Finanţarea nerambursabilă Phare a fost de 67,5%, iar cea din partea guvernului României – 22,5%. Incubatorul de afaceri cuprinde o clădire nouă, care are subsol, parter şi două etaje, de 3.000 mp, patru clădiri reabilitate, drumuri de acces, o parcare şi reţele de utilităţi aferente: apă, canalizare, gaze, electricitate. Prin realizarea incubatorului, administraţia judeţeană vrea să încurajeze apariţia şi dezvoltarea întreprinderilor, cărora le asigură accesul la spaţii administrative şi de producţie, suport managerial, servicii de consultanţă şi asistenţă financiară – toate la costuri rezonabile. Incubatorul de afaceri vizează încurajarea spiritului antreprenorial pentru patru grupuri ţintă: IMM-uri în faza incipientă (companii noi), IMM-uri desprinse din compania-mamă (companii spin-offs), IMM-uri existente, dar care caută afaceri speciale pentru a se dezvolta (companii independente), precum şi IMM-uri care se vor localiza în cadrul incubatorului, ca rezultat al apariţiei primelor trei grupuri (companii de outsourcing) – prestând serviciile pe care societatea le va externaliza.

17 celule de incubare

„Fiecare mică întreprindere va avea la dispoziţie un spaţiu de incubare. Ele vor beneficia de servicii centralizate, cum ar fi contabilitate, curăţenie, consultaţii în management etc. Cei care nu au experienţă în management, pot urma şcoala noastră de afaceri, ale cărei prime cursuri sunt gratuite“, a spus Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj. La rândul său, administratorul PIC, Marin Nicoli, a precizat: „Cei care doresc să incubeze o afacere aici trebuie să vină la noi cu o cerere, o idee şi un plan de afaceri scris. Acestea vor fi analizate de specialiştii noştri, care vor decide dacă afacerea poate fi realizată. Cei care vor fi selectaţi vor putea urma şcoala de afaceri şi vor primi suport timp de doi ani. Abia după ce vor pune pe picioare afacerea vor plăti serviciile aduse. Primul curs al şcolii de management este gratuit, iar prima promoţie a şcolii de afaceri poate începe cursurile în fabruarie“, a spus Marin Nicoli. Cursanţii trebuie să aibă studii în domeniile vizate (politehnică, aeronautică, electronică etc.) şi intenţia de a deschide afaceri în incubator, în principal în domeniul IT.
Antreprenorul general al lucrărilor a fost firma brăileană Alco Plus, iar consultant a fost firma spaniolă Inocsa Ingenieria, subsidiară a gigantului american Aecom Corporation – una dintre cele mai importante companii de consultanţă din lume.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII