5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalHaos la Spitalul din Slatina

Haos la Spitalul din Slatina

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Slatina, Nicu Vladu, acuză Casa de Asigurări de Sănătate Olt că nu vrea să deconteze serviciile medicale prestate de unitatea medicală în ultima parte a anului 2010. Managerul Vladu refuză se semneze actul adiţional cu CAS pentru primul trimestru al anului în curs. În opinia acestuia, parafarea unui asemenea document ar duce la acceptarea unor sume de bani mult prea mici în comparaţie cu serviciile medicale prestate de unitate. Angajaţii spitalului au devenit victime colaterale ale acestui război. Aceştia din urmă nu şi-au mai încasat luna aceasta salariile. De cealaltă parte, Casa spune că a făcut viramen-tele către spital în limita posibilităţilor.

Situaţie fără ieşire la cel mai mare spital din judeţul Olt. Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Slatina, Nicu Vladu, a apelat ieri la presă pentru a fi ajutat în problema cu care se confruntă în prezent unitatea pe care o conduce. Potrivit lui Vladu, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Olt nu vrea să deconteze serviciile medicale prestate de unitatea medicală în ultimele luni ale anului 2010. Managerul a explicat că SJU Slatina a efectuat în lunile septembrie, octombrie, noiembrie şi decembrie 2010 mii de servicii medicale, iar CAS Olt a virat către spital numai o parte din banii cuveniţi.

De unde a pornit problema

Vladu a explicat pas cu pas cum a fost posibil să se ajungă la această problemă.
„Vreau să mă sprijiniţi în rezolvarea unei probleme foarte importante, şi anume contractul de furnizare de servicii medicale avut cu Casa de Asigurări de Sănătate pe anul 2010, respectiv prelungirea acestuia pentru trimestrul I pe 2011. Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina a semnat în aprilie 2010 un contract de furnizare de servicii medicale, diminuat pe lunile septembrie, octombrie, noiembrie şi decembrie, de comun acord cu CAS Olt. Era un procedeu obişnuit, ca o parte a trimestrului patru să rămână un pic descoperită, pentru că urma rectificarea bugetară… Spitalul face servicii medicale de 8.000.000 lei pe lună, ceea ce înseamnă 4.800 de internări continue, 2.000 de internări de zi şi 18.000 de consultaţii în ambulatoriul de specialitate. Este o medie care arată că asta este puterea SJU Slatina. Luna septembrie a fost prinsă în buget cu 5.200.000 de lei, mult mai puţin decât serviciile prestate de spital. Făcând în continuare servicii medicale, acestea erau considerate servicii peste contract. Asta însemna să închid spitalul sau să suplimentez bugetul. Atunci, am făcut o adresă la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru suplimentarea bugetului. Am mers aşa până în luna noiembrie, când mi-a fost impus un contract de 1.700.000 de lei. Nu am acceptat. Conform legislaţiei, am mers la Comisia de Mediere, însă acolo m-am lovit de o altă problemă. În loc să găsesc înţelegere, cei de la Casă se credeau strategi. Îmi spuneau să nu mai facem internări sau să închidem secţii sau să transferăm pacienţii la Balş, dacă eu nu vreau să semnez. Acum, Casa îmi spune că îmi dă bani pentru salarii şi un pic pentru utilităţi. Nu este treaba Casei să facă bugetul spitalului!“, a declarat revoltat Vladu.

15.200.000 de lei restanţă

Conform celor declarate de managerul unităţii spitaliceşti, CAS Olt ar avea să vireze Spitalului din Slatina 15.200.000 de lei, bani ce înseamnă contravaloarea serviciilor medicale efectuate şi rămase neplătite pentru lunile octombrie, noiembrie şi decembrie. „Ne-au dat ceva bani pentru octombrie, noiembrie a rămas descoperit, iar pentru decembrie nu avem nimic. După mediere, ne-au chemat la Casă să ne dea banii, însă nu vor să ne dea întreaga sumă. Ne oferă cu 43 la sută mai puţin“, a declarat managerul SJU Slatina.

Lefuri neluate

Managerul Vladu a mai explicat că se simte oarecum şantajat de CAS Olt. Acum m-au chemat să semnez contractul pentru primul trimestru al anului în curs. Sumele pe care vor să ni le dea sunt mult prea mici. Vor să ne dea 5.100.000 de lei lunar, în condiţiile în care noi facem servicii de peste 7.000.000 pe lună. Nu pot să semnez aşa ceva, mai ales că, dacă aş semna actul adiţional pentru prelungirea contractului pe 2011, nu aş mai vedea banii pentru ultimele luni ale anului 2010. Vor să îmi forţeze mâna (…). Pe 15, a fost zi de salariu. Angajaţii spitalului nu şi-au luat salariile pentru că nu avem bani, iar Casa refuză orice dialog“, a reclamat Vladu.

Din nou la comisia de mediere sau în audienţă la primul-ministru

În opinia managerului spitalului slătinean, singura soluţie este tot Comisia de Mediere. „Chiar astăzi (ieri – n.r.) voi anunţa Casa Naţională de Asigurări de Sănătate că vom ajunge din nou la Comisia de Mediere. Nu se poate aşa ceva. Eu sunt spital. Am cheltuieli mari cu medicamente, reactivi, întreţinere, hrană, apă, gaze, curent etc. Nu pot să accept aceşti bani. Asta ar însemna să se ajungă din nou ca pacienţii să meargă să îşi cumpere singuri medicamente ori să închid spitalul că nu am bani şi să trimit pacienţii la Craiova…. Eu sper ca de această dată să găsesc înţelegere şi să rezolvăm problema. Nu putem să nu mai primim bolnavii. Nu putem să ne batem joc de mii de pacienţi pe lună“, a spus managerul.
Vladu a ţinut să precizeze că îşi doreşte foarte mult să ajungă în audienţă la primul-ministru sau la preşedintele Băsescu pentru a-i informa despre problemele din sănătate.
„Cred şi sper că se va găsi rezolvare la problema de la Slatina. Îmi doresc să ajung în audienţă la primul-ministru sau chiar la preşedinte, pentru a le explica problemele cu care se confruntă Sănătatea. Eu cred că nu au fost informaţi corect despre problemele grave cu care se confruntă sistemul sanitar. Toată lumea umblă la efecte, dar nimeni cu umblă la cauze. Am expus problema senatorului Mihai Niţă, care a discutat cu ministrul sănătăţii, dar acesta a răspuns că ministerul nu se amestecă în treburile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Acest organism nu este subordonat nimănui, conform legii“, a mai declarat Vladu.

Poziţia CAS Olt

Directorul CAS Olt, Florin Ciocan, a contracarat. Conform acestuia, managerul Vladu acuză în zadar CAS. Florin Ciocan a declarat că instituţia nu are suficienţi bani pentru a deconta serviciile prestate de spitalul slătinean şi că oferă SJU Slatina bani în limita posibilităţilor.
„În ultima lună a anului 2010, spitalul nu avea contract. Pentru septembrie au primit 5.200.000 lei, pentru octombrie – 7.800.000 lei, pentru noiembrie – 2.900.000 lei, iar în decembrie, aproape nimic. Acum au fost făcute acte adiţionale, însă managerul refuză să le semneze. Într-adevăr, sumele alocate pentru primul trimestru sunt mult mai mici în comparaţie cu serviciile prestate, însă noi le oferim banii în limita posibilităţilor, câte 5.100.000 de lei lunar. Aceşti bani ar putea acoperi în mare parte cheltuielile salariale, dar şi ceva din utilităţi. Deocamdată, acesta este bugetul. Am împărţit banii în mod corect şi nu am făcut rabat la nici un spital. Este posibil ca în viitorul apropiat să primim şi alţi bani“, a explicat Ciocan.
Directorul CAS Olt a mai declarat că, în aceste condiţii, chiar şi cu acceptarea sumelor de bani aferente primelor trei luni ale anului în curs spitalele ar putea acumula arierate. Ciocan este de părere că optimizarea cheltuielilor ar avantaja spitalul: „Ar fi bine dacă ar optimiza cheltuielile. Peste tot au fost tăiate salariile, s-a renunţat la bonurile de masă şi la al treisprezecelea salariu, la spital, nu“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII