Acasă Local Ce a spus ministrul ungar de interne despre intrarea României în spaţiul...

Ce a spus ministrul ungar de interne despre intrarea României în spaţiul Schengen

O ştire a agenţiei germane de presă DPA a pus pe jar diplomaţia românească ieri-dimineaţă. Potrivit agenţiei, ministrul maghiar de interne ar fi declarat că Bruxelles-ul a decis deja amânarea aderării României la Schengen în aprilie, intrarea putând avea loc cel mai devreme în octombrie 2011. Un transcript al declaraţiei oficialului maghiar, obţinut de HotNews.ro, infirmă însă versiunea agenţiei DPA.
Ştirea DPA spunea, citându-l pe Sandor Pinter, că „Aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, zonă de liberă circulaţie în Europa, a fost amânată“ faţă de termenul fixat (aprilie-mai 2011) şi ar putea avea loc „cel mai devreme în luna octombrie“.
Declaraţia a fost dată de ministrul maghiar de interne, Sandor Pinter, într-o conferinţă de presă ce a avut loc miercuri la Budapesta, la hotel Intercontinetal. Conferinţa a fost organizată pentru corespondenţii din Bruxelles ai marilor agenţii internaţionale de presă, şi nu pentru presa maghiară. Aşa se explică de ce în presa maghiară nu a apărut absolut nici o ştire despre declaraţiile lui Sandor Pinter.
HotNews.ro a contactat Ministerul maghiar de Interne ieri-dimineaţă pentru o confirmare a declaraţiilor. Un purtător de cuvânt a afirmat că ministerul va emite în cursul zilei o poziţie oficială, adăugând că e foarte probabil ca declaraţiile ministrului să fi fost înţelese greşit de corespondentul agenţiei germane DPA.
HotNews.ro a obţinut transcriptul declaraţiei făcute de ministrul ungar, Sandor Pinter. Din declaraţie nu reiese că la Bruxelles s-ar fi luat deja decizia amânării, şi nici nu apare termenul octombrie 2011.

Iată textul integral al declaraţiei:

„Întrebare: Aş dori să îl întreb pe domnul ministru Pinter în legătură cu România, Bulgaria şi Spaţiul Schengen. Parisul şi Berlinul au anunţat că nu văd motive pentru aderarea celor două ţări. Prima mea întrebare ar fi dacă acest subiect va fi dezbătut la întâlnirea informală ce va avea loc la Budapesta. A doua întrebare este următoarea: Există vreo perspectivă, o posibilitate, ca în următoarele şase luni să se modifice situaţia ori vorbim despre o cauză pierdută?
Răspuns Sandor Pinter: Sunt un om optimist, nu consider nimic, niciodată, ca pe o cauză pierdută. S-au depus multe eforturi, atât în România, cât şi în Bulgaria, în interesul aderării la Spaţiul Schengen. S-au pregătit foarte mult în acest sens; au alcătuit sisteme, au fost pregătiţi profesional, în această direcţie, colegii din poliţie, grănicerii, pentru a putea îndeplini sarcinile ce derivă din aderarea la Schengen. Cunoaştem punctul de vedere franco-german, dar există o succesiune de paşi, stabilită deja, pe care trebuie să o parcurgem.
Specialiştii şi-au terminat munca; specialiştii au dat o primă citire concluziilor lor, iar la sfârşitul lunii ianuarie îşi vor face cunoscută concluzia finală. Abia atunci, în lumina acestei concluzii, va trebui să parcurgem pasul următor şi să dezbatem, în faţa Consiliului, potrivit acestei concluzii, în legătură cu ce ar mai avea de făcut România şi Bulgaria pentru a putea adera la Spaţiul Schengen. Procedura, în acest sens, este foarte clară: sunt 100% necesare părerea şi votul tuturor statelor din Spaţiul Schengen pentru extinderea acestuia prin aderarea unor noi state. Dacă această unanimitate nu poate fi atinsă, în mod natural, aderarea celor două state nu se va produce.
Consider că, cel mai târziu până în luna iunie, trebuie să adoptăm o asemenea declaraţie politică din care să rezulte ce sarcini mai trebuie îndeplinite de cele două ţări, care sunt termenele, pentru a putea modifica opinia Franţei şi Germaniei“.
Luna iunie, indicată drept termen pentru o declaraţie politică, ridică însă, la rândul ei, semne de întrebare. Problema aderării României ar trebui tranşată la sfârşitul lunii martie. De aici s-ar putea deduce că aderarea în martie a picat.
HotNews.ro a încercat să obţină un punct de vedere de la autoarea ştirii iniţiale, corespondenta agenţiei DPA la Bruxelles, dar aceasta nu a putut fi contactată.

D. Tapalagă, C. Pantazi
HotNews.ro
Exit mobile version