14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjŞi săraci, şi bolnavi

Şi săraci, şi bolnavi

Ultimele statistici ale autorităţilor judeţului Gorj arată că mare parte a populaţiei are probleme financiare şi de sănătate. Natalitatea a scăzut anul trecut comparativ cu 2009, iar în judeţ există multe comune care au o rată a mortalităţii mare.
Statisticile arată că, în 2010, rata mortalităţii a crescut faţă de anul precedent, cea a natalităţii scăzând cu câteva procente. În judeţul Gorj sunt mai multe comune în care rata mortalităţii este mai mare decât media pe judeţ şi localităţi cu o populaţie foarte îmbătrânită, Arcani şi Săcelu numărându-se printre comunele cu cei mai în vârstă locuitori. Tinerii de la sate au migrat spre oraşe în căutarea unui trai mai bun sau au ales străinătatea în speranţa că la întoarcerea în ţară vor duce o viaţă mai bună. În 2010 au decedat 4.172 de gorjeni, pe primul loc între cauzele deceselor fiind bolile aparatului circulator. „În ceea ce priveşte cauzele de deces, pe primul loc sunt bolile aparatului circulator, cu peste 2.600 de decedaţi, bolile maligne, apoi bolile aparatului digestiv, respirator şi, pe ultimul loc, traumatismele şi otrăvirile. Din păcate, anul trecut am înregistrat o creştere a numărului bolnavilor de diabet, a celor cu probleme pulmonare şi renale. A scăzut numărul celor cu boli cardiace, dar numai aparent, pentru că cifra se regăseşte în decese“, a spus doctorul Marius Boeriu, şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj.

Mulţi bolnavi cronic

Numărul bolnavilor de diabet zaharat creşte de la an la an, faptul fiind îngrijorător. La ora actuală, în evidenţelor medicilor specialişti se află 8.699 de bolnavi de diabet zaharat, cu aproximativ 900 mai mulţi decât în 2009. Creşteri semnificative s-au înregistrat şi în ceea ce priveşte numărul persoanelor care suferă de boli hipertensive, fiind aproximativ 32.000 de bolnavi. „În anul 2010, faţă de 2009, au fost înregistrate creşteri ale morbidităţii generale prin anumite boli transmisibile, boli aduse din alte ţări, îmbolnăvirea neavând loc pe teritoriul judeţului sau al ţării. Avem foarte mulţi bolnavi de ulcer – 5.552, bolile pulmonare cronice ne dau bătăi de cap şi avem în evidenţe peste 6.700 de bolnavi cu tulburări mintale“, a mai spus Marius Boeriu, directorul DSP Gorj.

Judeţul asistaţilor social

Zeci de mii de persoane beneficiază de diverse forme de protecţie socială, numai la ajutorul pentru încălzire fiind înscrişi peste 32.000 de gorjeni. De la începutul perioadei de acordare a ajutoarelor pentru încălzire, beneficiarii din judeţ au primit peste două milioane de lei. „Am înregistrat mai puţine cereri la acordarea ajutorului de încălzire faţă de 2009, s-au redus cam la jumătate din cauza condiţiilor şi criteriilor de acordare. De acest ajutor beneficiază peste 32.000 de gorjeni. Beneficiari sunt cei care iau ajutor social de la primărie în baza Legii nr. 416/2001, persoanele singure şi cei care se încadrează în prevederile legii“, a spus Viorica Roşianu, directoarea Agenţiei Naţionale de Prestaţii Sociale Gorj. Foarte multe comune din Gorj au un număr mare de beneficiari ai Legii nr. 416/2001, persoane fără venit care iau ajutor social privind venitul minim garantat. Gorjenii se luptă cu sărăcia în mai toate comunele, dar cei mai mulţi sunt la Plopşoru – 241, la Cruşeţ – 176, Bengeşti-Ciocadia – 156 şi Borăscu – 122. În municipiul Târgu Jiu există 158 de beneficiari, iar la Târgu Cărbuneşti – 156. Primăria oraşului Novaci are în plată 124 de asistaţi social, iar la Motru sunt 57. „Avem şi comune unde sunt foarte puţini beneficiari ai acestei legi, ca de exemplu Schela – 11, Arcani – zece, Leleşti – opt şi Turcineşti – trei. În rest, se cheltuiesc foarte mulţi bani cu aceste ajutoare“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU