10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalNicolescu, repus în funcţie retroactiv

Nicolescu, repus în funcţie retroactiv

Comisarul-şef Constantin Nicolescu a fost reinstalat ieri în funcţia de comandant al poliţiei doljene, printr-un ordin al ministrului de interne, care se aplică începând cu data de… 17 septem-brie 2010!

Şeful Poliţiei Române, chestor de poliţie Liviu Popa, a venit ieri la Craiova pentru a-l reinstala în funcţia de comandant al poliţiei doljene pe fostul şef al acestei instituţii, în baza unui ordin al ministrului administraţiei şi internelor. Altfel spus, comisarul-şef Constantin Nicolescu a fost eliberat din funcţie de ministrul Vasile Blaga, fiind apoi pus la loc de actualul ministru, Traian Igaş. Măsura este însă doar una temporară, Nicolescu putându-şi pierde din nou funcţia peste mai puţin de două săptămâni.

Demitere de la Blaga

Reamintim că, prin ordinul nr. II/3610 din 13.08.2010 al MAI, Nicolescu a fost eliberat din funcţia de conducere şi trecut pe o funcţie de execuţie, drept sancţiune cu caracter administrativ pentru deficienţele constatate la IPJ Dolj în urma verificărilor efectuate aici atât de reprezentanţii IGPR, cât şi de Corpul de control al MAI. Măsura a fost comunicată pe 25 august la IPJ Dolj. La comanda instituţiei a fost desemnat în aceeaşi zi comisarul-şef Nicuşor Badea, adjunct al şefului IPJ Dolj.
Imediat ce a aflat că îşi pierde funcţia, Nicolescu a intrat în concediu, iar când s-a întors şi-a preluat noile atribuţii – acelea de ofiţer la Compartimentul Prevenire din cadrul Serviciului Cabinet, pe care până nu demult chiar el îl coordonase în calitate de comandant.
Pe 2 septembrie, Nicolescu a depus la Curtea de Apel Craiova o cerere prin care solicita suspendarea ordinului prin care ministrul îl elibera din funcţie. Dosarul s-a judecat pe 17 septembrie, fiind soluţionat chiar de la primul termen.

Ordin suspendat de Condurat

Judecătorul Robert Emanoil Condurat a decis suspendarea aplicării ordinului MAI până la pronunţarea instanţei de fond cu privire la legalitatea acestui ordin. Unul dintre motivele avute în vedere de magistrat în luarea acestei hotărâri îl reprezintă „prejudiciul material efectiv, suportat de către reclamant ca urmare a înlăturării din funcţia deţinută şi concretizat în pierderea unor sume de bani din venitul lunar, precum şi a imposibilităţii de a ocupa într-un termen rezonabil o funcţie asemănătoare“.
Într-adevăr, Constantin Nicolescu a fost „ars“ rău la buzunar în urma sancţionării sale. În luna mai 2010, şeful IPJ Dolj încasa un venit net de 7.152 de lei. După trecerea pe o funcţie inferioară, salariul lunar încasat se redusese cam la jumătate.
Judecătorul a mai arătat în hotărâre că a luat decizia de a-l repune în funcţie pe comisarul-şef Nicolescu şi pentru ca acesta să nu sufere din pricina „prejudiciului de imagine cauzat prin înlăturarea din această funcţie, atât în relaţia cu colectivul, cât şi în societate“.

Repus în funcţie de Igaş

Deşi hotărârea dată la Craiova pe 17 septembrie 2010 era executorie, repunerea pe funcţie a comisarului-şef Constantin Nicolescu întârzia. Abia zilele trecute, după aproape patru luni de la decizia instanţei, ministrul de interne Traian Igaş a emis un nou ordin, de repunere în funcţie a lui Nicolescu, pus în practică ieri.
„Domnul comisar-şef Constantin Nicolescu a fost repus în funcţia de inspector-şef al IPJ Dolj, până la pronunţarea unei hotărâri definitive“, a explicat ag. Amelia Căprărin, purtător de cuvânt al IPJ Dolj.
Culmea este că, în baza acestui ordin, Nicolescu a fost repus în funcţie începând cu data de… 17 septembrie 2010! Astfel, şeful IPJ Dolj are posibilitatea să-şi încaseze diferenţele salariale de la data când a câştigat procesul la Curtea de Apel Craiova.
Între timp, însă, MAI a făcut recurs împotriva hotărârii privind suspendarea ordinului. Dacă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie admite recursul MAI pe 19 ianuarie 2011, Nicolescu va fi din nou demis.

MAI vrea strămutarea

În paralel cu procesul privind suspendarea ordinului de demitere, comisarul-şef Constantin Nicolescu a dat ministerul în judecată şi pentru anularea aceluiaşi ordin. Dosarul urma să se judece tot la Curtea de Apel Craiova, însă MAI a cerut strămutarea cauzei de aici, pe motiv de „bănuială legitimă“ că şeful poliţiei doljene ar putea influenţa obiectivitatea instanţei craiovene. O decizie privind strămutarea cauzei va fi luată de instanţa supremă pe 27 ianuarie 2011.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII