10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTone de agheasmă pentru severineni

Tone de agheasmă pentru severineni

Încă de la primele ore ale dimineţii de Bobotează, credincioşii din Drobeta Turnu Severin s-au adunat în portul de la Dunăre ca să participe la slujba de sfinţire a Agheasmei Mari. În mai multe butoaie, preoţii au pregătit peste 1.000 de litri de apă. Slujba sfinţirii agheasmei a fost oficiată de Prea Sfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, după care ierarhul a binecuvântat apele fluviului.
În ciuda gerului de afară, sute de oameni s-au înghesuit în port să ia în sticle Agheasma Mare, pe care au gustat-o şi din care au dus şi acasă. Despre agheasmă se ştie că are puteri tămăduitoare, iar oamenii o folosesc în momentele de cumpănă ale vieţii şi tot anul o ţin cu sfinţenie într-un loc curat din casă, împreună cu busuiocul, de obicei lângă o icoană.
„Este foarte bine să luăm apă sfinţită în ziua de Bobotează, să bem şi să o ţinem în casă, ca să ne ajute tot anul. Chiar dacă în fiecare an ne cam înghesuim şi este foarte frig, reuşim să luăm apă şi să stăm la slujbă, că aşa e bine“, a spus o severineancă.
Potrivit tradiţiei creştine, în Ajunul Bobotezei se ţine post negru, nu se mănâncă şi nu se bea nimic, pentru ca a doua zi să se ia agheasma pe nemâncate.

Alin Ghiciulescu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS