3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjReciclarea gunoiului - o necunoscută pentru gorjeni

Reciclarea gunoiului – o necunoscută pentru gorjeni

Aproximativ 90% din gunoiul care este adus de la cele cinci staţii de deşeuri din judeţul Gorj la depozitul ecologic de la Târgu Jiu este nereciclat. Sortarea deşeurilor menajere şi nu numai este încă o necunoscută pentru majoritatea locuitorilor judeţului.

Gorjenii nu pun mare preţ pe reciclarea gunoiului pe care îl produc. În majoritatea cazurilor, campaniile de informare şi de educare a populaţiei nu au avut efect în rândul celor care ar trebui să acorde o atenţie mai mare în ceea ce priveşte sortarea deşeurilor pe care le produc. Dacă în multe ţări din Uniunea Europeană se pune un foarte mare accent pe reciclarea deşeurilor, în majoritatea localităţilor din Gorj această activitate se află abia într-un stadiu incipient sau chiar este complet ignorată de cetăţeni, pe de o parte, şi de autorităţi, pe de alta. Conform conducerii societăţii Polaris, firma care asigură servicii de salubritate în Târgu Jiu, dar care administrează şi depozitul central de deşeuri, peste 90% din gunoiul care e adus din teritoriu este nereciclat.

Sortarea ar trebui făcută şi la staţiile
de transfer

Luis Popa, directorul Polaris Târgu Jiu, societatea care administrează şi depozitul ecologic unde aduc gunoiul toate primăriile din judeţ, a declarat că primii paşi în privinţa sortării materialelor reciclabile au fost făcuţi abia în urmă cu o lună. Astfel, la depozitul de gunoi de la Târgu Jiu au fost angajate opt persoane care să se ocupe numai de activitatea de reciclare. Între materialele reciclate se regăsesc peturile, dozele de aluminiu, foliile din plastic şi cartonul. La nici una dintre staţiile de transfer din judeţ, respectiv de la Turceni, Novaci, Motru, Târgu Cărbuneşti şi Rovinari, nu au loc activităţi de sortare a deşeurilor pe categorii. Lucrurile stau şi mai prost în ceea ce priveşte gunoiul colectat de la populaţie, nimeni nefiind interesat să-l sorteze pe categorii înainte de a-l duce la europubele sau la pubelele special amenajate.

Şanse mici pentru reciclare

Directorul Polaris Târgu Jiu a mai spus că sunt şanse foarte mici ca activitatea de reciclare a deşeurilor să se îmbunătăţească în următorii ani, mai ales în ceea ce priveşte conştientizarea populaţiei referitor la sortarea pe categorii a gunoiului. „Tot gunoiul vine amestecat şi practic noi trebuie să luăm totul de la zero. Cel mai bine ar fi ca gunoiul să fie sortat măcar la staţiile de transfer, iar ideal ar fi ca populaţia să facă acest lucru înainte de a arunca gunoiul. Noi am preluat recent depozitul central de la Târgu Jiu, unde este adus tot gunoiul din judeţ, şi abia am înfiinţat un serviciu de sortare. Nu putem să depozităm toate tipurile de deşeuri, cum ar fi metalul, sticla. Sunt materiale care pot şi trebuie să fie reciclate. Problema cea mai importantă este legată de mentalitatea oamenilor. Trebuie să avem grijă de modul în care gestionăm problema gunoiului pentru a nu avea de suferit şi natura, şi noi mai târziu. Probabil că vor mai trece câţiva ani până când se va pune preţ pe reciclarea deşeurilor. Sunt situaţii în care avem probleme şi cu recuperarea banilor pentru serviciile de salubritate sau depozitare. De la asociaţiile de proprietari din Târgu Jiu avem de încasat peste 400.000 de lei, iar de la primăriile din judeţ, aproximativ 300.000. Numai de la o singură primărie avem de primit 70.000 de lei“, a menţionat Luis Popa, directorul Polaris.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU