12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCondamnare cu executare pentru agentul Surugiu

Condamnare cu executare pentru agentul Surugiu

http:http://www.youtube.com/watch?v=MA_DYatVDYQ

Agentul de poliţie Stelian Surugiu, ajutorul şefului de post din Piscu Vechi, acuzat că, în martie 2010, a lovit cu maşina şi ucis o femeie care se deplasa pe o bicicletă pe DN 55A, a fost condamnat de Tribunalul Dolj la doi ani şi şase luni de închisoare.

Accidentul rutier în care a fost implicat agentul de poliţie Stelian Surugiu, ajutorul şefului de post din Piscu Vechi, a avut loc în seara de 29 martie 2010, pe DN 55A, la ieşirea din comuna doljeană Poiana Mare. Poliţistul, îmbrăcat în uniforma de serviciu, circulând la volanul autoturismului personal, a lovit o angajată a Spitalului de Neuropsihiatrie Poiana Mare, care circula regulamentar pe o bicicletă, în aceeaşi direcţie de mers. În urma impactului violent, Victoria Mitran, de 51 de ani, a fost aruncată la aproximativ 20 de metri prin aer şi a murit pe loc. După producerea accidentului, Stelian Surugiu a mers mai departe, iar după câteva ore s-a prezentat la Poliţia Calafat, unde a şi fost testat cu aparatul etilotest de colegii săi. Aparatul a indicat o alcoolemie de 0,53 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Cercetat de Parchetul General

Fiind vorba de un accident produs de un agent de poliţie judiciară, cazul a fost preluat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. După audieri, procurorul care a efectuat cercetările a dispus începerea urmăririi penale faţă de agentul Stelian Surugiu, cercetat în stare de libertate pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă în formă agravantă şi fugă de la locul accidentului.
După mai bine de o săptămână, pe 8 aprilie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a cerut procurorilor doljeni dosarul deschis pe numele lui Surugiu. Peste numai o zi, procurorii Parchetului General au emis un mandat de aducere pe numele agentului Surugiu. Probele din dosar au fost suficiente pentru procurorii bucureşteni ca să emită pe numele său o ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore. Pe 10 aprilie, Surugiu a fost prezentat Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă, instanţa dispunând arestarea preventivă a poliţistului doljean pentru 29 de zile.
Din probatoriul administrat de procurorii bucureşteni s-a stabilit că inculpatul, în timp ce conducea autoturismul proprietate personală pe DN 55A Bechet – Calafat, la km 83, a accidentat-o mortal pe Victoria Mitran. Impactul s-a produs în urma unei manevre de viraj spre dreapta, fără o asigurare corespunzătoare a poliţistului, pe fondul deplasării cu viteză excesivă – 140 km/h.
„Dinamica producerii accidentului a arătat că victima se deplasa regulamentar cu bicicleta pe acostamentul din dreapta direcţiei sale de mers, zonă pe care poliţistul a intrat când a virat dreapta. A acroşat victima, pe care a proiectat-o pe parbrizul autoturismului, după care a aruncat-o în aer, aceasta izbindu-se apoi de partea carosabilă“, se arată într-un comunicat de presă emis de Parchetul General. Procurorii au mai consemnat în rechizitoriul întocmit că, în momentul accidentului, poliţistul avea o îmbibaţie alcoolică între 1,20-1,25 grame pe litru alcool pur în sânge, iar „după producerea impactului, inculpatul şi-a continuat deplasarea, a părăsit locul faptei, fiind identificat datorită înregistrărilor camerei video amplasate la staţia de alimentare cu carburanţi din apropierea locului accidentului, imagini coroborate cu depoziţiile martorilor audiaţi în această fază a procesului penal“.
La o lună după producerea evenimentului, pe 30 aprilie, agentul Surugiu a fost trimis în judecată de Parchetul General pentru ucidere din culpă şi părăsirea locului accidentului, dosarul fiind înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj.

Doi ani şi jumătate de închisoare

Nici judecătorii Tribunalului Dolj nu au întârziat prea mult în luarea unui hotărâri, pentru că la sfârşitul lunii decembrie 2010 au soluţionat dosarul.
Potrivit reprezentanţilor Tribunalului Dolj, pentru comiterea infracţiunii de ucidere din culpă săvârşită de conducătorul unui autovehicul având în sânge o îmbibaţie alcoolică ce depăşeşte limita legală, agentul Surugiu a fost condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare.
Pentru părăsirea locului accidentului, inculpatul a primit o pedeapsă de un an şi şase luni de închisoare. Judecătorii au dispus ca Stelian Surugiu să execute pedeapsa cea mai grea, cea de doi ani şi şase luni de închisoare.
De asemenea, instanţa a admis în parte acţiunea civilă formulată de părţile civile Camelia Ţolea, Veronica Ştefan şi Aurel Ştefan, moştenitorii victimei.
Inculpatul a fost obligat, împreună cu societatea de asigurări la care avea poliţa RCA, la plata a câte 10.000 de lei daune morale pentru fiecare dintre cele trei părţi civile. În plus, Surugiu trebuie să le achite moştenitorilor victimei despăgubiri materiale. Aurel Ştefan trebuie să primească 5.029 de lei, Viorica Ştefan – 6.299 de lei, iar Ţolea Camelia – 11.829 de lei.
Tribunalul Dolj a menţinut starea de arest a inculpatului, care poate ataca hotărârea cu apel la Curtea de Apel Craiova.

Pedepse

Potrivit Codului Penal, uciderea din culpă a unei persoane se pedepseşte cu închisoare de la unu la cinci ani. Când uciderea din culpă a unei persoane este săvârşită de un conducător de autovehicul care are în sânge o îmbibaţie alcoolică ce depăşeşte limita legală, pedeapsa este închisoarea de la cinci la 15 ani.
În OUG nr. 195/2002 este prevăzut că părăsirea locului accidentului de către conducătorul vehiculului implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat uciderea uneia sau mai multor persoane, fără încuviinţarea poliţiei, se pedepseşte cu închisoarea de la doi la şapte ani.

Suspendat de IPJ Dolj

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dolj a comunicat că, în prezent, agentul Stelian Surugiu este suspendat. În momentul în care pe numele poliţistului va fi emisă o condamnare definitivă, IPJ Dolj va dispune împotriva sa măsurile prevăzute de lege.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII