10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSe caută soluţii pentru a salva spitalele din Gorj

Se caută soluţii pentru a salva spitalele din Gorj

Prefectul Gorjului, Vasile Liviu Andrei, a participat ieri la o întâlnire cu managerii spitalelor din judeţ şi cu primarii localităţilor pe a căror rază se află unităţile spitaliceşti. În cadrul întâlnirii s-a făcut o analiză a fiecărui spital, punându-se accent pe importanţa lor, dotările existente şi eficientizarea cheltuielilor.

Autorităţile judeţene s-au întâlnit ieri, la sediul Prefecturii Gorj, cu managerii celor opt unităţi spitaliceşti şi primarii localităţilor unde se află spitalele, pentru a căuta soluţii care să înlăture posibilitatea desfiinţării. Alături de prefectul judeţului Gorj, Vasile Liviu Andrei, la întâlnire au participat preşedintele consiliului judeţean, Ion Călinoiu, şi directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică, Marius Boeriu. Toţi managerii spitalelor gorjene au susţinut importanţa unităţilor pe care le conduc, au prezentat utilitatea serviciilor spitaliceşti prestate şi au menţionat distanţa unităţilor faţă de Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu. Pentru eficientizarea reţelei spitaliceşti din judeţ s-a discutat despre comasarea unor secţii şi intrarea sub coordonarea Spitalului Judeţean de Urgenţă a altora. Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, le-a cerut prefecţilor, în cadrul unei videconferinţe susţinute la sfârşitul lunii decembrie 2010, ca până miercuri, 5 ianuarie, să prezinte situaţia tuturor unităţilor spitaliceşti din judeţ, urmând ca, în funcţie de datele fiecărui spital, să se decidă dacă se va închide vreunul.

„Să rămână toate“

Încă de la finalul anului trecut s-a vorbit despre posibila desfiinţare a unităţilor medicale din Rovinari, Bumbeşti-Jiu şi Turceni. Însă, decizia va fi luată la Bucureşti de reprezetanţii Ministerului Sănătăţii. „Zvonistica e una, realitatea e alta. Ne vom lupta să rămână toate. Vom trimite situaţia spitalelor la minister. Decizia se va lua la Bucureşti, însă nu cred că se vor desfiinţa pentru că toate sunt bine puse în teren, deservesc zeci de mii de locuitori, se justifică existenţa lor. În cazul în care se vor desfiinţa, am înţeles că imobilele vor fi preluate de Ministerul Muncii. Le-am cerut să vină cu soluţii pentru ca posibilitatea desfiinţării să fie eliminată. Directorul Spitalului de la Târgu Jiu spune că va comasa două secţii. Spitalul de la Dobriţa ar trebui transformat în secţia externă a Spitalului Judeţean“, a declarat Liviu Andrei, prefectul judeţului Gorj.

Puncte slabe, puncte forte

Primarul oraşului Rovinari, Dorin Filip, a declarat că spitalul din localitatea sa este relativ nou şi s-au investit mulţi bani în aparatura medicală şi amenajarea saloanelor conform normelor europene. De asemenea, ca punct forte ar fi faptul că unitatea se află într-o zonă minieră, deservind foarte mulţi oameni, în special mineri care nu se pot deplasa mereu la celelalte unităţi spitaliceşti din zonele apropiate. La Spitalul Turceni, potrivit prefectului, nu s-au făcut investiţii foarte mari comparativ cu celelalte unităţi. Aici funcţionează o singură linie de gardă, acest fapt fiind considerat un punct slab. Din fericire, unitatea medicală nu înregistrează datorii. La Bumbeşti-Jiu, managerul Damian Diţescu se laudă cu cel mai performant spital, cadre medicale foarte bune şi aparatură de ultimă generaţie. „Desfiinţarea acestui spital ar fi un lucru foarte rău, mai ales pentru cetăţenii pe care-i deserveşte pentru că nu se pot deplasa la alte unităţi. Noi ne-am susţinut punctul de vedere şi vom vedea ce se întâmplă“, a spus doctorul Diţescu.

Sindicatele ameninţă cu proteste

Conducerea Uniunii Judeţene Sanitas Gorj consideră că desfiinţarea unor unităţi spitaliceşti de pe raza judeţului nu este o măsură care va îmbunătăţi calitatea serviciilor medicale acordate gorjenilor. „În condiţiile în care Guvernul României, prin Ministerul Sănătăţii, va pune în practică aceste măsuri, Uniunea Judeţeană Sanitas se angajează faţă de membrii săi de sindicat să facă uz de toate metodele luptei sindicale în vederea menţinerii locurilor de muncă pentru toţi salariaţii spitalelor din Gorj, membri Sanitas“, se spune într-un comunicat de presă emis de Sanitas Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU