Acasă Local Supărare pentru cheltuieli

Supărare pentru cheltuieli

La Asociaţia de proprietari Anul 1848 din Craiova, cheltuielile administrativ-gospodăreşti sunt prilej de dispută între administrator şi proprietari.

Legea nr. 230/2007 le permite proprietarilor să „cunoască toate aspectele ce ţin de activitatea asociaţiei“, aceştia având „acces, la cerere, la orice document al acesteia“ (art. 10). Oamenii au şi dreptul „să primească explicaţii cu privire la calculul cotei de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari şi, eventual, să o conteste la preşedintele asociaţiei de proprietari, în termen de zece zile de la afişarea listei de plată. Preşedintele asociaţiei de proprietari este obligat să răspundă la contestaţie în termen de şapte zile“, conform art. 12, litera d din Normele metodologice de punere în aplicare a Legii asociaţiilor.
Cu toate acestea, Petre Bălăşoiu, locatar în blocul G, situat pe strada Înfrăţirii, susţine că s-a lovit de refuzul reprezentanţilor asociaţiei de a-i spune în ce constau cheltuielile asociaţiei. „Am solicitat verbal în două rânduri asociaţiei de proprietari din care fac parte să-mi explice defalcat, pe articole, respectiv activităţi, prestaţii, în ce constă suma cheltuielilor administrativ-gospodăreşti. Am fost refuzat de administratoarea Elena Nicola pe motiv că nu am voie să ştiu eu ce salariu are dânsa. Abia după ce am solicitat la primărie i s-a pus în vedere obligaţia de a se conforma prevederilor legale. Am comparat, după ce am obţinut datele de la asociaţie, sumele trecute în acte cu cele de pe listele de plată şi am văzut că nu există concordanţă, dimpotrivă, sunt multe nereguli. Se recuperează sume mai mari decât cele cheltuite“, a spus Bălăşoiu.
Reprezentanţii Asociaţiei Anul 1848 consideră că toate aceste nemulţumiri sunt fără temei. Sesizările făcute de Petre Bălăşoiu au atras după ele o serie de verificări, făcute de inspectorii Primăriei Craiova, de poliţie şi de cenzorii de la Uniunea Asociaţiilor. „Din cauza sesizărilor făcute de acest proprietar, activitatea asociaţiei a fost verificată atât de primărie, cât şi de UJALP. Am ajuns până şi la poliţie. Rezultatul nu a scos la iveală nici o neregulă. Nu înţeleg ce mai vrea, pentru că a venit aici şi i-au explicat pe acte chiar inspectorii de la primărie, iar la final a spus că nu înţelege. Până la urmă, s-a întors şi împotriva lor şi i-a reclamat la poliţie“, a spus administratoarea Elena Nicola.

Şi totuşi nu sunt nereguli

După ce au verificat documentele şi casieria asociaţiei, inspectorii primăriei nu au găsit nereguli şi nici lipsuri la încasări sau cheltuieli, dar l-au ajutat pe proprietarul nemulţumit să afle care este salariul preşedintelui şi al administratorului, cât valorează factura de energie termică şi electrică, la cât se ridică cheltuielile cu detergentul pentru cele 25 de scări din asociaţie, precum şi care sunt costurile convorbirilor telefonice. „În urma sesizărilor primite, inspectorii Serviciului asociaţii din cadrul primăriei au verificat activitatea Asociaţiei Anul 1848, dar nu au găsit nici o deficienţă“, a precizat Carmen Licu, purtătorul de cuvânt al primăriei.
La rândul lor, cenzorii de la Uniune, în urma verificărilor contabile efectuate, au ajuns cam la aceeaşi concluzie: nu există „neconcordanţă între cheltuielile administrativ-gospodăreşti şi suma recuperată pentru acoperirea cheltuielilor respective“.

A absolvit Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu” din Universitatea din Craiova şi lucrează în presa scrisă din 2004. În momentul actual este unul dintre puţinii jurnaliști locali care se ocupă de domeniul asociaţiilor de proprietari.
Exit mobile version