10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRăzboi sângeros pe pământul de la Şimnic

Război sângeros pe pământul de la Şimnic

Guvernul aprinde războiul dintre Prefectura Dolj şi Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Şimnic. Executivul a cerut prefecturilor să solicite conducerii staţiunilor din întreaga ţară situaţia terenurilor necesare cercetării în vederea modificării Legii nr. 45/2009, cunoscută şi sub numele de Legea cercetării.

O depeşă a prefectului de Dolj, Eugen Georgescu, a ajuns şi pe masa directorului Staţiunii de la Şimnic, ceea ce a dus la escaladarea conflictului dintre cele două părţi, care deja se judecă în instanţa pentru cele peste două mii de hectare de teren situate la marginea Craiovei. „Am solicitat conducerii staţiunii să ne comunice suprafaţa pe care o are în administrare şi cea utilizată efectiv în 2010 pentru cercetare. Apoi vom face o verificare încrucişată pentru a vedea dacă cifrele sunt corecte“, a spus Georgescu. Directorul Staţiunii, Constantin Găvan, spune că este fără obiect cererea prefectului. „Noi nu avem nici un teren necultivat. Prefectul mi-a trimis o adresă, dar nu înţeleg interesul pentru distrugerea acestei staţiuni, care este cea mai bună din ţară. Noi ne-am plătit datoriile, nu primim subvenţie de la stat. E păcat că se încearcă acest lucru. Nu înţeleg cum să ne ia terenul atâta timp cât prin Legea nr. 45/2009, guvernul a stabilit că 2.311 hectare de teren ale staţiunii sunt indispensabile cercetării. Voi vorbi cu ministrul agriculturii şi mă voi duce în audienţă la primul-ministru. Din câte ştiu, guvernul vrea să modifice Legea cercetării, dar la capitolul finanţare, astfel încât să primim şi noi bani de la buget. O să le ştergem acestor domni din prefectură zâmbetul de pe faţă atunci când le vom cere să achite în nume personal cheltuielile de judecată de zeci de mii de lei de la procesele pe care le-am câştigat definitiv şi irevocabil. Să vedem atunci, mai râd?“, a spus Găvan.

Luptă acerbă pe pământuri

Războiul dintre prefectură şi staţiune a început de pe vremea prefectului liberal Silviu Dumitru. Acesta a decis să transfere prin mai multe hotărâri ale comisiei judeţene de aplicare a legilor fondului funciar peste o mie de hectare de teren din domeniul public al statului în proprietatea comunelor Şimnic şi Gherceşti. Apoi terenul a fost împărţit celor care îl solicitaseră pentru retrocedare. Graba cu care au fost emise titlurile de proprietate şi nerespectarea procedurilor legale i-au determinat pe procurorii DNA Craiova să deschidă un dosar penal, a cărui rezolvare bate pasul pe loc de mai bine de un an. Conducerea Staţiunii a dat în judecată prefectura şi pe cei care au primit titlurile de proprietate şi a câştigat majoritatea proceselor. Eugen Georgescu a moştenit întreaga situaţie tensionată legată de pământul de la Şimnic, dar a decis să rămână de partea angajaţilor din prefectură, care au vizat transferul terenurilor. Acesta a adus ca argument în sprijinul subalternilor săi verdictele diferite la nivel de ţară în procese similare şi o hotărâre de guvern emisă pe final de an 2010. Potrivit HG nr. 1179 din 24 noiembrie, guvernul a aprobat scoaterea din inventarul centralizat al Ministerului Agriculturii a 1.300 de hectare de teren arabil din judeţul Vrancea, care fuseseră retrocedate prin hotărâre a comisiei judeţene. Hotărârea guvernului a fost cu atât mai ciudată cu cât singura modalitate prin care un teren din averea statului poate fi trecut în proprietatea altei unităţi administrative se poate face doar prin hotărâre a executivului. Prevalându-se de acest lucru, prefectul Eugen Georgescu declara acum câteva săptămâni că va încerca să se folosească de decizia guvernului la procesele în care se luptă cu staţiunea. „Concluziile ne îndreptăţesc să credem că poziţia prefecturii a fost şi este una corectă. Vom trimite Curţii de Apel din Craiova această hotărâre“, spunea Georgescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII