11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalNeglijaţi de părinţi, preluaţi de stat

Neglijaţi de părinţi, preluaţi de stat

Patru fraţi, abandonaţi de mamă şi neglijaţi de tată, au fost preluaţi de Direcţia pentru Protecţia Copilului Mehedinţi.

Patru fraţi, din satul Pluta, au vârste cuprinse între cinci şi 14 ani şi niciodată nu au avut parte de o clipă de bucurie, iar de jucării nici nu mai poate fi vorba, atâta timp cât abia dacă aveau ce mânca. Mama i-a părăsit în urmă cu un an, când a plecat cu alt bărbat, iar tatăl abia aştepta să le ia alocaţia ca să aibă cu ce să îşi cumpere băutură. Copiii şi tatăl lor trăiau în condiţii greu de imaginat, într-o casă plină de mizerie, gândaci şi mucegai.
După ce au primit mai multe sesizări din partea Primăriei Butoieşti, angajaţii de la Protecţia Copilului din Drobeta Turnu Severin au venit şi i-au luat pe cei patru fraţi. Operaţiunea nu a fost dificilă, deoarece copiii abia aşteptau să plece, iar tatăl nici nu a binevoit să fie acasă, deşi ştia ce urmează să se întâmple.
„Tata nu avea grijă de noi, pleca la muncă în sat şi pe noi ne lăsa singuri. Nu aveam ce să mâncăm, ne mai dădea o mătuşă şi un unchi, că el bea toată ziua şi ne bătea, nu avea deloc grijă de noi. Mama a plecat de acasă şi nu mai ştim nimic de ea. Fraţii mei mai mici nu vor să meargă la grădiniţă, fac prostii, fură şi nimeni nu le spune că nu este bine“, a spus Silviu M., băiatul cel mare, care are 14 ani.
Singurul venit pentru copii şi tatăl lor erau alocaţiile lunare şi câţiva bani pe care bărbatul îi câştiga muncind cu ziua. Însă foarte puţini rămâneau pentru mâncare, haine şi rechizite, pentru că bărbatul îşi cumpăra băutură. Copiii mai primeau mâncare de la o mătuşă bătrână, singura rudă care le-a mai rămas.
„Îmi pare rău de copii, că eu le dădeam să mănânce, dar nici eu nu aveam cu ce să îi întreţin, că am pensie mică. Băiatul cel mare şi-a strâns odată vreo 70 de lei să îşi cumpere adidaşi, pentru şcoală, dar a aflat taică-su de bani şi i-a luat şi i-a dat pe băutură“, a povestit mătuşa copiilor.

Au spart grădiniţa ca să fure jucării

Pe tatăl celor patru băieţi l-am găsit la muncă în sat. Acesta a spus că nu îi pare rău decât că a rămas singur şi că îşi dorea să poată să îl păstreze măcar pe cel mai mic. Cât despre condiţiile pe care le oferea copiilor săi, acesta crede că nu erau chiat atât de rele. „Ştiu că i-au luat pe copii, dar ce să pot face eu acum? Nu era chiar aşa cum au spus ei că nu aveau ce să mănânce. Le cumpăram şi eu ce puteam. Îmi pare rău că am rămas singur, măcar pe cel mic, de cinci ani, să mi-l fi lăsat, să nu rămân şi eu singur. Cu cel mare nu m-am înţeles niciodată, dar pe cel mic îl luam cu mine la muncă şi mă descurcam eu. Acum asta e, i-au luat pe toţi“, a spus Gheorghe M., tatăl băieţilor.
Fiind mai greu de stăpânit, puţin violenţi şi needucaţi, cei patru fraţi vor fi supravegheaţi în mod special de personalul de la Protecţia Copilului, mai ales că cei mici au spart grădiniţa din localitate pentru a fura jucării.
„Copiii au un comportament agresiv, cei mici nu ştiu să se joace cu jocuri creative, sunt speriaţi, nu vorbesc, dar vor fi supravegheaţi îndeaproape de personalul nostru calificat. Au trăit în condiţii grele, nu li s-a dat atenţie, de aceea au un comportament mai agresiv, dar aici vor fi stăpâniţi“, a declarat Ioan Ivan, reprezentant al Centrului de Plasament .

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS