11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSperanţe pentru un suflet de copil

Speranţe pentru un suflet de copil

O familie din Craiova are nevoie de 6.000 de lei pentru a-şi trimite copilul la tratament. Fetiţa, de şase ani, suferă de o formă de paralizie cerebrală care îi afectează funcţiile motorii.

Pe timpul sarcinii, totul a decurs normal. Nici controalele periodice, nici ecografiile sau analizele medicale nu au putut să prevadă ce avea să se întâmple. La naştere, fetiţa a primit un scor foarte mic pentru un bebeluş născut la termen, Apgar 2, dar medicii au încercat să o liniştească pe mamă, spunându-i că nu va influenţa pe viitor starea de sănătate a copilului. Totuşi, pe măsură ce Maria Alexandra creştea, au început şi problemele. Mai întâi au apărut umflăturile la picioare, apoi părinţii şi-au dat seama că bebeluşul lor nu îşi poate coordona mişcările. Iar vizitele la medic nu le-au oferit nici un răspuns. „Ni s-a spus că este vorba doar de un copil hiperactiv, cu probleme de dezvoltare cerebrală, dar să stăm liniştiţi, că nu este ceva grav“, spune Mioara Voinea, mama copilului.
Până la vârsta de un an, fetiţei i-a fost administrat tratament cu Cerebrolizin şi Encephabol, dar fără nici un rezultat. Apoi, părinţii au dus-o la o clinică din Sibiu, specializată în tratarea copiilor cu probleme neurologice. Aici au aflat că de fapt copilul avea probleme mult mai grave decât se crezuse. Tetrapareză spastică diskinetică, epilepsie simptomatică a fost diagnosticul care i-a îngrozit pe părinţi. „Nu poate să stea în picioare sau în funduleţ şi în general nu îşi poate controla mişcările şi nu poate vorbi. Până acum a suferit mai multe luxaţii la ambele picioare şi a fost operată de nenumărate ori. Boala i-a afectat doar funcţiile motorii, în rest, este un copil absolut normal, care înţelege tot ce îi spui“, mai spune Mioara.

Febleţea bunicii

Maria Alexanda are acum şase ani. Părinţii o privesc ca pe un copil normal şi o înconjoară cu multă dragoste. Are ochi frumoşi. Te priveşte cu ei direct în suflet. Este prietenoasă şi râde mult, însă, atunci când apare buni (mama Mioarei), uită de toată lumea. Devine agitată, ţipă, şi nu se linişteşte decât după ce s-a cuibărit la buni în braţe.
De un an şi jumătate, Maria Alexandra a început cursuri de logopedie, face gimnastică terapeutică şi educaţie specială la Clinica de Pediatrie a Spitalului Municipal „Filantropia“ din Craiova. Mioara îşi iubeşte foarte mult fetiţa şi îşi doreşte tot ce este mai bun pentru ea. Este la curent cu toate noutăţile în tratamentul tetraparezei şi se interesează de clinici care aplică tratamente revoluţionare. Nu a încetat să lupte pentru copilul ei, chiar dacă unii dintre medici i-au spus că nu se mai poate face nimic: „Am cunoscut medici care mi-au spus că sunt tânără şi aş putea să fac alt copil, pentru că Alexandra nu va fi nimic altceva toată viaţa decât o legumă. Ce ar trebui să fac? Să stau cu mâinile în sân şi să aştept să moară? Niciodată! Atâta timp cât voi trăi, voi face orice pentru copilul meu“.

Copilul ar putea scăpa de epilepsie

Anul trecut, Mioara a citit într-un ziar central despre un copil cu acelaşi diagnostic care a ajuns să stea în şezut după ce a urmat un tratament la Centrul de Medicină Hiperbară şi a Scufundărilor Constanţa. S-a interesat pe la cunoştinţe şi prieteni, a căutat pe internet şi a aflat că este vorba de o clinică privată care efectuează tratament cu oxigen la presiune ridicată pentru o paletă largă de afecţiuni, de la sinuzite şi parodontoze la borelioză, pareze şi scleroză multiplă. Fără să stea pe gânduri, s-a împrumutat de bani, a luat copilul şi a mers la Constanţa. După un tratament complet format din 10 şedinţe zilnice a câte 3-4 ore a revenit acasă optimistă, cu copilul mult mai liniştit şi cu speranţa că într-un viitor nu prea îndepărtat Maria Alexandra va scăpa de crizele de epilepsie. „Specialiştii de la Constanţa au spus că spasticitatea se va reduce, crizele de epilepsie vor dispărea şi va putea să îşi controleze mai bine mişcările“, mai spune Mioara. O şedinţă de oxigenoterapie costă 400 de lei, iar un tratament complet ajunge la 4.000 de lei, cheltuială suportată integral de pacienţi. Pentru că oxigenoterapia hiperbară este o metodă medicală neomologată în România, casa de asigurări de sănătate nu decontează aceste sume.
Maria Alexandra are nevoie de cel puţin încă un tratament cu oxigen hiperbaric. Părinţii ei speră să reuşească să strângă 6.000 de lei, care includ tratamentul, cazarea şi transportul. Nu este o sumă mare. Cei care doresc să ajute pot să ia legătura cu Mioara Voinea la numărul de telefon 0764.038.355 – pentru mai multe informaţii despre problemele de sănătate ale fetiţei şi pentru donaţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS