12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMedicii, îndemnaţi să ceară bani pacienţilor

Medicii, îndemnaţi să ceară bani pacienţilor

Societatea Naţională de Medicină de Familie (SNMF) – filiala Dolj le atrage atenţia medicilor că trebuie să încaseze bani de la pacienţi atunci când eliberează adeverinţe la cerere, altfel ar putea fi bănuiţi de evaziune fiscală.

„Încasarea de bani pentru adeverinţe este legală. Problema poate să apară atunci când medicul nu vrea să perceapă bani pentru eliberarea acelei adeverinţe, pentru că poate fi luat la întrebări de fisc. De aceea recomandăm medicilor de familie să ia bani pentru adeverinţe“, susţine dr. Mirela Profir, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină de Familie (SNMF) – filiala Dolj. SNMF Dolj a stabilit chiar şi un tarif minim de trei lei pentru fiecare adeverinţă, pe care medicul de familie să-l perceapă asiguraţilor. Cei mai mulţi dintre medicii de familie din Craiova cer cinci lei pentru eliberarea unui astfel de document. Pe lista documentelor medicale care se eliberează contra cost se află toate actele medicale solicitate de autorităţile care au dreptul să cunoască starea de sănătate a asiguraţilor (adeverinţă medicală pentru angajare, pentru şcoală, pentru grădiniţă, pentru călătorii în străinătate, pentru întocmirea asigurării de viaţă, pentru burse, carnet de şofer etc.).

Evaziunea, greu
de demonstrat

Sunt şi numeroase exemple în care medicii nu solicită bani, cum ar fi pentru eliberarea adeverinţei necesare copiilor la grădiniţă. În aceste cazuri, nu s-a comis nici o infracţiune, dimpotrivă, fapta medicului este lăudabilă. Totuşi, reprezentanţii medicilor de familie susţin că medicii care eliberează adeverinţe gratis ar putea fi „confundaţi“ cu medicii care primesc bani pe adeverinţe, dar nu eliberează chitanţe.
Aceştia din urmă sunt, de fapt, adevărata problemă. Din păcate, adevăraţii evazionişti nu pot să fie depistaţi decât dacă pacienţii fac sesizare că nu li s-a eliberat chitanţă. Iar pacienţii foarte rar îşi reclamă medicul de familie.
Mai există şi o categorie de medici care pun pacienţii să plătească formularele de trimiteri sau reţete şi care comit astfel o ilegalitate. În ultimii ani, în judeţ au fost dovedite doar două astfel de cazuri, susţin reprezentanţii SNMF Dolj.

Documente eliberate gratuit

Potrivit Casei de Asigurări de Sănătate Dolj, medicii de familie pot să elibereze contra cost orice documente medicale, cu excepţia celor prevăzute în normele metodologice de aplicare a contractului-cadru pe 2010. Astfel, medicii sunt obligaţi să elibereze asiguraţilor gratuit certificate de concediu medical, certificate de deces (cu excepţia situaţiilor de suspiciune care necesită expertiză medico-legală), scutiri medicale pentru copii în caz de îmbolnăvire. Se eliberează, de asemenea, gratuit reţetele medicale, biletele de trimitere, recomandarea pentru îngrijiri medicale la domiciliu şi recomandarea pentru dispozitive medicale de protezare stomii sau incontinenţă urinară, numai ca urmare a scrisorii medicale de la medicul de specialitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII