10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎnscrierile pentru clasa întâi încep în martie

Înscrierile pentru clasa întâi încep în martie

Părinţii ai căror copii vor merge în clasa întâi în această toamnă mai au la dispoziţie aproximativ o lună şi jumătate pentru a alege şcoala la care îi vor înscrie.
Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a transmis către inspectorate perioada oficială pentru înscrierea în clasa întâi. Aceasta este 3 martie – 5 aprilie 2011. Pe 6 mai, în urma finalizării înscrierilor, la fiecare unitate şcolară va fi afişată lista cu elevii admişi în clasa întâi. Asta nu înseamnă însă că, în cazul în care, din motive obiective, copilul nu a fost înscris în perioada menţionată, acesta nu va mai fi primit la şcoală. Părinţii sunt însă rugaţi să-şi înscrie copiii în această perioadă pentru ca încadrările cu personal didactic pentru anul şcolar viitor să fie cât mai aproape de realitate. „Părinţii trebuie să ştie că au prioritate la înscrierea la unitatea şcolară la care este arondată strada pe care locuiesc. Şcolile sunt obligate să afişeze la loc vizibil circumscripţia arondată unităţii şi, de asemenea, să înscrie toţi copiii din acest areal. Abia după ce au făcut acest lucru, în cazul în care mai au locuri disponibile, pot accepta şi solicitări din afara circumscripţiei“, a declarat Alexandrina Maria Năstase, inspector general adjunct la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj. Aceasta a explicat că pentru anul şcolar 2011 – 2012 nu se fac înscrieri pentru clasa pregătitoare la şcoli, ci numai, dacă este cazul, pentru grupa pregătitoare, la grădiniţe.

Şcoli cu clase de tip „step by step“

Părinţii interesaţi de clasele de tip „step by step“ trebuie să ştie că pentru anul şcolar viitor există instituţii de învăţământ care vor şcolariza în acest sistem. „În anul şcolar 2011 – 2012 vor funcţiona clase de step by step, după cum urmează: Şcoala 37 şi Colegiul Naţional «Elena Cuza» – în lichidare, cu clasa a IV-a în acest sistem, Liceul Teoretic «Henri Coandă», Colegiul Naţional «Fraţii Buzeşti» şi Şcoala 30“, a precizat Alexandrina Maria Năstase. În cadrul claselor „step by step“ din aceste unităţi şcolare, părinţii achită doar masa de prânz, între 6 – 8 lei/zi de şcoală/elev. Plata cadrelor didactice se realizează prin finanţarea proporţională sau finanţarea de bază, care implică un cost standard/elev. În anul 2011, conform HG nr. 1395/2010, pentru un elev din acest tip de clasă au fost alocaţi 3.167 lei/an, spre deosebire de un elev de la o clasă normală, căruia i s-au alocat 1.701 lei/an. Diferenţa este necesară pentru a susţine al doilea cadru didactic ce predă la clasa „step by step“.

Programul „after school“ nu este subvenţionat de stat

În ceea ce priveşte programele de tip „after school“ (şcoală după şcoală), părinţii trebuie să se intereseze dacă acestea există în şcoala în care doresc să-şi înscrie copilul şi care sunt condiţiile. Acest sistem nu este subvenţionat de stat (elevul este înscris în acest sistem la solicitarea părintelui, care suportă toate cheltuielile), astfel că aceste date nu se pot obţine decât direct de la şcoli. La Şcoala 21, de exemplu, care organizează acest tip de învăţământ, costul unei zile pentru cei înscrişi în program se ridică la 16 lei pe elev.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU