13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPoliţiştii locali au dus apă sfinţită bătrânilor

Poliţiştii locali au dus apă sfinţită bătrânilor

Mai mulţi poliţişti comunitari târgujieni au dus sticle cu apă sfinţită bătrânilor care, din cauza vârstei şi a diverselor afecţiuni, nu au putut merge la biserică de Bobotează.

Peste 50 de bătrâni din cartierele mărginaşe ale municipiului Târgu Jiu au primit apă sfinţită de la poliţiştii comunitari, deveniţi de la începutul acestui an poliţişti locali.  Oamenii legii au mers, la fel ca în ultimii patru ani, la bătrânii singuri. „Sunt foarte mulţi bătrâni care nu au pe nimeni şi care se bucură că le ducem apă sfinţită. De patru ani facem această acţiune şi oamenii ne mulţumesc întotdeauna. În total vor fi peste 50 de bătrâni din municipiu care vor primi câte o sticlă cu agheasmă“, a spus Ion Tudor, şeful Poliţiei Locale. „Le-am urat şi «La mulţi ani!» pentru că pe unii dintre dumnealor îi cheamă Ion sau Ioana. Oamenii sunt foarte bucuroşi să ne primească pentru că sunt singuri. Majoritatea sunt bolnavi“, a spus unul dintre poliţiştii locali care au participat la acţiune.

Singuri şi bolnavi

Ioana Bîjnea are 80 de ani şi locuieşte singură într-o casă sărăcioasă din cartierul Slobozia al municipiului Târgu Jiu. Gestul poliţiştilor locali a bucurat-o. „An de an îmi aduc o sticlă cu apă sfinţită. Abia îi aştept de fiecare dată. Este bine să bei o gură de agheasmă în fiecare dimineaţă ca să-ţi meargă bine toată ziua. Dumnezeu ne ajută şi sper să îi ajute şi pe poliţiştii care m-au vizitat“, a spus bătrâna. Femeia este bolnavă de mai mulţi ani.
În ziua de Bobotează a mai primit apă sfinţită şi Angela Bistreanu, o femeie de 72 de ani. „Am avut multe probleme de sănătate, multe operaţii, şi abia îmi mai duc zilele. Stau cu un nepot aici în casă, dar acum este plecat la muncă. Mi-au adus şi mie apă sfinţită pentru că nu am cum să ajung la biserică, e prea departe. O să păstrez sticla în casă, la îndemână, căci e bine să bem pe nemâncate“, a povestit bătrâna.

La Bălceşti, un tânăr venit din Austria a salvat crucea

Un bărbat din satul Bălceşti, comuna Bengeşti Ciocadia, s-a aruncat în apele reci ale Gilortului pentru a prinde crucea aruncată de preot în râu de Bobotează. Tradiţia de la Bălceşti se păstrează de zeci de ani. De Bobotează, zeci de săteni se adună pe malul râului Gilort şi asistă la slujba de sfinţire a apei, fiecare aducând un buchet cu busuioc. După ce preotul termină slujba, aruncă sfânta cruce în râu. Este datoria bărbaţilor să o scoată din apa foarte rece şi în fiecare an s-au găsit doritori. Anul acesta, Bogdan Geană, de 29 de ani, a venit special din Austria pentru a participa la acest ritual. Bărbatul curajos s-a aruncat în apă şi a scos la mal crucea de lemn. A primit de la preot suma de 50 de lei. „Sper să fiu sănătos, aşa se spune, că eşti sănătos tot anul după ce scoţi crucea din apă. Apa este foarte rece, dar sunt încrezător că nu voi răci“, a spus bărbatul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII