12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTraficanţi de cocaină, reţinuţi

Traficanţi de cocaină, reţinuţi

Procurorii DIICOT au reţinut doi traficanţi români de droguri care au participat la aducerea în România a unor mari cantităţi de cocaină, din Ecuador, în containere încărcate cu peşte congelat, informează DIICOT printr-un comunicat remis joi.

Constantin Nadolu şi Cătălin Iosef făceau parte dintr-o reţea internaţională de trafic cu cocaină, formată din cetăţeni columbieni, români şi de alte naţionalităţi, al cărei nucleu se află în Columbia, fiind reprezentat de liderii cartelului de droguri Medellin, fraţii Miguel şi Victor Mejia Munera („Gemenii“ sau „Los Mellizos“).
Activitatea lui Constantin Nadolu, zis Paco, şi Cătălin Iosef, zis Jesi şi Carlitos, s-a desfăşurat sub coordonarea lui Victor Manuel Porto Sanchez şi consta în preluarea în România a drogurilor de mare risc din America de Sud.
Victor Manuel Porto Sanchez, zis El Viejo, de naţionalitate columbiană, este cercetat pentru săvârşirea unor infracţiuni de trafic internaţional de droguri de mare risc şi omor.
Anchetatorii au stabilit că Nadolu şi Iosef au participat la organizarea transportării pe cale maritimă, pe ruta Ecuador (Guayaquil) – Spania (Algeciras) – Italia (Gioia Tauro) – România (Portul Constanţa – Agigea  Sud) a unor mari cantităţi de cocaină ascunse în containere încărcate cu peşte congelat.
Drogurile erau preluate sub forma importului legal de mărfuri, inculpaţii  folosind în acest scop o societate comercială cu sediul în comuna Ştefăneştii de Jos, judeţul Ilfov, pentru importarea unor containere test, în scopul verificării reacţiei autorităţilor. După efectuarea testului, au organizat un transport efectiv de cocaină, pe ruta maritimă Ecuador – România, destinaţia finală a drogurilor fiind către beneficiari din Europa de Vest, se arată în comunicatul DIICOT.
Potrivit DIICOT, acel transport de 364 de kilograme de cocaină a fost însă capturat de autorităţile ecuadoriene pe 5 decembrie 2007. Cocaina, în valoare de 22 de milioane de euro, era ascunsă în cutii cu peşte congelat. Anchetatorii au stabilit că, în acelaşi mod, urma să fie transportată pe ruta  America de Sud – România – Vestul Europei cantitatea totală de 1,5 tone de cocaină, în valoare de 90 de milioane de euro.
În cauză au fost efectuate şapte percheziţii domiciliare în Bucureşti şi în judeţul Ilfov.
Acţiunea procurorilor DIICOT de monitorizare a membrilor grupării a fost realizată în mod coordonat şi în cooperare cu ofiţerii DEA şi cu autorităţile competente din Ecuador, Italia şi Spania.
Cercetările au fost efectuate cu sprijinul ofiţerilor de poliţie din cadrul IGPR-DCCO – Serviciul Antidrog.
Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de ofiţeri din cadrul SRI şi SIE, se mai arată în comunicatul DIICOT.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS